UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. На роботі
  5. Що робити за годину до кінця робочого дня?

Що робити за годину до кінця робочого дня?

22.03.2022 351
Що робити за годину до кінця робочого дня?

Що робити за годину до кінця робочого дня?

22.03.2022     351

Остання година робочого дня – цікава година. І ніби робота вже вся зроблена, яка накопичилася за весь день, але й додому ще не випадає піти. Та й зосередитися в цей час буває вже неможливо, бо дається взнаки втома. Тобто змусити себе взятися за складне завдання буває ох як важко. І результати, давайте будемо чесними, виявляться далеко не найкращими. Тоді що робити за годину до кінця робочого дня, якщо не хочеться сидіти, склавши руки?

Розглянемо декілька ідей, які допоможуть продуктивно завершити робочий день.

Розбір електронної пошти

На розбір електронної пошти з самого ранку може банально не вистачати часу. Особливо по понеділках. Це питання іноді відкладається «на потім», але завершення робочого дня – це ідеальний час, щоб нарешті впорядкувати усю вхідну документацію. Безперечно, сил у вас може не вистачити на те, щоб гарненько продумати і написати дійсно важливі листи, а от на менш важливі – цілком і повністю. Тим паче, ви будете виглядати зайнятим і цілеспрямованим, якщо до вас зазирне керівництво.

Тому позбавтеся від усіх зайвих розсилок, створіть папки та ярлики для різних типів листів. Наприклад, їх можна посортувати у такий спосіб: за іменами людей, за назвами відділів і підрозділів вашої компанії. Або ж за тими проєктами, за якими вони прикріплені.

Що робити зі старими повідомленнями? Видаліть їх або заархівуйте. Ті ж листи, на які потрібно відреагувати, позначте, щоб не забути за них в наступні дні.

Обміркуйте наступний важливий проєкт

Як ми уже зазначали на початку статті, братися за важливий проєкт в останню годину до кінця робочого дня складно. Але ми можете приділити цю годину для обмірковування деталей наступного важливого проєкту, над якими працюватимете ви чи ваша команда. Також за цю годину ви зможете підготувати все необхідне, скласти список завдань, які в подальшому стануть вам у нагоді. Поміркуйте, які перешкоди можуть виникнути, сформулюйте найважливіші питання, які потребуватимуть вирішення вже найближчим часом.

Вдосконалення своїх професійних навичок

Професіонали своєї справи не тільки успішно планують та виконують різноманітні робочі завдання. Важливо також приділяти постійну, підкреслюємо, постійну увагу поглибленню своїх знань та вдосконаленню вже наявних навичок. Тому остання година перед завершенням робочого дня – це чудовий час, щоб переглянути останні новини зі своєї сфери діяльності, ознайомитися з новими робочими інструментами. Звичайно, поділитися досвідом з колегами, якщо розумієте, що хтось із них цього потребує. А наступного разу вам віддячать тим же. Звичайно, якщо ви працюєте в здоровому, а не токсичному колективі.

Планування справ на наступний день

Не вдалося виконати усе задумане саме цього дня? Не проблема! Складіть список справ, які не вдалося виконати за сьогодні, і перенесіть їх на завтра. Тоді наступного дня, на початку роботи, вам уже не доведеться продумувати свій робочий день. Також перенесіть на завтра ті важливі дзвінки чи листи, які не вдалося сьогодні здійснити і написати.

Допоможіть колезі чи колегам

Можливо, хтось у вашому офісі набагато гірше справляється з робочими завданнями, ніж ви. В такому випадку чому не проявити свої найкращі якості як людини, і не запропонувати іншим колегам свою допомогу? Звичайно, в цьому питанні потрібно проявляти поміркованість, щоб ті колеги, яким ви допомогли, не вирішили для себе, що такий стан справ можна узаконити. Хорошого – потроху, чи не так?

Допоможіть колезі

Впорядкуйте свій робочий стіл

На думку багатьох людей, безлад на робочому столі відволікає увагу працівника і негативно позначається на його продуктивності. Та й безлад говорить про багато інших речей – про недисциплінованість людини, про небажання впорядковувати своє життя в цілому. Хіба ж не так? Якщо людина завалює всіляким мотлохом свій робочий стіл, можна припустити, що в інших сферах життя у неї теж вистачає мотлоху.

Тому давайте починати з малого. Заведіть собі такий чудовий ритуал, як впорядкування робочого столу за годину до кінця робочого дня. Та й узагалі, не допускайте на своєму столі появи незрозумілих папок і документів, поламаних олівців та кулькових ручок, яким давно місце на смітнику. І мова навіть не про те, що ваш начальник може дивитися на вас скоса. За чистим і впорядкованим робочим столом працюється набагато краще. Потрібно протерти стіл чи монітор вологими серветками? Зробіть і це, не полінуйтесь. Коротше, ваш робочий стіл – це ваша персональна територія відповідальності, і десять-двадцять хвилин останньої години робочого дня цю територію потрібно як слід прибрати.

Присвятіть цю годину своєму розвитку

Працюєте за комп’ютером в офісі? Чудово. Не знаєте, чим зайнятися за годину до кінця робочого дня, а всі вищеперераховані справи ви зробили або перенесли на завтра? В такому разі приділіть цю годину своєму розвитку. Приміром, підтягніть англійську мову. Можна встановити безкоштовні чи платні програми, які відстежуватимуть ваш прогрес. Кожного дня по двадцять-тридцять хвилин – і вже за місяць-другий ви без проблем читатимете англійською мовою нескладні тексти.

Не хочете займатися англійською? Гаразд, можна приділити час тренажерам для мозку. Вони теж побудовані таким чином, що завдання будуть постійно ускладнюватися. В нагоді також стануть складні головоломки, над якими дійсно треба поламати голову.

Можливо, ви вже давно подумуєте над тим, щоб змінити сферу діяльності. Що ж, останню годину робочого дня можна приділити і цьому заняттю, тобто вивченню тонкощів іншої професії. Звичайно, це потрібно робити так, щоб не зауважило керівництво і вам за це не «прилетіло».

Порухайтесь

Це особливо актуально в тому випадку, якщо ви весь день не мали змоги відійти від свого комп’ютера, бо були зайняті важливою справою. Прогуляйтеся по офісу, перекиньтеся кількома словами з колегами. Підлийте квіти, врешті-решт.

Підкріпіться шоколадним батончиком і почаюйте

Це особливо актуально для тих працівників, яким далеко добиратися додому. Щоб ви за кермом не відволікалися на поїдання снеків чи батончиків, краще зробити це за своїм робочим столом. Звичайно, вприкуску із запашним чаєм чи кавою.

Сплануйте свій вечір

Якщо усі робочі справи перероблені, і плани складені на завтра, і списки важливих завдань – сплануйте в такому разі свій вечір. Складіть список продуктів, які потрібно придбати для вечері. Звичайно, це неробочі завдання, але хіба ви не заслужили право приділити час своїм особистим справам, якщо весь день наполегливо працювали?

Ось такими чудовими заняттями можна заповнити годину до кінця робочого дня. Обирайте будь-що з вищепереліченого, щоб не змарнувати цю годину і провести час із користю.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору