UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Це важливо знати кожному
  5. Відтепер електронна трудова книжка має всі шанси стати реальністю

Відтепер електронна трудова книжка має всі шанси стати реальністю

4.06.2020 338
Відтепер електронна трудова книжка має всі шанси стати реальністю

Відтепер електронна трудова книжка має всі шанси стати реальністю

4.06.2020     338

Розмови про переведення цієї важливої сфери діяльності у віртуальну площину точилися як мінімум останні п’ять років, але даний закон був зареєстрований тільки в грудні 2019 року колишнім прем’єр-міністром України Олексієм Гончаруком. Законопроект вже подавався у Верховну Раду, але був відкликаний на початку березня, щоб пройти деякі доопрацювання. І лише зараз в українського уряду «дійшли до нього руки». Jobs.ua повідомляє, що в разі його схвалення Верховною Радою Законопроект №2686 дозволить здійснювати облік трудового стажу українців в електронному форматі.

Як це сталося? Третього червня під час чергового засідання Кабміну було ухвалено проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі». Коментуючи цю подію, прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що останні доопрацювання завершені, і що він дуже сподівається на те, що цей Закон підтримають народні депутати.

Марина Лазебна, міністр соціальної політики, зазначила, що електронна трудова книжка – це важливий крок від відмови використання паперових трудових книжок. Відтепер, за її словами, існують всі законодавчі підстави для призначення пенсій через особисті електронні кабінети, які будуть створюватись на вебпорталі Пенсійного фонду України. Пенсійний фонд зможе в автоматичному режимі сповіщати українським громадянам про можливість призначення пенсії та повідомляти про її орієнтовний розмір.

Що ж, естафета перейшла до Верховної Ради. Чи підтримають народні обранці цей закон чи ні, стане відомо найближчим часом. Але не слід забувати, що чинності Закон набере через три місяці з дня його опублікування.

Які переваги передбачає підписання Верховною Радою даного законопроекту?

1. Паперовий документообіг відходить в минуле, і це заощадить чимало зусиль і часу роботодавцям, адже всі потрібні дані міститимуться в єдиному електронному кабінеті. Звичайно, за бажанням буде заповнюватися паперова трудова книжка, яка тепер зберігатиметься в працівника як офіційний документ. Щоправда, видаватимуть її на руки під підпис.

2. Значно спроститься доступ до всієї інформації, пов’язаної з набуттям трудового стажу окремо взятого працівника (що є особливо цінним у випадку тимчасової втрати непрацездатності, або ж призначення виплат за обов’язковим державним соцстрахуванням).

3. Систематизується облік даних, які стосуються освіти і набутої людиною кваліфікації. В майбутньому це допоможе значно краще узгоджувати пропозиції на ринку праці та ефективніше здійснювати перепідготовку спеціалістів за найважливішими напрямками.

4. Тепер кожен зможе самостійно обрати найвигідніший варіант для призначення пенсії, що включає в себе також вибір дати подібного призначення.

5. Дуже часто траплялося так, що самі працівники або їхні роботодавці по неуважності губили паперову книжку. Її відновлення становило справжній головний біль для людей. Тепер ця проблема також відпаде.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору