UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Навчання, розвиток, підвищення кваліфікації
  4. Вибір навчального закладу
  5. Що необхідно враховувати, коли обираєш навчальний заклад

Що необхідно враховувати, коли обираєш навчальний заклад

7.07.2020 1095
Що необхідно враховувати, коли обираєш навчальний заклад

Що необхідно враховувати, коли обираєш навчальний заклад

7.07.2020     1095

Цьогоріч в складних умовах доводиться випускникам обирати ВНЗ для вступу. Пандемія не збавляє обертів, але вибору майбутньої професії це не повинно стати на заваді. На яких моментах варто акцентувати увагу при виборі навчального закладу? Розглянемо з Jobs.ua це питання детальніше.

Яку спеціальність обрати?

Тут потрібно враховувати кілька важливих критеріїв:

1. Затребуваність професії в сучасному світі. Багато професій з часом відійдуть у минуле, тому варто обирати заняття на перспективу.

2. Врахування власних побажань, смаків, темпераменту та інтересів. Як би наполегливо не пропонували вам батьки опанувати ту чи іншу професію, все ж вчитися в даному закладі і надалі працювати за фахом будете саме ви, а не ваші батьки. Найголовніше – розберіться в собі, чого ви хочете; тоді з вибором професії точно не помилитесь.

3. Об’єктивна оцінка своїх можливостей і перспектив у даній професії. Чи зможу я щось досягнути, обравши цей фах, чи хочу добитися чогось значного? Ці питання варто собі поставити і чесно на них відповісти, перш ніж подавати документи до обраного вами ВНЗ.

4. Чи дозволить моя майбутня професія працювати віддалено? Хто прагне, будуючи свою кар’єру і благополуччя, працювати дистанційно, хто віддає перевагу вільному графіку роботи перед офісним розпорядком дня, теж повинні врахувати цей момент при виборі професії. Переклад з іноземних мов або їх викладання, архітектура, дизайн чи програмування – до прикладу, ці професії дозволять в майбутньому працювати дистанційно.

Віддалена робота


На чому акцентувати увагу при виборі університету?

Професію вибрали, тепер черга за університетом. Далеко від дому навчатися чи у рідному місті, в обласному центрі чи столиці, обрати державний чи приватний заклад, денну чи заочну форму навчання? Відповіді на ці важливі питання допоможуть зробити правильний вибір.

Престижний навчальний заклад – це, передусім, висока якість викладання. З дипломом відомого вузу легше знайти роботу, до того ж із достойною оплатою. Тому при пошуку ВНЗ потрібно звернути увагу на його рейтинг і відгуки про нього. Багато хто критикує ЗНО, але незалежне оцінювання надало прекрасну можливість вступити до престижного навчального закладу обдарованим дітям з малозабезпечених сімей, які у колишніх реаліях не могли на це розраховувати.

На що ще варто звернути увагу при виборі навчального закладу? На відгуки про нього в інтернеті. Можна знайти у соцмережах сторінку даного ВНЗ, і почитати фідбеки студентів та випускників. Дізнатися, чи є гуртожиток при ньому, і які будуть умови проживання.

Ознайомлення з матеріальним забезпеченням – теж важливий момент. В навчальному закладі із сучасно обладнаними спортивними залами, комп’ютерними класами і лабораторіями значно комфортніше навчатися.

Кваліфікація викладачів не повинна викликати сумнівів. Варто поцікавитися про викладацький склад обраного вузу в інтернеті, також не треба обминати увагою офіційний сайт вузу. На ньому знайдеться чимало корисних відомостей. Наприклад, чи співпрацює даний заклад з іноземними вузами, чи є програми обміну студентами, чи можливе стажування за кордоном. І взагалі, який у них досвід контактів з європейськими установами.

Для хлопців не зайвим буде поцікавитися про наявність військової кафедри.

Навчання за кордоном

В останні роки посилилась конкуренція іноземних вузів за право навчати в себе студентів з-за кордону. Європейські університети та коледжі заманюють до себе закордонних студентів привабливими програмами навчання, а для українського студента отримати диплом європейського вузу – це відчуття престижу, а також перспектива працевлаштування за кордоном.

Знання мови значно впливає на вибір країни для навчання. Знання англійської дозволить обрати навчальний заклад будь-якої країни, який пропонує навчання англійською. Українцям нескладно вивчити споріднену польську мову, і обрати ВНЗ для вступу у Кракові, Любліні чи Варшаві.

Поради щодо пошуку навчального ВНЗ за кордоном

  • Варто заздалегідь розрахувати власний час, адже пошук вузу, підготовка до вступу і збір необхідних документів займе чимало часу;
  • Знання іноземної мови дозволить швидше визначитися з вибором навчального закладу, оскільки ви зможете безпосередньо ознайомитися з відомостями про університет чи коледж на закордонних інтернет-ресурсах, відвідати їхні сайти, почитати відгуки і враження від навчання від інших студентів. Поцікавтеся, який сертифікат знання іноземної мови запросить у вас обраний навчальний заклад;
  • Чи варто акцентувати увагу на платному навчанні? Навряд чи. «Дорого» не завжди означає кращу якість;
  • Чи досягають випускники цього закладу значних успіхів у професійній кар’єрі? Відповідь на це питання стане підтвердженням, що вуз в змозі надати студентам пристойну навчально-матеріальну базу;
  • Дізнайтеся, чи видає обраний іноземний заклад диплом міжнародного взірця.

Отже, до вибору навчального вузу, як і майбутнього фаху, варто віднестися з усією відповідальністю, щоб не шкодувати потім за безцільно втрачені студентські роки. Навчання в правильно обраному вузі дозволить не лише плідно і насичено провести найкращі роки свого життя, а й завести чимало корисних знайомств. І навіть якщо під тиском обставин доведеться обрати для навчання не самий престижний заклад, це не причина для гнітючих думок: наша доля завжди знаходиться в наших руках, а сумлінне навчання, збагачення новими знаннями обов’язково принесуть потрібний результат.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору