UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Роботодавцю
  4. Світова практика
  5. Роботи-помічники: чи забирають вони робочі місця у людей чи все-таки ні?

Роботи-помічники: чи забирають вони робочі місця у людей чи все-таки ні?

7.02.2022 1911
Роботи-помічники: чи забирають вони робочі місця у людей чи все-таки ні?

Роботи-помічники: чи забирають вони робочі місця у людей чи все-таки ні?

7.02.2022     1911

В одній з польських лікарень майбутнє уже настало: в «робочий штат» прийняли декількох роботів. То чи забирають такі ро́боти-помічники робочі місця у людей чи все-таки ні? Давайте з’ясуємо разом із Jobs.ua.

Стартап ProCobot: полегшити перебування дітей у лікарні

Розроблений польським стартапом робот доволі симпатичний, із стилізованими котячими вухами; на дисплеї привітно світиться котяча мордочка, тому маленькі пацієнти польської лікарні мимоволі всміхатимуться, дивлячись на роботизованого помічника. Такий робот-помічник, окрім своїх інших функцій, виконує найголовнішу – допомагає зменшити стрес у дітей від перебування в лікарняних палатах. Що цікаво, робот-помічник рухатиметься коридорами і палатами за принципом роботизованого пилосмока, який орієнтується в просторі за допомогою інфрачервоних сенсорів. Кінцівок на зразок людських рук у робота не буде. І все ж він виглядає досить симпатично і привітно. Зрештою, таким і задумували його творці.

Серед інших функцій ро́бота-помічника можемо виділити:

  • Супроводження дітей до кімнат з процедурами,
  • Читання дітям книг та доставка їхніх талісманів до кімнат,
  • Завдяки поличкам, розташованих на кількох рівнях, робот збиратиме використаний посуд з палат, після сніданку та вечері. Це дозволить зменшити кількість персоналу в коридорах, що вкрай актуально в умовах пандемії,
  • Робот також нагадуватиме про медичні призначення та час прийому ліків.

Роботи-помічники на службі у людей

Ще одні не менш важливі роботизовані помічники на службі у людей – роботи-хірурги. Візьмемо для прикладу робота-хірурга «Да Вінчі». Це складна роботизована система, керування якою здійснюється хірургом за допомогою маніпуляторів. Для розробки такого складного обладнання, як і для його виробництва, потрібні талановиті програмісти та інженери (та й не тільки). Хіба це не створює нові робочі місця, нові виробництва? Адже виготовлення такої складної робототехніки, яка здатна взаємодіяти із людьми, розробка електронної начинки, тестування програмного забезпечення та виконання безлічі суміжних обов’язків – хіба усе перелічене не веде до створення нових робочих місць? Або роботизовані лінії на заводах «Тесли», який збирають електромобіль усього лиш… за 38 секунд. Для обслуговування цих ліній, для забезпечення їхньої безперебійної роботи теж потрібні люди, чи не так? Щоправда, Ілон Маск сподівається, що вже зовсім скоро його заводи стануть повністю автономними, і одні машини вироблятимуть інші машини. Що ж, у такому випадку можна стверджувати, що таки дійсно – роботи відібрали у людей їхню роботу.

Але будемо оптимістичними у своїх прогнозах. Приміром, такі стартапи, як польський ProCobot, надихатимуть своїм прикладом на появу інших подібних стартапів, які розроблятимуть антропоморфні версії роботів для полегшення життя людей. Та й сервісні центри для заміни комплектуючих таких роботів – хіба не нові робочі місця?

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору