UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Цікаво про бізнес
  4. Жінки, які змінили світ
  5. Історія успіху Рупі Каур: як білими віршами завоювати весь світ

Історія успіху Рупі Каур: як білими віршами завоювати весь світ

8.06.2020 1526
Історія успіху Рупі Каур: як білими віршами завоювати весь світ

Історія успіху Рупі Каур: як білими віршами завоювати весь світ

8.06.2020     1526

Знайомтеся – Рупі Каур, молода поетеса, художниця і мисткиня. В свої 24 вона стала відомою на весь світ як авторка коротких і простих білих віршів, які влучають в самісіньке серце. Її акаунт в інстаграмі налічує 4 мільйони підписників; вона входить в топ-30 найуспішніших молодих людей за версією журналу Forbes, а в 2017 році ВВС внесли її в свій знаменитий список «100 жінок, які надихають».

Тільки вдумайтесь у ці цифри – її першу поетичну збірку «Молоко і мед» переклали на 39 мов загальним накладом близько п'яти мільйонів примірників! Дебютне видання утримувалось на вершині списку бестселерів The New York Times понад 100 тижнів поспіль – це фантастичний результат як для дебютантки, та ще й з книгою поезій! Ось таких нечуваних результатів вдалося досягти тендітній дівчині, яка змогла довести собі та іншим людям, до яких вперто не приходить успіх: все можливо, якщо вірити в себе і свої сили. І, звичайно, докладати всіх зусиль, щоб втілити задумане у життя.

Секрет її успіху можна висловити в трьох словах: ніколи не здавайся. Jobs.ua зазирнув за лаштунки успіху молодої поетеси, щоб розвідати, як їй вдалося за короткий час піднятися до вершин світової слави.

Як сталося так, що вона змогла здобути настільки шалену популярність?

Рупі Каур – канадійка індійського походження. Вона народилася в 1992 році в Індії, а в чотирирічному віці її сім’я мігрувала в Канаду. Її дитинство і юність минали в Торонто, вдалині від історичної батьківщини. Але це не означає, що вона забула своє коріння. В своїй творчості, зокрема, вона надихатиметься культурною спадщиною Індії.

Спочатку Рупі публікувала свої вірші в інстаграмі, поволі збираючи навколо себе прихильників своєї поезії. А потім вирішила, що настав час видати власну поетичну книгу.

Вона зверталася в численні видавництва, але їй відмовляли. Ніхто не хотів друкувати її білі вірші, вважаючи, що вони нічого не варті. Тоді молода жінка пішла добре перевіреним способом – в листопаді 2014 року вона видала «Молоко і мед» самотужки. Книга отримала настільки великий резонанс, що нею зацікавилось невелике по американським міркам видавництво «Andrews McMeel Publishing», яке повторно видало книгу в жовтні 2015 року. І ось тоді до поетеси прийшла світова популярність – за наступні роки «Молоко і мед» видали в кількох десятках країн. Уявляєте, як шкодували ті видавництва, які колись відмовили їй? Мабуть, не менше, ніж шкодували ті видавництва, які в свій час відмовили Джоан Роулінг в публікації першої книжки про хлопчика, який вижив.

Хтось назве її вірші банальними і примітивними, в яких немає нічого особливого. Безумовно, її творчість – це приклад вдалого арт-проекту, але ж ця дівчина зробила себе сама, без підтримки потужних видавництв і їхніх медійних можливостей. Люди, захоплені її сміливістю і безстрашністю, своєю увагою і захопленням подарували їй величезну популярність.

«Молоко і мед» – поетична збірка, яка принесла авторці світову славу

Зупинись на хвильку. Відволічись від щоденної суєти. Глибоко вдихни повітря. Що ти бачиш в собі, що відчуваєш – світло чи темряву? Біль чи любов? Ненависть і страждання, чи, навпроти, ласку і милосердя? Чи те і те водночас?

Як стверджує Рупі Каур, навіть в гіркоті свого становища можна знайти щось солодке. Треба тільки добре розгледітись навколо і, звичайно ж, зазирнути всередину себе. Коли вас розламує навпіл від невдалих стосунків чи інших невдач у житті… розламайтесь. Розламайтесь і уважно дослідіть себе. Дайте собі час на зцілення. Полюбіть себе. І зберіть себе заново.

Збірка Рупі Каур Молоко і мед

«Молоко і мед» – це, передусім, про зцілення. Зцілення від своїх особистих травм, від болісного дорослішання в сучасному світі, яке, попри свою «просунутість», все ж місцями ох як упереджено ставиться до особистості жінки в 21-му столітті.

Боліти. Любити. Ламатись. Гоїтись.

Ось на такі чотири частини поетеса розділила свою збірку. Від пережитого болю до загоєння душевних ран потрібно пройти певний шлях, тому поетеса пропонує кожній жінці пройти шлях зцілення разом з нею. Прийняти себе і навчитись поважати свою жіночу ідентичність – ось основний месидж її білої поезії.

Вірші Рупі Каур – чудовий приклад так званої візуальної поезії, коли поетичні рядки доповнюються ілюстраціями. Всі малюнки до своєї збірки «Молоко і мед» поетеса виконала власноруч, і це також сприяло росту її популярності.

Відзначимо, що поезія канадійки – це білі вірші, розказані жінкою і для жінок. І також для чоловіків (чому б і ні?), яким небайдужа доля жінки в сучасному світі, адже прекрасна стать і досі відчуває на собі негативні наслідки гендерних стереотипів та упереджень. Жінкам часто платять менше за ту ж саму роботу, що й чоловікам, до жінок скептично ставляться в науковій сфері, до сих пір вважаючи, що місце жінки виключно на кухні, а деякі моменти жіночої фізіології досі викликають в багатьох чоловіків відчуття огиди і неприйняття. Щоб змінити ставлення до чогось, про це потрібно говорити. Говорити і проговорювати так, як люди проговорюють свої травматичні переживання на сеансах психотерапії. Вірші Рупі Каур – це сеанс психотерапії для всього світу.

Рупі Каур і Україна

Поетеса активно подорожує світом з поетичними виступами і театральними перфомансами. Але, на жаль, вона ще жодного разу не відвідала Україну. Маємо надію, що в майбутньому вона обов’язково завітає в нашу країну і прочитає на публіку свої зворушливі рядки. Але несказанно тішить те, що її першу збірку можна прочитати українською.

Рупі Каур виступає зі сцени

(2017 рік. Виступ у Ванкувері, Канада. Рупі читає поезію з дебютної збірки)

«Молоко і мед» видало харківське видавництво «Віват» у 2019 році. До речі, книгу можна замовити в інтернеті, якщо виникне бажання насолодитися чуттєвими віршами Рупі Каур у перекладі української поетеси і перекладачки Ірини Шувалової.

Друга збірка Рупі Каур «Сонце і її квіти», появу якої з нетерпінням очікували фанати поетеси у всіх куточках світу, з’явилася в 2017 році, через три роки після феноменального успіху першої книги. Як зазначили про цю збірку критики, це поезія, від якої розпускаються квіти. На жаль, ця книга ще не перекладена українською, і її можна прочитати лише мовою оригіналу.

Які основні заповіді Рупі Каур для жінок усього світу?

Поважай себе і своє тіло. Прислухайся до себе.

Знай, що ти належиш тільки собі і більше нікому.

Будь природньою. Кохай.

Навчись відпускати, якщо виникне така необхідність. Будь незалежною.

Ось основні заповіді, які хотіла донести молода канадійка всім жінкам у всіх куточках Землі.

Чи можна вважати цю книгу як оду жіноцтву? Безперечно, так.

Чи можна вважати цю книгу водночас і сповіддю, і зціленням, і подорожжю в найпотаємніші куточки жіночої душі? Безумовно, так.

Рупі Каур змогла зануритись глибоко в своє серце, щоб дістати звідти всі ті сокровенні рядки, які принесли їй світову популярність. Приклад її історії успіху вчить нас всіх не здаватися, і, не зважаючи на життєві незгоди, вперто рухатися до своєї цілі. Адже тільки це, зрештою, матиме значення наприкінці нашого життєвого шляху – наскільки ми змогли реалізувати свій потенціал, не зрадивши своїм мріям і прагненням. І, безперечно, люди, яких ми любили і які любили нас – це теж матиме велике значення в останні хвилини життя. Що ж, Рупі Каур вже здобула любов і прихильність багатьох людських сердець, і їй буде що згадати на схилі своїх літ.

Так чим можна пояснити такий шалений успіх її маленьких і влучних рядків? Можливо, відповідь криється у тому, що сучасний світ, нашпигований технологіями і складними концепціями досягнення визнання і самореалізації, всього-на-всього скучив за простотою і щирістю, з якою Рупі Каур донесла свої жіночі думки, емоції і переживання широкому загалу. Вона не побоялася зробити це максимально відважно, не побоялася в своїх віршах оголити всьому світу жіночу душу і серце. І це полонило мільйони людей на всіх континентах.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору