UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Навчання, розвиток, підвищення кваліфікації
  4. Навчання і робота
  5. Віртуальна реальність – ефективна навчальна модель майбутнього

Віртуальна реальність – ефективна навчальна модель майбутнього

3.11.2021 909
Віртуальна реальність – ефективна навчальна модель майбутнього

Віртуальна реальність – ефективна навчальна модель майбутнього

3.11.2021     909

Давайте разом із порталом Jobs.ua з’ясуємо, чому використання VR-симуляторів у навчанні вже зараз – не розкіш, а необхідність.

Спеціалісти і віртуальні симулятори – хто кого?

Навчальна інформація краще засвоюється в процесі персонального навчання зі спеціалістом у своїй справі. Але таке навчання дорого коштує. Але вже у найближчому майбутньому серйозну конкуренцію висококваліфікованим фахівцям і їхнім методикам навчання складуть тренажери віртуальної реальності.

Тренажер віртуальної реальності, або VR-тренажер – це програмно-апаратний комплекс, який складається із:

  • Обладнання – це шолом віртуальної реальності (наприклад, Oculus або Samsung Gear VR),
  • Цифрового середовища – або інтерактивного контенту, який моделює віртуальне середовище для навчання: власник віртуального шолому може взаємодіяти з віртуальними об’єктами, навчаючись та набуваючи певного досвіду.

Ефективність такого навчання практично не поступатиметься по ефективності персональному навчанню, але фінансова вигода очевидна. Для обслуговування системи віртуальної реальності вистачить однієї людини, а от створення умов для персонального навчання співробітників потребує значних фінансових затрат.

Хто потребує VR-тренажерів найбільше?

Компанії промислового сектору потребуватимуть віртуальних симуляторів чи не найбільше. Не будемо забувати, що багато професій пов’язані з ризиком для життя, а помилки в обслуговуванні дороговартісного та небезпечного обладнання теж коштують компаніям чимало. Уберегтися від таких ситуацій покликані VR-тренажери, адже працівники отримають можливість навчатися в максимально змодельованому до реальних умов симуляторі.

Інженерам з техніки безпеки на підприємствах та виробництвах теж повинна припасти до смаку ідея навчання у віртуальному просторі. За допомогою VR-симуляторів можна відпрацьовувати які завгодно позаштатні ситуації. Не будемо забувати, що з подібними інструктажами на практиці – справжня біда. Працівники в теорії знають що робити, якщо виникне пожежа чи інша екстрена ситуація, але відсутність відпрацьованих в практичних умовах навичок може коштувати в реальній ситуації життя.

Які переваги такого формату навчання?

  1. Відпрацьовану модель навчання можна масштабувати на будь-яку кількість користувачів;
  2. Значна економія коштів, бо одного співробітника можна «навчати» безліч разів, поки він не засвоїть пропонований матеріал (а фінансові затрати ті ж самі);
  3. Віртуальна реальність дає змогу моделювати складні процеси та ситуації, тому співробітники навчатимуться значно швидше та ефективніше, ніж працівники компанії-конкурента;
  4. Сам процес навчання минатиме значно цікавіше, бо – віртуальний шолом і віртуальна реальність.

Звичайно, складно сказати, коли саме це відбудеться – тобто коли VR-тренажери надійно закріпляться в освітньому середовищі поряд із традиційним навчанням. Але вже зараз зрозуміло, що в найближчому майбутньому така навчальна модель набуватиме все більшого поширення.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору