UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Навчання, розвиток, підвищення кваліфікації
  4. Навчання
  5. Стилі навчання – де тут криється помилка?

Стилі навчання – де тут криється помилка?

12.01.2022 995
Стилі навчання – де тут криється помилка?

Стилі навчання – де тут криється помилка?

12.01.2022     995

Якщо поцікавитися в кожного з нас, який стиль навчання більше до душі, багато людей вважатимуть про себе, що вони візуали, аудіали чи кінестетики. Але так усе насправді чи, можливо, десь тут закралася помилка? Пропонуємо розібратися разом із Jobs.ua.

Чотири стилі навчання – коротко про найважливіше

Побутує думка, що кожен з нас навчається ефективніше завдяки одному з перелічених нижче стилів навчання, який краще сприймається нашим розумом і пам’яттю. Всі теорії, які так чи інакше розглядають це питання, наводити не будемо; натомість поговоримо про найвідомішу теорію, яка передбачає чотири основні стилі навчання:

  • Візуальний
  • Аудіальний
  • Вербальний (тобто читання і письмо)
  • Кінестетичний (за допомогою дотиків).

Візуали найкраще запам’ятовують інформацію, яка подається за допомогою зображень та демонстрацій; аудіали надають перевагу слухові перед зором, тобто їм краще почути інформацію, так вона легше засвоїться; вербальний передбачає, що ви краще запам’ятаєте інформацію, якщо будете читати і робити нотатки в процесі навчання; ну а бути кінестетиком (іншими словами, практиком) означає, що для ефективного навчання вам потрібно спробувати самому, покрутити навчальний екземпляр у руках, виконати з ним якісь дії тощо.

Все це й так, але трохи й не так. І ось у чому річ.

Де тут криється помилка

Але вся хитрість у тому, що не так уже важливо, за допомогою якого стилю ви засвоюєте інформацію. Набагато важливіше, яку методику запам’ятовування ви оберете. Давайте проілюструємо на простому прикладі.

Вам потрібно запам’ятати максимальну кількість із зображеного на картинках. Комусь ці картинки покажуть, комусь просто скажуть, що на них зображено. Які способи запам’ятовування такої інформації можна виділити? Ви можете проговорювати всі почуті чи побачені зображення про себе, уявляючи інформацію у вигляді списку, кожного разу додаючи до списку новий рядок. А можете натомість запам’ятовувати почуте чи побачене, намагаючись уявити і зафіксувати в пам’яті за допомогою яскравих образів. Ці способи запам’ятовування відрізняються між собою, відповідно, для кожної людини, яка застосовуватиме перший чи другий метод запам’ятовування, кількість засвоєної інформації буде різнитися.

Тому кожен з перелічених стилів навчання не дасть помітних результатів, якщо ви будете застосовувати тільки його. Припустимо, у вас ідеальний слух, який допомагає опановувати гру на музичних інструментах чи писати музику. Але наявність ідеального слуху не означає, що з таким самим успіхом ви будете ефективно навчатися фізиці (в якій потрібна наглядна демонстрація дослідів) чи географії (яка потребує розвинутого просторового мислення, щоб легко запам’ятовувати розташування країн на карті чи орієнтуватися на місцевості).

«Як же тоді навчатися ефективніше?», запитаєте ви. Все просто насправді – обирайте модальний підхід у навчанні. Це означає поєднання різних стилів навчання, коли текст, зображення, аудіо- та відеоконтент однаково використовуються в навчальному процесі, і такий підхід знімає обмеження, властиві кожному стилю навчання.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору