UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Роботодавцю
  4. Ринок праці України
  5. Що робить фахівець з технологічних ризиків та як ним стати

Що робить фахівець з технологічних ризиків та як ним стати

6.04.2023 356Автор: Лоліта Платошкіна
Що робить фахівець з технологічних ризиків та як ним стати

Що робить фахівець з технологічних ризиків та як ним стати

6.04.2023     356Автор: 

Все більшої популярності в наш час набувають абсолютно нові професії, що відповідають запитам сучасних викликів та потреб. До однієї з таких нових професій, яка набуває все більшої популярності відноситься фахівець напряму технологічних ризиків. Це — спеціалісти, предметна область яких співіснує зі сферою безпеки та управління ризиками будь-якого типу. Сьогодні пропонуємо вам розбиратися в тому, що ця посада під собою має, та які будуть обов’язки працівника, який її обіймає.

Спеціалісти напряму технологічних ризиків допомагають корпораціям забезпечувати зростання бізнесу, розв’язуючи цілий ряд завдань: від забезпечення безперервності функціонування компанії до ризик-менеджменту.

Насправді типи технологічного ризику можна деталізувати, виділивши основні:

  • цифровий (той, що виникає внаслідок використання програмних систем тощо),
  • механічний (небезпека, що може виникати внаслідок використання машин чито механіки),
  • робото-ризик (ризики, що виникають при впровадженні роботів, мають штучний інтелект або мають більш запрограмований характер),
  • хімічна небезпека (ризики використання технологій, заснованих на хімічних факторах)
  • фізичний (низка ризиків, що створена на основі фізичних явищ та механіки),
  • біологічний (ризики, що пов'язані з використанням технологій у біологічному секторі).

Як ви вже могли здогадатися, в наш час інформаційних технологій найбільш розповсюдженим є саме цифровий. IT сфера досі залишається однією з самих прибуткових та високо затребуваною серед здобувачів та роботодавців на ринку праці. А ефективне управління ризиками, що пов’язані з використанням засобів інформаційних технологій, набувають все більшу важливість й для керівників підприємств та компаній. Основний вид діяльності спеціалістів з технологічних ризиків — консультування бізнесменів щодо вирішення не тільки питань безпеки, але й нормального функціонування організації. Яку роботу такі спеціалісти виконують для гарантії безпеки компанії:

  1. Розробляють та проводять заходи з кібербезпеки організації.
  2. Розробляють стратегії керівництва та розвитку інформаційних технологій в компаніях.
  3. Перевіряють відповідність до сучасних стандартів безпеки.
  4. Забезпечують безперервне функціонування конкретного бізнесу.
  5. Працюють із забезпеченням захисту персональних даних працівників та організації в цілому.
  6. Проводять аналіз ІТ-залежних бізнес-процесів.
  7. Тестування ІТ контролів та розробку рекомендацій щодо їх вдосконалення.
  8. Проводять заходи з аудиту інформаційних систем тощо.

Звісно ж, наявність наступних навичок допоможуть всім бажаючим при пошуку вакансії спеціаліста з технологічних ризиків:

  • допитливість та жага до нових знань та їх поповнення,
  • наявність критичного та аналітичного мислення,
  • особлива уважність до деталей,
  • широкий кругозір сучасних інноваційних технологій.

До речі, така вакансія передбачає довгострокове співробітництво та, відповідно, високий рівень зарплати та постійне проходження професійного навчання, що робить спеціаліста ще більш затребуваним та цінним.

Як стати фахівцем з технологічних ризиків

На жаль, освітні навчальні заклади не можуть представити та забезпечити повноцінного навчання та отримання фаху за спеціальністю технологічних ризиків. Однак, цю посаду без зайвих труднощів можуть зайняти аналітики з освітою, спеціалісти інформаційної безпеки, а також інформаційних технологій. Проте слід пам’ятати, що повноцінні знання спеціалісти зможуть отримати саме під час виконання робочих обов’язків, а саме на практиці. Роботодавці також зацікавлені в тому, щоб працівники навчалися та отримували знання та відповідні професійні сертифікати (перевага серед CISA / CISM / CGEIT / ISO27001 (Lead Auditor / Lead Implementer) / CEH та інші).

IT спеціаліст

До речі, питання організації професійного навчання — доволі важлива сфера законодавства, в якій повинні орієнтуватися всі сторони трудових відносин. Звісно, навчитися орієнтуватися в цих питаннях може не лише кандидат з профільним дипломом, але саме його наявність значно полегшує процедуру прийняття на роботу здобувачу та дозволяє уникнути доволі непростих ситуацій під час проходження співбесіди з рекрутерами. Часто можна зустріти вимоги роботодавця й до знання англійської мови при прийнятті на роботу такого спеціаліста: не нижче за Upper Intermediate. Які ще умови виставляють роботодавці при пошуку фахівця:

  • до року досвіду для Junior, до 3-х років досвіду для Middle, від 3-х років досвіду для Senior.
  • Знання стандартів управління ІТ, інформаційною безпекою та інформаційними технологіями (COBIT, ITIL, BS, ISO).
  • Досвід роботи аудитором з інформаційної безпеки, інформаційних технологій, управління IT.
  • Знання процесів управління інформаційною безпекою.

Фахівець з технологічних ризиків може проходити горизонтальний та вертикальний розвиток власної кар’єри. У консалтингових компаніях ця професія може передбачати швидкий підйом по кар’єрних сходинках в посаді, розширенні зони відповідальності та переходу до більш складних бізнес-кейсів. В будь-якому випадку, навіть якщо ви молодий спеціаліст в цьому напрямку, який готовий навчатися, ви можете пройти ці сходинки, набувши досвіду та росту. Зазвичай позиція фахівця з технологічних ризиків передбачає довгострокове співробітництво з компанією й конкурентну заробітну плату, можливі навіть премії за високу ефективність.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору