UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Роботодавцю
  4. Ринок праці України
  5. Трудові відносини під час війни – основні зміни до Кодексу законів про працю

Трудові відносини під час війни – основні зміни до Кодексу законів про працю

25.03.2022 341
Трудові відносини під час війни – основні зміни до Кодексу законів про працю

Трудові відносини під час війни – основні зміни до Кодексу законів про працю

25.03.2022     341

Двадцять третього березня Президент України підписав Закон №2136, який передбачає суттєві зміни до КзпП під час війни. Портал з працевлаштування Jobs.ua пропонує розглянути основні зміни до чинного законодавства про працю.

КзпП діятиме з обмеженнями

Це означає, що Закон №2136 отримує пріоритет над Кодексом законів про працю. Тобто, якщо в ньому говориться одне, а в старому законодавстві – інше, трудові відносини між роботодавцем та працівником визначатимуться саме положеннями нового Закону. Це стосується навіть Конституції України, бо обмеження накладаються на деякі конституційні права та свободи українців, визначені в статтях 43 та 44 нашої Конституції. Зокрема це право на вільний вибір праці та право на страйки для захисту інтересу працівників.

Оформлення на роботу під час війни

Під час війни оформлення працівників спрощується. Форма трудового договору визначається за згодою сторін. Що стосується випробувального терміну, він встановлюється будь-якому новоприйнятому працівнику. Також із новим працівником укладається строковий трудовий договір.

На практиці це означає, що роботодавці отримують більше прав та гарантій, ніж працівники.

Яка ситуація з умовами праці?

Знову ж таки, більше прав тут отримують роботодавці. Якщо раніше про зміну суттєвих умов трудового договору працівника потрібно було сповістити за два місяці, то під час війни це положення скасовується. Також роботодавці можуть встановити більшу тривалість робочого часу. Це означає, що замість звичних 40 год/тиждень тривалість може бути збільшена на половину – аж до 60-ти годин на тиждень. Якщо говоримо про вихідні дні протягом тижня, вони теж можуть бути скорочені до 24 годин, тобто до однієї доби.

Звичайно, це не означає, що ваш роботодавець саме так і вчинить, скориставшись положеннями нового Закону. Але не забуваємо й те, що на час війни він може це зробити в одну мить, якщо вважатиме за необхідність.

Відпустка

На час війни розмір відпустки зменшується до 24-х календарних днів. Більше того, у відпустці може бути відмовлено, якщо працівник задіяний на об’єктах критичної інфраструктури. Виняток становлять відпустки, пов’язані з вагітністю, пологами та догляду за новонародженим (аж до 3-річного віку). Зауважимо також, що на прохання працівника може надаватися відпустка без збереження зарплати без обмеження строку.

Яка ситуація з оплатою праці?

На щастя, хоч тут роботодавці великих преференцій не отримали. Тобто й надалі повинна виплачуватися зарплата в тому ж розмірі, що передбачений трудовим договором. Розмір мінімальної оплати праці також не зменшився, і він становить, нагадаємо, 6500 грн. Стосовно індексації зарплат, тут теж нічого не змінилось.

Хоча одна важлива зміна все ж таки є. Роботодавець не нестиме відповідальності за затримку зарплати, якщо зможе довести, що цьому завадили бойові дії чи інші обставини непереборної сили.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору