UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. На роботі
  5. Тихе звільнення, як спосіб відстояти власні кордони

Тихе звільнення, як спосіб відстояти власні кордони

10.09.2022 408Автор: Лоліта Платошкіна
Тихе звільнення, як спосіб відстояти власні кордони

Тихе звільнення, як спосіб відстояти власні кордони

10.09.2022     408Автор: 

Кожний спеціаліст перед остаточним рішенням звільнитися намагається випробувати будь-які можливі способи боротися з усім, що не задовольняє та становить незручності на робочому місці. На жаль, у нас немає можливості вплинути на всі робочі обставини та виправити ситуацію на краще, тому іноді спеціалісти вимушені обрати звільнення з компанії, і останнім часом все більшого тренду набуває модний термін “тихе звільнення”. Спробуємо сьогодні розібратись, що це таке і чому він виник.

Безумовно, події останніх місяців і років змінили назавжди погляди робітників на те, які форми зайнятості існують, які вам найкраще підходять, як найкраще будувати власний графік роботи, щоб обмежити навантаження. Спеціалісти стали серйозно замислюватись над кар’єрою, професійним ростом, своїм місцем в компанії, розвитком та ще багато чим. Одними з головних причин звільнення спеціалістів з українських компаній були: низька оплата праці, велике навантаження, неможливість подальшого розвитку, труднощі комунікацій. Саме такі причини підштовхували спеціалістів тихо поступово відмовлятися від ненормованої роботи та змінювати принцип жити роботою. Таке тихе відсторонення й називається тихим звільненням, або Quite Qutting. Іншими словами, спеціалісти виконують тільки ту роботу, що зафіксована в трудовому договорі.

Що лежить в основі тихого звільнення

В основі тихого звільнення спеціалістів лежить незадоволення та незгода робітника виконувати більше роботи і брати більше на себе відповідальності ніж на нього чи неї накладає керівництво. Все більше спеціалістів, які бажають приходити на роботу, щоб чітко виконати власні обов’язки без стресу, навантажень та повернутись вчасно додому без зайвих кранчів. Не можна сказати, що тихого звільнення не було і раніше, поки шукали нову роботу або через виснаження спеціалісти часто практикували тихе звільнення. Просто завдяки соціальним мережам, цей термін і спосіб інакшого підходу до сприймання перепрацювань примусив масово ділитися думками з цього приводу.

Концепція тихого звільнення, як і будь-яка, має свої переваги і недоліки.

Тихе звільнення стане в пригоді всім, хто відчув на роботі сильне виснаження, емоційне вигорання та втому від монотонної роботи. Це можливість для таких спеціалістів відновити власні сили, змістити фокус уваги з негативних сторін праці на щось інше, спорт, сім’ю, саморозвиток. Це може допомогти людині знову зосередитися на аспектах життя поза роботою, доки вона не відновить власні сили. Проте не на постійних засадах, інакше це тільки відсторонить вас повністю від колективу, обов’язків. І звідси негативні сторони тихого звільнення, що полягають в можливості спеціаліста вийти за межі корпоративного життя та призвести до відсутності будь-якої мотивації та гнучкості, недостатньо розвинутих навичок, невміння працювати в команді.

Тихе звільнення також може стати непоганою перехідною ланкою до справжнього звільнення, в період якого ви можете спокійно зайнятися саморозвитком чи пошуком нового місця роботи. Згідно з опитуванням LinkedIn, так і відбувається. Деякі люди залишаються на своїй роботі та шукають іншу, отримуючи стабільну зарплату та зберігаючи медичну страховку чи інші пільги.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору