UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Роботодавцю
  4. Ринок праці України
  5. Ринок праці, на вихід?

Ринок праці, на вихід?

22.05.2020 593Автор: Олександр Мавлідінов
Ринок праці, на вихід?

Ринок праці, на вихід?

22.05.2020     593Автор: 

Ще, тільки на далекому «горизонті подій» ледь встигли проявитися можливі межі закінчення карантину, а ринок праці України, вже на низькому старті та готовий виходити до звичної роботи. Принаймні у певних його напрямках, зокрема у такому сумнівному, як робота остарбайтерів.

Так, не зважаючи на численні суми, що відправляються до України саме заробітчанами, вітчизняний ринок суворо потерпає від нестачі робочих рук. Проте, саме цій «напрямок» вже готовий ставати дороботи одним з перших.

За інформацією Jobs.ua з України лише авіарейсами вже готові вилітати 12 000 громадян. Всі вони летять до робіт, що чекають на них у країнах Європейського союзу. Про це розповіли представники Міністерства інфраструктури України.

У міністерстві також зауважили, що ця цифра може змінитися в більший бік, при тому, що одна тільки Польща повідомляє про мільйон місць для роботи, що очікують на трудових мігрантів. Наразі, в умовах карантину такий виліт українців за кордон обов’язково вимагає додаткових погоджень, але із послабленням карантинних заходів ризикує стати «на потік».

Не так давно, ті самі польські фермери вголос заявляли про суттєвий брак працівників. На їх заклик відгукнулася одна з місцевих авіаційних компаній-перевізників та почала готувати низку безкоштовних чартерних рейсів для українських заробітчан, які мають діючі робочі візи та контракти на роботу в Польщі.

Осуджувати заробітчан не можна, оскільки ситуація в Україні, на вітчизняному ринку праці лише погіршилася завдяки кризі, що була викликана карантинною паузою. Так, за два місяці діючого карантину майже 200 000 українців залишилися без роботи взагалі, що збільшило загальну кількість безробітних майже до 500 000 осіб.

Загалом, с початку українського карантину, статус тимчасово безробітних отримали 197 000 українських громадян. Й, це вдвічі більше ніж за той самий період минулого року. За період у рік, кількість безробітних українців, які зареєстровані в центрах зайнятості, зросла на 59%, (181 000). Та процес триває. Лише за останній тиждень, близько 7 000 роботодавців звернулися до держави за обіцяною допомогою по частковому безробіттю їх найманих працівників.

Раніше ми розповідали про те, як отримати фінансову допомогу у разі втрати роботи. Для цього, громадянину України необхідно бути зареєстрованим в Державній службі зайнятості протягом 6 місяців. Лише за такими обставинами, тимчасово безробітна особа може розраховувати на фінансову допомогу від держави, причому з урахуванням заробітної плати.

Статистика демонструє, що з початку карантину в Україні, активність серед кандидатів-шукачів на українському ринку праці в сфері IT знизилася на 30%, а роботодавців цього самого сектору - на 50%. Це також свідчить про відтік кадрів певного напрямку з України, що починає «відновлюватись».

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору