UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Життя в колективі
  5. Робочий сленг, який дратує – а ви стикалися з ним?

Робочий сленг, який дратує – а ви стикалися з ним?

25.02.2022 621
Робочий сленг, який дратує – а ви стикалися з ним?

Робочий сленг, який дратує – а ви стикалися з ним?

25.02.2022     621

У вас було таке, що приходите на роботу без настрою, а тут іще колега чи начальник скаже щось ніби й невинне на перший погляд, але сказана фраза зачепить вас і роздратує? Мабуть, з такою ситуацією стикався кожен з нас. Перерахуємо разом із Jobs.ua дивні та некоректні вислови, які можна віднести до робочого сленгу і які можуть неабияк роздратувати.

«Я. Тебе. Почув»

Від цієї фрази віє зверхністю або навіть зневагою, еге ж? Особливо коли вона вимовляється так, як написано в заголовку – з паузами між словами, щоб колезі чи підлеглому краще «дійшло», що його «почули». Але ж насправді ця фраза означає дещо інше. По-перше, щирого розуміння в ній ні на йоту, і, швидше за все, вслід за нею ви почуєте відмову. По-друге, ці слова виражають незгоду та байдужість, або ж вимовляються як пуста відмовка, бажання перевести розмову в інше русло. Якими словами краще замінити цю неприємну фразу? Наприклад, можна сказати «гаразд», «зрозумів», «візьму до уваги» тощо.

«Клас!»

Клас – в сенсі класно, гарно, неймовірно і т.д. Коли чуєш це слово від колеги, сказане з таким тоном і таким виразом обличчя, яке сигналізує відчепися від мене – теж можна роздратуватися. Ви щось захоплено розповідали колезі, очікуючи на його емоційну реакцію, а у відповідь лише сухе і безживне: «Клас». Це слово краще замінити гарним українським синонімом: «прекрасно», «чудово», «блискуче», «незрівнянно». І, звичайно, тон голосу при цьому не повинен повідомляти геть протилежне.

Слова, запозичені з англійської

Дехто дратується, коли постійно чує від колеги англіцизми. Звісно, нічого поганого в запозичених словах чи термінах немає, але кожне англійське слово має гарний український замінник, яких ми часто чомусь соромимося. Наприклад, популярно говорити дедлайн замість «кінцевого терміну», діджитал замість «цифровий», дей-офф замість «відгул» чи «вихідний день», мітінг замість «зустріч», челендж замість «виклик» і так далі. Насправді цей список можна довго продовжувати, але все-таки варто іноді англійську лексику розбавляти нашою гарною солов’їною, як вважаєте?

«Потрібно ще на вчора»

Ви зауважували, що в деяких людей ця фраза – одна з улюблених? Вони вживають її іноді навіть не до місця, бо дуже вже подобається ось це поєднання «на вчора»: Мені потрібна ця документація ще на вчора або Цей лист потрібно було надіслати мені ще на вчора. Люди настільки звикають до таких фраз-паразитів, що цей робочий сленг проскакує в них де треба й не треба. Якщо робите так, то краще не робіть. Принаймні, хоча б іноді заміняйте цю фразу на якусь іншу, аналогічну їй.

Зменшено-пестливі і геть недоречні слова

«Він такий токсік, фе», або «Класна презенташка, колего!». Такі зменшено-пестливі слова не зовсім доречні в робочій обстановці, в діловому офісі. Звісно, якщо зрідка вживати їх у спілкуванні, це нікого не дратуватиме, але в тому й то річ, що такі слова-прилипали, слова-паразити люблять закріплюватися в нашому мовленні надовго.

Ось такі приклади робочого сленгу, який може роздратувати на рівному місці. А які приклади ви б навели?

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору