UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Все про професії
  5. Що таке фріланс і як стати фрілансером

Що таке фріланс і як стати фрілансером

29.01.2021 85685
Що таке фріланс і як стати фрілансером

Що таке фріланс і як стати фрілансером

29.01.2021     85685

Зараз фріланс актуальний як ніколи. Як і дистанційна робота. Але фріланс має суттєву відмінність від дистанційки: ви самі собі начальник і водночас підлеглий в одній особі. Іншими словами, безмежна свобода граничить з самодисципліною і відповідальністю. Оскільки все більше людей обирає фріланс як основний спосіб заробітку, адже тут відкривається чимало можливостей, поговоримо про те, як стати фрілансером, а також розглянемо його плюси і мінуси.

Походження терміну «фріланс»

Слово «freelance» утворене від англійських слів «free», тобто вільний, і «freelance» – спис. Так у Середньовіччі стали називати військових найманців, які самі вибирали, кому служити. Сьогодні вони воювали на боці однієї сторони конфлікту, а вже завтра могли перейти на іншу сторону, якщо умови оплати були вигідніші. В наш час військові найманці заборонені в ряді країн, їхня «діяльність» переслідується законом. Але це зовсім не заважає окремим країнам користуватися їхніми послугами нелегально.

З часом цей термін розширив своє поняття і став означати вільнонайманого працівника без підписання юридичного договору про працю. І хоч фрілансер є сам собі начальником і водночас і підлеглим, існує також роботодавець, замовлення якого, власне, і виконує вільнонайманий працівник. Причому роботодавець може знаходитися в іншому куточку країни, а то й земної кулі.

Хто може стати фрілансером?

Бути фрілансером – це не лише про заробіток в інтернеті. Фрілансером може стати людина будь-якої спеціальності: водій, фотограф чи фотомодель, сантехнік чи електрик. Але зазвичай під фрілансом ми розуміємо виконання замовлень через інтернет.

Технічно все просто: ви зареєструвалися на будь-якій біржі праці (чи освітній платформі, якщо ви володієте іноземними мовами), і ви вже фрілансер. Але правда полягає в тому, що не кожен зможе стати вільнонайманим працівником. Велику роль відіграє дисципліна і вміння концентруватися на роботі. Багато людей, спробувавши «вільний хліб», сходять з дистанції.

Також потрібно бути спеціалістом своєї справи. Бо якщо взяти в роботу кілька замовлень і не вкластися в часові рамки, або ж виконати їх неякісно, отримаєте негативні відгуки. Кілька таких відгуків – і ніхто не захоче співпрацювати з вами. А хороші відгуки, навпаки, сприятимуть підвищенню вашого рейтингу.

Отже, якщо ви вирішили стати фрілансером, обов’язково зважте всі плюси і мінуси.

Плюси фрілансу

  • Повна і беззаперечна свобода, в чому й полягає дух фрілансу. Не потрібно щодня відвідувати офіс і підпорядковуватися чужим правилам: ви самі плануєте свій день і обираєте найзручніший для себе графік. Наприклад, фрілансерські заробітки припадуть до душі людям, який найкраще працюється вночі;
  • Відсутність транспортних затрат і значна економія часу, особливо якщо на офіційній роботі вам доводилося доїжджати в іншу частину міста. Навіть для невеликих міст це досить актуально, не кажучи вже про обласні центри чи столицю, в яких щоденне добирання на роботу/з роботи може відбирати по декілька годин;
  • Можливість працювати на кількох роботодавців одночасно. Ви самі обираєте кількість проєктів і той обсяг роботи, який можете «потягнути»;
  • Можна займатися фрілансом, працюючи на офіційній роботі (особливо актуально для людей, які на своєму робочому місці мають можливість приділяти чимало часу стороннім замовленням);
  • Безмежний потенціал для самореалізації, якщо ви займаєтеся творчою роботою і обрали ту сферу діяльності, яка вам найбільше до душі;
  • Ваш заробіток фрілансера не оподатковується, і ви отримуєте саме ту суму, яка вказана за певний обсяг роботи (виняток може становити виконання проєктів через деякі біржі праці, коли доведеться поділити комісію нарівні із замовником за гарантію безпечної угоди);
  • Ви несете відповідальність тільки за власні дії. Для інтровертів, приміром, фріланс може стати справжнім спасінням, бо працювати в колективі таким людям доволі непросто;
  • Швидке наповнення портфоліо, що суттєво сприятиме вашій привабливості на ринку праці;
  • Постійне самонавчання і самостійний вибір робочого місця: працюйте де хочете і скільки хочете.

Свобода вибору робочого місця


Мінуси фрілансу

Будемо об’єктивні – такий спосіб заробітку має чимало мінусів. Це означає, що фріланс підійде далеко не всім людям. Якщо вам складно організовувати свою діяльність без вказівок і нагляду з боку інших людей, то фріланс стане для вас суцільним розчаруванням. Отже, мінуси фрілансу:

  • Відсутність сталого заробітку. Може трапитися так, що одного місяця ви виконаєте чимало проєктів і, відповідно, заробите пристойну суму; а вже наступного місяця кількість замовлень бажатиме кращого;
  • Стрес як реакція на відсутність почуття стабільності і впевненості у завтрашньому заробітку;
  • Працювати з дому – це чудова ідея, але тут є свої мінуси. Наприклад, зростає потреба жорсткого контролю за розпорядком дня, та й рідні люди можуть відволікати від роботи;
  • Можливість обману. Навіть на біржах фрілансу знайдеться чимало шахраїв, які захочуть отримати ваші послуги безкоштовно. Навіть якщо ви напишете скаргу і недобросовісного замовника заблокують на біржі, гроші за виконану роботу вам, на жаль, ніхто не поверне;
  • Вам доведеться завжди залишатися на зв’язку із замовниками. Але це не гарантує того, що у відповідальний момент може зникнути електрика чи перерветься інтернет-сполучення.

Біржі праці та освітні платформи, на які варто звернути увагу, якщо вирішили стати фрілансером

Freelancehunt

Фрілансхант позиціонує себе як найкраща українська біржа для фрілансу. Тут зможуть знайти роботу представники всіх професій, діяльність яких пов’язана з комп’ютером: розробники, дизайнери, копірайтери, контент-менеджери, спеціалісти з просування у соцмережах тощо.

Можливість резервування коштів означає певні гарантії для роботодавця і для фрілансера. Для роботодавця – що йому повернуть кошти, якщо угода зірветься; для фрілансера – що він гарантовано отримає свої кошти, коли виконає замовлення.

Freelance.ua

Ще одна непогана українська біржа фрілансу, яка має одну суттєву особливість: існує поділ замовлень на разові проекти, довгострокове співробітництво і постійна робота в офісі. Що замовники, що фрілансери можуть таким способом обирати підходящі для себе проєкти. На Freelance.ua також можна обирати замовників на умовах «безпечної угоди», причому комісію оплачує замовник.

Preply

Онлайн-платформа для репетиторів іноземних мов, яку створили українські розробники. Якщо ви володієте будь-якою іноземною мовою, пропонуйте свої знання за достойну оплату. Чим кваліфікованіший фахівець, тим більшу ціну ви можете виставити за свої послуги.

iTalki

Потужна платформа для вивчення десятків мов. Тут ви знайдете учнів з будь-якого куточка світу. Принцип той самий, що й на Preply: ви реєструєтеся як репетитор, заповнюєте свій профіль, викладаєте ознайомче відео… і чекаєте, поки з вами зв’яжуться студенти. Знову ж таки, чим вищий ваш рівень володіння мовою, тим більшу ціну можна встановити за годину заняття.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору