UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Гороскоп професій
  5. Які міфи про розробників заважають вам спробувати себе в ІТ

Які міфи про розробників заважають вам спробувати себе в ІТ

19.06.2023 515Автор: Лоліта Платошкіна
Які міфи про розробників заважають вам спробувати себе в ІТ

Які міфи про розробників заважають вам спробувати себе в ІТ

19.06.2023     515Автор: 

Сфера IT в Україні одна з найперспективніших та ефективніших. З початку повномасштабного вторгнення саме вона в перші місяці не тільки не призупинила свого функціонування, але й стала однією з рушійних, що становить швидкому воєнному відновленню та росту. Навколо сфери IT вирують багато міфів та стереотипів, які відштовхують багато новачків чи тих, хто хотів би спробувати себе в цій сфері.

Люди люблять вішати ярлики та узагальнювати, тому дуже часто навколо будь-якої професії виникають ось такі стереотипи, що, наприклад, програміст може відремонтувати комп’ютер, вчителька завжди з гулькою та хустинкою на шиї, а водій в жилетці тощо. Добре, що подібні погляди потроху уходять, однак одна з популярніших сфер досі сповнена плітками. Що це за плітки та якого вони роду, розбираємось сьогодні.

Міфи, що заважають вам почати кар’єру в IT

Розвіюйте міфи разом з Jobs.ua та прямуйте до своєї мети, і хай ніякий внутрішній страх не стоїть у вас на шляху.

Це лише чоловіча професія

З часом у багатьох країнах чомусь розвинувся такий міф, що програмування — це чоловіча спеціальність, а жінкам майже неможливо побудувати успішну кар’єру в цій галузі. Це і призвело до того, що сьогодні сфера IT включає лише приблизно 20-30% жінок. Щоб їх чисельність постійно зростала, важливо стимулювати дівчат вивчати програмуванн. Це можливо реалізувати лише шляхом створення можливостей для навчання та підтримки жінок на шляху до успіху в IT-сфері. Однак жінки в сфері IT грали визначальну роль завжди, як от: Ада Лавлейс - перша в історії програмістка, яка розробила алгоритм для аналітичного двигуна. Вірджинія Рометті – перша жінка-управлінець компанії ІВМ, під чиїм керівництвом був розроблений комп’ютер нового покоління Watson з особливою інтелектуальною системою. Марісса Майєр – перша жінка-розробник, яка працювала в Google і досягла посади віце-президента корпорації, а у 2012 році перейшла до іншого світового гіганта – Yahoo!, де займала позицію генерального директора до 2017 року. Шеріл Сендберг у 2008 році стала операційним директором Facebook, а журнал Time включив Шеріл у перелік 100 найвпливовіших людей світу. І хоча у ВНЗ існує гендерний дисбаланс, а відсоток дівчат в українському ІТ справді порівняно менший, це не повинно впливати на рішення обрати для роботи технічну сферу.

програмістка

Усі розробники геймери

Як цей міф з’явфився? На початку розвитку ІТ-галузі, комп’ютери були доволі новим та незвичайним явищем, геймінг дійсно був популярним серед розробників. Але з плином часу це змінилося, оскільки галузь стала більш професійною, а самі комп’ютери — більш доступними для широкого загалу. Сьогодні більшість програмістів взагалі не цікавляться іграми. Насправді сфера геймінгу вимагає від гравців велику кількість часу, для дослідження ігрових світів та механіки, а також участь у кіберспортивних змаганнях. Програмісти, що віддають перевагу іграм, зазвичай не проводять так багато часу, а зосереджують свої зусилля на роботі, написанні коду чи розробці програмного забезпечення.

Спеціалістам віком понад 30 років шлях закритий
Не повірите, але багато програмістів почали займатися програмуванням вже в дорослому віці та досягли успіху в кар’єрі. Браян Актор, засновник Java, почав програмувати у віці 30 років. Вонг Джек Ма, засновник Alibaba Group, однієї з найбільших інтернет-компаній у світі, почав вивчати програмування в 33 роки. А Гаррі Трімбл, засновник Maple Software, одного з найпопулярніших математичних програмних засобів, почав працювати програмістом в 44 роки. Тож добре, що програмування відкрито для людей будь-якого віку. Головне це знання та розуміння внутрішніх процесів роботи.

Програмування можна опанувати лише в молодому віці

Існує й такий міф, що програмування — це професія, яку можна опанувати лише в молодому віці. Однак він не відповідає дійсності. Програмування, як і більшість професій, не має жодних обмежень за віком. В цій професії важливі не лише технічні знання та навички, а й аналітичні, креативний підхід до розв’язання проблем. В цій професії важливо мати глибоке розуміння того, як працює програмне забезпечення та які процеси відбуваються за лаштунками.

Високі зарплати на будь-якій посаді

Якщо ти - Junior-спеціаліст, то частіше заробляєш не так вже багато. Також все залежить від напрямку: front end-розробник завжди заробляють більше тестувальників, а бізнес-аналітики — більше дизайнерів. Високі ставки і можливість працювати на міжнародну компанію приваблюють кожного здобувача і є головними критеріями вибору цієї професії.

Обов’язковий диплом вузу

Одна з головних переваг будь-якого технічного вишу — це математична база. Зазвичай, лише у вищому навчальному закладі можна отримати гарні знання з вищої математики, які так потрібні й для програмування. Однак кожному розробнику математика потрібна по-різному. Якщо ви хочете працювати у якості FrontEnd-розробника, то математика вам буде потрібна меншою мірою, ніж для C# /.NET розробника. В українських IT-компаніях часто вимагають хоча б диплом незакінченої вищої освіти або щоб кандидат був на шляху до його отримання. Однак це не означає, що без диплома вас не приймуть до лав розробників, адже у кожній компанії своя політика на цей рахунок. В більшості випадків диплом на співбесіді – це формальність, галочка. Насправді ж ви будете проходити тестові завдання та відповідати на технічні запитання, тож навіть диплом фактично нічого не вирішує.
IT-шником стати легко

IT-шником стати легко лише в тому випадку, якщо ви постійно навчаєтесь, перебуваєте в цьому середовищі й постійно цікавитесь новинками, пов’язаними з цією сферою. Кожен день в софті виходять оновлення та вносяться зміни. І тільки якщо ви перебуваєте в середині новин про це, то будете знати про останні апдейти та зміни. Якщо ви колись зустрічали заклики осягнути програмування за декілька місяців, то скоріше на вас очікує неякісне навчання тощо. Адже за декілька місяців практично неможливо осягнути цю спеціальність.

Для початку кар’єри англійська не потрібна

Більшість ІТ-компаній працюють із закордонними замовниками. Робочий чат із командою клієнта й командні задачі найчастіше ведуться англійською. Без необхідної мовної бази складно розуміти, що відбувається на проєкті і який особистий внесок у роботу.

Професійна література сфери IT найчастіше подається англійською першоджерела. Деякі статті, книги, відео, дослідження перекладають на українську з часом, але свіжі матеріали цінуються в рази вище. Англійська – це ніби квиток у світ знань, не всім україномовним спеціалістам доступний. А без постійного розвитку та навчання IT-фахівцю складно будувати кар’єру.

Проєктна документація зазвичай складається англійською. Інструкції, необхідна документація до програмного забезпечення, а також договори з замовниками та технічні завдання складаються найчастіше англійською. Тож, знання англійської - обов’язкова вимога для будь-якої спеціальності IT.
Сподіваємося, що ми існуючі міфи та стереотипи будуть менше збивати молодих спеціалістів з наміченого власного курсу і нічого не зупинить на шляху до омріяної професії.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору