UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Ваше здоров'я
  5. Як людям з ментальними розладами зберігати продуктивність в умовах війни (ч. 2)

Як людям з ментальними розладами зберігати продуктивність в умовах війни (ч. 2)

27.07.2022 1051
Як людям з ментальними розладами зберігати продуктивність в умовах війни (ч. 2)

Як людям з ментальними розладами зберігати продуктивність в умовах війни (ч. 2)

27.07.2022     1051

Продовжуємо тему, розпочату в першій статті. А саме – як людям з ОКР і біполярним синдромом (БАР) зберігати продуктивність в ці важкі часи.

Навчіться розпізнавати симптоми

Мається на увазі, навчіться розпізнавати фази загострення хвороби, коли ви стаєте більш тривожними, порушується сон і життєвий ритм. Навчившись розпізнавати такі несприятливі дні, намагайтеся переносити важливі справи бодай на декілька днів вперед, а краще – на тиждень. Так ви убезпечите себе від втрати мотивації, коли працюєте над чимось важливим, або ж від халтурного виконання дійсно важливих проєктів.

Що робити, якщо неможливо перенести важливі робочі завдання? Якщо це неможливо зробити з певних причин, додавайте собі сил думками про те, що після важкого робочого дня дозволите собі добре відпочити, покиснути в гарячій ванні, потішити себе смачною їжею. Втім, ви краще знаєте, як потішити себе, тому в такі дні приділіть цьому питанню посилену увагу.

Арт-терапія, або творіть, творіть, творіть!

Якщо поглянемо на письменників та письменниць, які добру частину життя промучилися з різними психічними розладами – Фіцджеральд, Хемінгуей, Вірджинія Вулф та Сильвія Платт, які, як і Хемінгуей, наклали на себе руки – та й багато інших відомих письменників, усі вони страждали від нападів депресій, які загострювалися в періоди життєвих криз. А життєва криза для людей з ментальними розладами – це потужний тригер, який призводить до загострення ментальних проблем. І якщо в людини – початкові стадіх ОКР чи БАРу, в умовах гострої життєвої кризи вони легко перетікають в середню, а то і важку, стадію.

І багатьох людей рятують декілька речей, і їх можна перерахувати на пальцях:

  • Власне, вже згадана арт-терапія та вміння розпізнавати симптоми,
  • Вміння вчасно надати першу психологічну допомогу самому/самій собі (і попіклуватися в цей час про себе, «накласти подорожник» на змучену психіку),
  • Близьке оточення та надійні друзі, які можуть вислухати без осуду і просто підтримати – без дурних, зайвих і подекуди навіть шкідливих порад,
  • Посилена увага тим речам, які ви дійсно любите – творчість, перегляд улюблених кінофільмів тощо.

Не вмієте творити? Навчіться, це цікаво!

Але з-поміж усіх рятівних засобів ми не просто так виділили саме арт-терапію. Творчість дійсно творить дива, і ви можете переконатися на власному досвіді. І комплексувати не потрібно, якщо не вмієте гарно складати слова в речення чи тримати правильно пензлі. Не вмієте малювати? Малюйте щось безглузде, ті ж самі закарлючки – що душі завгодно, адже крім вас їх ніхто не побачить;

Пишіть безглузді історії та коротесенькі оповіданнячка, придумуйте все що завгодно – імена, ситуації, гумор і мову персонажів; не соромтеся і дозвольте собі як слід «відірватися», адже ніхто ваших історій не прочитає. Звісно, якщо ви самі не виявите бажання показати їх друзям чи близькій людині,

Навчіться ліпити з пластиліну та глини кумедні фігурки. Навчіться мистецтву орігамі чи іншому японському мистецтву – бонсай, каліграфія чи дослідження історії традиційного японського театру кабукі. Словом, ні в чому собі не відмовляйте! В цьому й полягає справжня радість творчості і її цілющі терапевтичні властивості для людей з ОКР та БАРом.

Читайте також

  • Піднімайся і йди30 серпень, 2024

    Впавши, піднімаємося, обтрушуємо одяг, хочемо зробити крок, але біль у забитих колінах не дає ступити. Адже йти треба, хоча б до медпункту. Одні встають і, перемагаючи біль, йдуть далі, а в інших сил вистачає лише до кабінету лікаря або самому перев'язати собі рани, а деякі не можуть навіть піднятися від сильних забитих місць, розчарування та зневіри. Що робити і як допомогти собі?

  • Розміщення вакансій на сайті Jobs.ua19 серпень, 2024

    Jobs.ua хоче підтримати Кращих Роботодавців і розширити можливості Шукачам роботи у важку хвилину, тому продовжує працювати в галузі працевлаштування та зберігає знижки і можливість безкоштовного розміщення вакансій для роботодавців.

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.


↑ Вгору