UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Все про професії
  5. Що змінюється в сучасному світі "праці та карантину"

Що змінюється в сучасному світі "праці та карантину"

27.03.2020 456Автор: Олександр Мавлідінов
Що змінюється в сучасному світі "праці та карантину"

Що змінюється в сучасному світі "праці та карантину"

27.03.2020     456Автор: 

Як вже писав Jobs.ua, у Міжнародній організації праці стурбовані можливістю втрати роботи, яка загрожує близько 25 000 000 працівникам по всьому світу через пандемію коронавірусу та вимушений карантин. Колишній міністр економіки України впевнений, що число вітчизняних співробітників, які втратять роботу, може досягти показника у 500 000.

В умовах карантину, наразі, більшість державних та приватних компаній світу вже змушені перейти на дистанційну роботу або влаштували співробітникам неоплачувану та частково оплачувані відпустки. До речі, більш ніж 27% вітчизняних компаній схиляються до варіанту неоплачуваної відпустки тим працівникам, що не зможуть працювати віддалено.

При тому, у Великої Британії впродовж трьох місяців, уряд обіцяє сплачувати левову частку таких виплат, щоб не навантажувати роботодавців та дати змогу їм не звільняти працівників, що потрапили на карантин. Державні виплати будуть покривати близько 80% зарплат, у разі, якщо вони не перевищують 2 500 фунтів стерлінгів на місяць, що є завищеною середньою заробітною платою в цій країні. Якщо необхідність у такій допомозі буде триватиме, гроші на зарплати робітникам будуть надаватися державою й після означеного тримісячного терміну.

В цілому, моніторинг найбільш популярних ресурсів з пошуку роботи як в Україні так й по всьому світу, демонструє попит на деякі професії. Так, наприклад, вітчизняний ринок праці особливо зараз потребує кур'єрів, операторів «колл-центрів» та водіїв. Ситуативно на сьогодення, саме ці професії в умовах карантину є особливо затребуваними бо мають забезпечити дистанційну роботу багатьох організацій та офісів. Частка таких пропозицій збільшилася майже на 47% від показників, що існували до карантинних заходів у державі.

Зріс на 20% та збільшується попит й на різноробочих, що мають пакувати та збирати всілякі «онлайн замовлення», потрібні фахівці служби підтримки, онлайн-репетитори та керівники онлайн-семінарів й вебінарів.

Крім того, через масовий перехід працівників до роботи онлайн, суттєво зростає навантаження на провайдерів інтернет з’єднання, що у найближчому майбутньому може викликати підвищення попиту на інженерів та системних адміністраторів. Збільшення частки таких вакансій прогнозують майже на 50% від теперішніх показників.

У той самий час робітники, що працюють вдома, й тільки почали робити таким чином, відмічають, що такий тип праці суттєво відбирає приватний час. Так за інформацією агенції Bloomberg лише в Сполучених Штатах Америки, дистанційні працівники витрачають на три голини більше на ту саму роботу, що вчасно виконували сидячі в офісах. Та сама проблема й в працюючих віддалено людей з Канади, Франції та Італії. Тут, у середньому, такий вид робіт забирає на дві години більше в кожного, хто звик працювати у «нормальних офісних умовах».

Близько 63% українців вже кажуть про руйнування життєвого балансу між робочим часом та вільним. 28% вважають, що працювати вдома «просто неприпустимо», 25% - що в офісі вони працювали краще, та у цілому, 53% чекають на скоріше повернення до звичних «нормальних» видів та графіків праці.

Лише 12% українців впевнені, що не відчувають суттєву різницю від зміни фізичного місця для праці.

Тож, треба пристосовуватися до нових, та дай, Боже, тимчасових умов, бо є сенс нагадати, що за порушення правил карантину передбачена адміністративна відповідальність:

  • штраф для громадян: від 17 000 грн;
  • штраф для посадових осіб: від 34 000 до 170 000 грн.

Також, посилено й кримінальну відповідальність за порушення правил щодо запобігання інфекційним захворюванням. У такому разі, штраф зросте до 51 000 грн та, також, можливий арешт до 6 місяців, обмеження чи позбавлення волі до 3 років, а якщо такі дії спричинили ще й загибель людей, винуватому загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

Читайте також

  • Як полегшити вихід на роботу після відпустки? 8 вересень, 2024

    Декілька порад від наших експертів про те, як, повернувшись до роботи, правильно застосувати «відновлений багаж сил».

  • Піднімайся і йди30 серпень, 2024

    Впавши, піднімаємося, обтрушуємо одяг, хочемо зробити крок, але біль у забитих колінах не дає ступити. Адже йти треба, хоча б до медпункту. Одні встають і, перемагаючи біль, йдуть далі, а в інших сил вистачає лише до кабінету лікаря або самому перев'язати собі рани, а деякі не можуть навіть піднятися від сильних забитих місць, розчарування та зневіри. Що робити і як допомогти собі?

  • Розміщення вакансій на сайті Jobs.ua19 серпень, 2024

    Jobs.ua хоче підтримати Кращих Роботодавців і розширити можливості Шукачам роботи у важку хвилину, тому продовжує працювати в галузі працевлаштування та зберігає знижки і можливість безкоштовного розміщення вакансій для роботодавців.

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

↑ Вгору