UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Співбесіда без проблем
  5. Що потрібно знати та як справити враження при першій телефонній розмові з HR-ом

Що потрібно знати та як справити враження при першій телефонній розмові з HR-ом

25.03.2023 676Автор: Лоліта Платошкіна
Що потрібно знати та як справити враження при першій телефонній розмові з HR-ом

Що потрібно знати та як справити враження при першій телефонній розмові з HR-ом

25.03.2023     676Автор: 

Процес найму в кожній компанії проходить по-різному, проте жодне не відбувається без першої телефонної розмови. Це перший крок етапу працевлаштування спеціаліста в компанію. Саме перший дзвінок потенційному робітнику в компанію дозволяє значно скоротити час роботодавця, а також кількість можливих кандидатів, вибрати попередню кандидатуру для можливої майбутньої співбесіди. В свою чергу, для кандидата це можливість дізнатися більше про компанію та задати рекрутеру першочергові питання, щоб вирішити, чи продовжувати комунікацію далі.

Цілком зрозуміло, що телефонна розмова обмежує спілкування і не дає багато можливостей обом сторонам, як от: немає емоційного контакту, складніше порозумітися, обмеженість часом і ще багато чого. Саме тому до телефонної розмови з рекрутером слід готуватися серйозніше та формувати список питань, які слід задати перед походом на співбесіду. До того ж, перша розмова з рекрутерам по телефону іноді вважається невеликою співбесідою. Отже якщо ви вже домовились та зарезервували час для співбесіди по телефону, то наступні поради стануть в нагоді здобувачам.

Нюанси першої телефонної розмови з рекрутером

Рекрутер телефонує здобувачу звісно ж з певною метою:

дізнатися чи актуальна для вас пропозиція (Цілком можливо те, що для вас пропозиція роботодавців більше не цікавить, адже ви закрили питання пошуку роботи на даному етапі),

чи фактично ви відповідаєте вимогам роботодавця (Найважливіше завдання, що доводиться вирішувати рекрутеру під час телефонного дзвінка: чи відповідає кандидат вимогам та запитам компанії. Іноді для цього він задає додаткові питання, щоб вияснити це),

зробити уточнення деталей резюме (Іноді резюме мають певні неясності та деталі для уточнень, тому цілком потребує вияснення. І телефонна розмова прекрасна можливість уточнити: останнє місце роботи, великі паузи в стажі роботи чи зміну сфери діяльності).

пропозиція виконати тестове завдання (Якщо вакансія має під собою перевірку якихось практичних навичок, то цілком можливо, що роботодавець запропонує тестове завдання. Погоджуйтесь на нього, якщо перевірили компанію, і уточнили в чому воно буде полягати, щоб захистити себе від нечесних роботодавців).

Під час телефонної співбесіди роботодавець може задавати незручні для вас питання, до яких також потрібно бути готовими. Питання можуть стосуватися як вашого останнього місця роботи, так і майбутнього. Ось деякі можливі.

  • Чому звільняєтесь/звільнились з останнього місця роботи?
  • На який розмір заробітної плати розраховуєте?
  • Чи готові ви працювати дистанційно?
  • Які ваші очікування від роботи?
  • Які ваші переваги серед кандидатів?

Тож є над чим поміркувати і підготуватися трішки серйозніше, розглянувши різні варіанти відповіді.

Як пройти успішно співбесіду по телефону

Не відволікайтесь, слухайте уважно

Як часто ви помічали за собою, що після розмови не пам’ятаєте деталей розмови. Ще гірше, якщо ця розмова - співбесіда. Слухайте уважно, якщо потрібно візьміть блокнот - записуйте.

телефонна розмова з рекрутером

Оберіть зручну мить для розмови

Серйозно віднесіться до питання рекрутера, чи зручно вам розмовляти. Якщо час не слушний, то чесно дайте відповідь та попросіть про більш зручний час телефонної розмови, коли і вам буде зручно розмовляти.

Не відмовляйте рекрутеру на першій хвилині розмови

Якщо ви від самого початку отримали пропозицію, що не зовсім стосується вашої сфери діяльності, але відповідає спеціальності, не поспішайте відмовляти. Дослухайте пропозицію до кінця. Проте, якщо перше враження роботодавець залишив неприємне, краще відмовитись від пропозиції відвідати співбесіду.

Обговоріть заробітну плату в цілому

З рекрутером ви можете обговорити тільки відповідність заробітної плати вашим очікуванням, а всі деталі тільки з роботодавцем. Адже з ним вам доведеться вирішувати питання випробувального терміну тощо.

Пам’ятайте про свої переваги

Ви можете цілком оперувати в розмові своїми перевагами, і саме телефонна розмова слушна мить, адже саме рекрутер передасть цю інформацію роботодавцю. Перевагами можуть бути: досвід роботи, стаж роботи, знання англійської мови, додаткові вміння чи пройдені курси.

Поради для успішної співбесіди по телефону:

  1. Підготуйте перелік питань для роботодавця, щоб зробити слушні висновки чим компанія займається та чи підходить вона вам.
  2. Вчіться лаконічно але змістовно описувати свій професійний шлях та досвід роботи за сферою діяльності чи вакансією.
  3. Проведіть інформаційно розвідку, чим компанія займається. Та й взагалі придивляйтесь опис компанії та відвідайте сайт компаній, куди відправляєте власне резюме.
  4. Обов’язково обговоріть рівень заробітної плати та уточніть фінансові деталі.
  5. Уточніть інформацію щодо наступних етапів співбесіди чи тестового завдання, якщо роботодавець пропонує його виконати.
  6. Не забувайте про фідбек та подяки. Ніхто не відміняв мережевий етикет. Тож обов’язково після розмови, ввечері подякуйте рекрутеру за приділений час. Для вас це ще одна можливість уточнити останні питання, якщо вони залишились чи перепитати щодо вашої кандидатури, а також ще раз нагадати, як би вам хотілось працювати в компанії.

Отже телефонна розмова з рекрутером - перший крок до вашого працевлаштування. Обов’язково підготуйтесь до зідзвону та підготуйте перелік загальних питань, відповіді на які зможуть надати вам розуміння, чи підійде для подальшої комунікації цей рекрутер та компанія. Бажаємо удачі на телефонних співбесідах!

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору