UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Навчання, розвиток, підвищення кваліфікації
  4. Вибір професії
  5. П’ять причин захопити дитину програмуванням

П’ять причин захопити дитину програмуванням

11.12.2022 446Автор: Лоліта Платошкіна
П’ять причин захопити дитину програмуванням

П’ять причин захопити дитину програмуванням

11.12.2022     446Автор: 

Програміст - одна з самих затребуваних та високооплачуваних професій на ринку праці України. Ще понад 10 років вона буде утримуватись в топах рейтингу професій, тому багато батьків, хто намагаються змалечку познайомити дітей з нею. Адже під загальним поняття “програміст” може критися насправді конкретний фахівець за знаннями та конкретними здібностями. Звісно, у батьків виникає купа зворотних питань: “А якщо дитина не захоче ставати програмістом?”, “Нащо дитині пробувати писати програми?”, “Де програмування може знадобитися дитині в житті?”. Навіть якщо дитина в результаті не захоче обрати програмування в якості професії, є, як мінімум, п’ять вагомих причин чому корисно навчати дітей програмуванню та чому і де це вміння може виявитися корисним в майбутньому.

Навіщо вчити дитину програмуванню

Якщо вам здається, що програмування - це лише коди й нічого більше, то ваша думка хибна. Це ще й багато потрібних здібностей, які можна отримати в процесі навчання, виконання конкретних завдань. І поки у дитини достатньо вільного часу, а будь-які знання саме в цьому віці засвоюються швидко, чому б не зацікавити дитину цією професією. Можливо, це стане не тільки хобі, а й подальшим покликанням на все життя.

професія програміста

Дитячий вік - найкращий для засвоєння

Викладачі програмування стверджують, що найкращим віком для вивчення цієї науки буде 6-10 років. Проте фахівці IT-сфери й вчені стверджують, що чим раніше дитина почне навчання, тим краще. Саме в цьому віці дітям легше дається вивчення нової інформації, вони легше освоюють новітні технології й мають достатньо вільного часу, щоб осягнути новий предмет. Страхи батьків пов’язані з тим, що дитині буде досить складно вивчити цей предмет, особливо в цьому віці, спроможні на провал, адже насправді предмет програмування не складніше за вивчення будь-якої іноземної мови. До того ж програма підібрана дуже вдало, відповідно віковим особливостям дітей. Хороші викладачі-практики, що вміють донести до дитини матеріал в ігровій формі також сприяють тому, щоб дитина з легкістю осягнула матеріал курсу. Найчастіше навчання та викладання предмета відбувається в ігровій формі, інтерактивне, мобільне та цікаве, щоб у дітей виникало бажання продовжувати навчання.

Активний розвиток логіки у дітей починається у віці 7-років, але дітей молодших на рік або два легше зацікавити й вони бажають дізнатися нового про цей світ і його будову з великим натхненням. Деякі батьки скептично ставляться до того, що їхні діти в такому віці витрачатимуть час за роботою за комп’ютером. Однак програмування для них – це можливість дізнатися, як створюються їхні улюблені мультфільми та відеоігри, як влаштовано те, чим ми користуємося щодня. І навіть якщо Ваша дитина через роки вибере іншу професію, не пов’язану з програмуванням, то вона отримує загальну інформацію щодо функціонування багатьох сучасних речей, що знадобляться їй у житті.

Корисні навички логічного мислення та аналізу

Головне в програмуванні - навчитися міркувати логічно, мислити послідовно та аналізувати. Пошук вирішення завдань вимагає від дитини комплексного підходу і дисципліни. Дуже часто завдання пов’язані з вирішенням, чому програма не працює відповідно. Застосувавши покроковий аналіз, дитина може простежити логіку й обчислити помилку. Як відомо, в програмуванні навіть пропущена двокрапка може спричинити збій усієї програми. Це привчає дітей до порядку та уважності з малечку. Крім уміння знаходити розв'язання проблеми, програмування вчить шукати способи та можливості уникати можливих проблем – створювати код без помилок, який займає якомога менше пам’яті й часу для написання. Таким чином, Стислість і простота – важливі принципи, які можна використати та в інших сферах життя.

Уміння змалечку працювати в команді

Зазвичай програмісти й працюють в команді, взаємодіючи з колегами. Тому для малих програмістів викладачі також намагаються розробити відповідні умови, в яких вони зможуть практикувати ці здібності. Спільна робота над проєктом здатна навчити розуміти всіх членів команди, як їх діяльність впливає на інших людей, і як знаходити спільну мову з оточуючими. Крім цього командна робота привчає дітей не соромитись просити допомогу інших, правильно шукати потрібну людину, яка зможе допомогти чи поділитися знаннями, адаптувати запозичений код у колеги задля власних потреб.

Знання програмування розширює можливості

Знання програмування розширює можливості дітей в майбутньому для працевлаштування. IT-сфера - одна з найперспективніших в майбутньому. Саме в цій галузі продовжують розширюватись спеціальності та їх застосування. Так само, як володіння іноземною мовою, знання основ науки програмування в цифрову епоху – показник освіченості як сучасної людини, так і потенційного співробітника для роботодавця. У всіх зафіксоване твердження: людина, що вміє програмувати – вміє логічно мислити, і це може стати значною перевагою в подальшому житті.

Уміння мислити нестандартно, креативно

Креативне нестандартне мислення - те, чим здивуєш сьогодні роботодавця на співбесіді. Саме таких спеціалістів ринок праці й шукає наразі. Цінність креативного мислення неймовірно зросла останні кілька років. Якщо раніше вміння нешаблонно мислити асоціювався здебільшого з обов’язками креативних спеціальностей, то зараз спектр застосування креативу сильно розширився. Добре, якщо дитина обдарована креативністю мислення з народження, проте для багатьох це навичок, який слід опановувати та розвивати. Дітям змалечку прив’язують творчість, і програмування - це ще одна можливість сформувати її, адже саме діти можуть генерувати вражаючі вільні ідеї. Креативне мислення, яке діти здатні опанувати на уроках програмування допоможуть:

  • знаходити в подальшому житті нетривіальне розв’язання задач,
  • сформують здатність бачити нове у буденному, використовувати знайомі речі інакше,
  • діти отримають здатність змінювати фокус уваги зі звичайного погляду на новий,
  • завжди бути готовим генерувати нові свіжі ідеї в будь-якій обстановці, навіть якщо вона не містить джерела натхнення.

Причин захопити дитину програмуванням достатньо і всі вони корисні для подальшого формування особистості в соціумі.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору