UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Це важливо знати кожному
  5. Що таке піраміда Франкліна та як її використовувати у роботі та житті

Що таке піраміда Франкліна та як її використовувати у роботі та житті

17.12.2023 1188
Що таке піраміда Франкліна та як її використовувати у роботі та житті

Що таке піраміда Франкліна та як її використовувати у роботі та житті

17.12.2023     1188

Піраміду Франкліна можна розглядати як значно ширше поняття, аніж просте планування часу. Ця методика спрямована в майбутнє, тож її варто сприймати в значно глобальнішому аспекті – як планування життєвого шляху. Навчившись застосовувати принципи піраміди Франкліна, ви зможете ефективніше виконувати робочі завдання, а також побачити ваш кар’єрний шлях і здобутки в перспективі.

Пропонуємо в статті детальніше познайомитися з пірамідою Франкліна і її використанням у роботі та житті.

Піраміда продуктивності за Франкліном – старі істини досі актуальні

Минуло понад три століття від народження Бенджаміна Франкліна, а його крилата фраза «Час – це гроші» – житиме, мабуть, завжди. Не будемо перераховувати всіх його заслуг і досягнень, залишимо це Вікіпедії. Хочеться лише сказати, що принципи тайм-менеджменту, сформовані ним у молодому віці, дозволили йому сягнути неймовірних висот у житті. Один із батьків-засновників Сполучених Штатів постійно розвивав власну систему управління часом, тому піраміду Франкліна можна вважати чимось більш універсальним, аніж просто управління часом. Її принципи фокусуються на тому, щоб виявити те, що має бути зроблено в найближчій і віддаленій перспективі. В той час як інші системи тайм-менеджменту акцентують увагу здебільшого на оцінюванні поточної діяльності задля ефективнішої організації часу і пошуку балансу між робочим і особистим життям.

В чому полягає основна ідея піраміди Франкліна?

Якщо людина має глобальну мету в житті, вона розуміє, що для її досягнення доведеться витратити чимало часу та сил. Оскільки це марафонський забіг, а не спринтерський, потрібно вміти розраховувати сили і час. Франклін розумів це, тому основна ідея розробленої ним системи тайм-менеджменту полягає в тому, щоб глобальну ціль подрібнити на менші цілі, яких легше досягти. Менші цілі складаються з конкретних завдань, і їхнє виконання в результаті призводить до досягнення глобальної мети.

Але глобальна ціль (або цілі) повинна ґрунтуватися на певних життєвих цінностях. Життєві цінності – базовий фундамент піраміди Франкліна, звідки беруть початок глобальні цілі. Після визначення своїх глобальних орієнтирів на життя людина формує глобальний план досягнення цілей. Глобальний план поділяється на довгостроковий план (на 3-5 років) і короткостроковий план (1-12 місяців). А короткостроковий план у свою чергу складається із щотижневих планів і завдань на кожен день.

Як бачимо, піраміду Франкліна можна з успіхом застосовувати для досягнення як довгострокових, так і короткострокових цілей. Розглянемо її структуру детальніше, щоб з’ясувати, як її краще застосувати у роботі і житті.

Життєві цінності – орієнтири на шляху до глобальних цілей

Згідно з Франкліном, життєві цінності людини допоможуть їй досягнути успіху. Адже ваші особисті цінності впливають на рішення, визначають, що буде правильним, а що – хибним. Вони мов фундамент, на якому будується дім. Звичайно, в кожної людини свій власний набір життєвих цінностей, але все ж існує базовий набір загальнолюдських цінностей, якими й керувався Бенджамін Франклін. Саме вони лягли в основу сформованих ним принципів управління часом.

Для Франкліна життєвими цінностями були:

  • стриманість і почуття міри в всьому;
  • працелюбність і наполегливість;
  • щирість і чесність з собою та іншими;
  • ощадливість (не плутати зі скупістю);
  • справедливість і розсудливість, уникання крайнощів;
  • збереження внутрішнього спокою і простіше ставлення до дрібниць;
  • чисті помисли і чистота в усіх сенсах – лад у житлі, охайний одяг, особиста гігієна тощо.

Як визначити свої життєві цінності, на основі яких можна сформувати глобальну мету і способи її досягнення? Поміркуйте над речами, які ви найбільше цінуєте в житті. Запишіть їх у вигляді списку. Без яких ви речей не уявляєте своє життя? Наприклад, близькі люди, самоосвіта і творча реалізація, фінансова незалежність, власне житло і автомобіль. Будьте чесними з собою, пишіть без самоцензури.

Коли завершите зі списком, перегляньте його і визначте, які спільні риси має кожен пункт. Що їх пов’язує між собою, які вони емоції у вас викликають? Перепишіть список, об’єднавши певні пункти за спільними рисами. Приміром, освіта – фінансова незалежність – власне житло і автомобіль, творче самовираження – кар’єра, сім’я – друзі – спілкування.

Подібний підхід до градації життєвих цінностей допоможе краще збагнути свої глобальні цілі. Наприклад, хтось зрозуміє, що для успішної кар’єри потрібно реалізувати певні здібності і таланти, а фінансова незалежність дасть більше часу для спілкування з близькими людьми. А ще для когось стане очевидним, що обрана кар’єра і нові знайомства – це майже синоніми, тож вибраний шлях є правильним і важливим саме для вас.

З’ясуйте також, чи цінності з вашого списку не конфліктують між собою. Якщо прагнете реалізуватися в улюбленій справі, будьте готові до того, що часу на інші важливі речі може не вистачати. Або ж бажання присвятити себе сім’ї та вихованню дітей завадять зробити захмарну кар’єру, для побудови якої доведеться іноді попрацювати і в позаробочі години, і на вихідних. Якщо бачите суперечності, подумайте над тим, як ви зможете віднаходити ворк лайф баланс впродовж багатьох років.

Принцип Парето

Глобальна мета – другий блок піраміди Франкліна

Якщо життєві цінності дають відповідь на питання, задля чого варто жити, то глобальна мета дає розуміння, коли саме цей сенс буде досягнутий. Наприклад, якщо ви обираєте життєвою цінністю науку, вашою глобальною ціллю може стати важливе наукове відкриття; якщо мистецтво – створення видатних творів, спорт – досягнення спортивних вершин. Для власників бізнесу – побудова успішної компанії і так далі. А щоб цей визначний момент, коли втілюються життєві сенси, гарантовано настав, вам потрібно розробити глобальний план досягнення цілі.

План досягнення цілей – покроковий маршрут до глобальної мети

Глобальний план дає змогу побачити покроковий маршрут, який потрібно пройти, щоб досягнути глобальної мети. Зрозуміло, що важливому науковому відкриттю чи створенні успішного бізнесу передує ціла низка кроків. Відтак, глобальний план може містити чимало пунктів і виглядати досить узагальнено. Але він важливий тим, що допомагає перейти до створення довго- і короткострокових планів.

Планування

Довгостроковий план – чого ви хочете досягти в найближчі 3-5 років?

Якщо ви молода людина, безумовно, довгостроковим планом на найближчі 3-5 років для вас стане отримання якісної освіти. Кожен із довгострокових планів повинен відповідати пункту з глобального плану досягнення цілей. Приміром, освіта – наукова діяльність – важливі відкриття. І це нормально, якщо через 12-15 років ви опинитеся на порозі важливого відкриття, якщо впродовж цього немалого відрізку часу планомірно і методично рухалися до цілі. Кожен такий відрізок генерального маршруту наближає ваші цілі до конкретних термінів: цілі стають планами, а дотримання плану веде до реалізації цілі. В реалізації довгострокових планів велику роль відіграє наполегливість і працьовитість.

Короткостроковий план – важливі зауваження

Ця сходинка піраміди Франкліна охоплює часові рамки від кількох тижнів до кількох місяців. Максимум – рік часу. За цей час ви виконуєте частинку глобального плану, і він цілком конкретний. Приміром, підготовка до іспитів, важливе стажування, опанування нових навичок тощо. Між короткостроковими планами робіть бодай невеликий перепочинок. Бо професійне вигоряння і втома від щоденних обов’язків ризикують перетворитися на важкий тягар. Будьте також готові до того, що обставини життя, які від вас не залежать, можуть впливати на терміни досягнення короткострокових цілей. Це означає, що час від часу, можливо, доведеться переглядати терміни досягнення короткострокових цілей.

Щоденні і щотижневі плани – це база

На вершині піраміди Франкліна – ваші плани на кожен день і тиждень. Це найдрібніші, і в той час найважливіші кроки, без яких неможливо уявити досягнення глобальної цілі. «Шлях довжиною в тисячу миль починається з першого кроку» – вам відомі, мабуть, ці крилаті слова, які приписують Лао-Цзи. Давайте продовжимо цю думку, яка природно витікає з принципів організації часу за Франкліном: найдовший шлях можна пройти, якщо зупинятися лише для того, щоб набратися сил і відпочити. Це означає, що вам доведеться полюбити формувати плани на кожен день і тиждень, на місяць і пів року вперед. Візуалізація поставлених завдань і цілей, які ви плануєте досягти в кінцевому результаті, допомагають не збиватися з кроку, якщо висловитися метафорично. Тримати темп і не збиватися з кроку.

Недоліки піраміди Франкліна

Безумовно, піраміда Франкліна є ефективним інструментом тайм-менеджменту, і її можна з успіхом використовувати у роботі і житті. Про переваги її застосування вище сказано достатньо, тому зазначимо деякі недоліки цієї системи планування (втім, кожна техніка управління часом має свої недоліки).

Піраміда Франкліна може видатися занадто складною системою управління часом – в цих словах є доля істини, бо не всі люди люблять ретельно і прискіпливо планувати всі свої кроки. Для когось може виявитись некомфортною думка про те, що потрібно так детально розписувати всі життєві рішення, а комусь важко уявити, де він хоче бути за п’ять років. Але постановка глобальної цілі за принципами піраміди Франкліна дає змогу охопити весь життєвий план комплексно. Тим паче, ніхто не забирає у вас свободу прийняття рішень – ви вільно обираєте, як рухатися до глобальної цілі.

Звичайно, на формування довго- і короткострокових планів також впливатиме те, що з часом ви можете переглянути свої цінності та цілі. Окрім того, можна помилитися з оцінкою термінів для різних завдань, і потрібно бути готовим до цього.

Поради щодо планування часу за допомогою піраміди Франкліна

Коли повсякденні плани зрозумілі вам і регулярно виконуються, вони стають своєрідною опорою, на яку можна спиратися у повсякденні. Тим паче, ви щоразу заощаджуєте цінний ресурс уваги, бо знаєте, що треба робити і, що важливо, з чого починати кожен робочий день.

Звичайно, коли це потрібно, ви коригуєте плани з врахуванням нових чи непередбачуваних обставин. Приміром, якщо плани протягом дня чи тижня змінилися, ви можете переглянути пріоритетність завдань чи перенести частину робочих завдань на наступний тиждень. Стосовно цього не потрібно засмучуватися, бо це природний стан речей. Щось не встигли, десь трошки недоопрацювали, задач набігло і все – нерви, паніка, істерика. Ні, це не наш варіант. Наш варіант – переглянули список завдань, підкорегували пріоритетність та терміни – і продовжуєте рухатися в обраному напрямку.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору