UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Грошове питання
  5. Як монетизувати свої знання?

Як монетизувати свої знання?

3.11.2022 546
Як монетизувати свої знання?

Як монетизувати свої знання?

3.11.2022     546

«Знання важко добувати, але легко носити», стверджує народна мудрість. Безперечно, в наш час інформація є одним з найцінніших ресурсів. Звісно, так залишатиметься і надалі. Але як монетизувати свої знання – це питання цікавить багатьох людей. Спробуємо розібратися, які тут є варіанти.

Класичний варіант – робота в компанії

Ми вчимося, здобуваємо освіту, а потім ідемо працювати в компанію. Тут все стандартно – кар’єрний ріст, збільшення зарплатні залежно від стажу, власних вмінь і навичок. Когось такий варіант цілком влаштовує. Звісно, тут є свої переваги: чітко окреслена зона комфорту, мінімум зайвих рухів, ризику і витрачених нервів. Так, великі статки тут навряд чи вдасться заробити, але надійність такого шляху очевидна.

Робота на фрілансі

Цей спосіб монетизації своїх знань теж має свої переваги. Як і недоліки, звісно. Переваги – ви не залежите від рішень керівництва, бо у вас його немає; ви плануєте свій робочий день, як зручно вам, а не компанії. Але поряд з тим фріланс теж несе в собі чимало ризиків. Тут уже складніше говорити про якусь стабільність, та й зона комфорту стає досить розмитим поняттям: з одного боку, ви самі вибираєте місце, де працювати і коли працювати, а з іншого – замовники можуть «кинути» на гроші або в певний момент кількість замовлень різко зменшиться. Але якщо ви кваліфікований спеціаліст, навряд чи вам потрібно переживати за нестачу клієнтів – вони самі вас знайдуть.

Надання консультаційних послуг

Практично будь-який вид знань можна перетворити в бізнес із надання консультаційних послуг. Почати можна з малого, тобто розмістити оголошення в соцмережах. І якщо ваші знання і консультації дійсно приноситимуть людям практичну користь, сарафанне радіо плюс грамотна реклама своїх послуг можуть вивести вашу справу на зовсім інший рівень. Звичайно, успіх цієї справи залежить від багатьох факторів, але софт скіли розташуємо нарівні з вашою професійною обізнаністю в тій чи іншій сфері знань. Не забуваємо, що люди охочіше звертатимуться за консультацією до людей, які випромінюють впевненість і виглядають так, наче на цю зустріч вони чекали все життя.

Навчати інших

Якщо ви справді добре розбираєтеся в чомусь, ваші вміння і навички можна конвертувати в цікавий контент. Не забуваємо також про створення власних онлайн-курсів, якщо справи підуть добре. Від надання консультаційних послуг вони відрізнятимуться тим, що вам потрібно буде ретельно розпланувати графік навчальних занять, а також стежити за прогресом своїх вихованців. Є й інший шлях – викладати дотепні відеоролики в ТікТоці, створювати пізнавальний текстовий контент, щоб приваблювати потенційних клієнтів в інших соцмережах. Насправді навчальний процес можна організувати в різний спосіб. Все залежить від того, наскільки ви готові віддаватися цій справі. А зі збільшенням кількості підписників уже можна буде говорити про монетизацію ваших знань.

Власна справа

Кожен з нас бодай раз у житті мріяв відкрити власну справу. Якщо ви твердо вирішили монетизувати свої знання таким чином, заручіться підтримкою друзів та рідних, підшукайте надійних партнерів. Бізнес – це завжди співпраця з іншими людьми. А це означає, що надійний тил слугуватиме вам підтримкою та надихатиме, коли вам здаватиметься, що немає сил рухатися далі. Крім того, вам доведеться взяти відповідальність за людей, які працюватимуть у вашій компанії. Ретельно зважуйте кожне рішення і будьте готові, що в перші пів року-рік вам доведеться працювати понаднормово.

Створення розважального контенту

Тут ми вже апелюємо до ваших творчих здібностей. Практично кожна людина може стати зіркою того ж самого ТікТоку, якщо навчиться з гумором і смаком монтувати креативні відеоролики. Вивчайте останні тренди, шукайте власний підхід до подачі контенту – і, можливо, за якийсь час ваш профіль обросте тисячами підписників. Ну а далі – пошук рекламодавців і відсотки за рекламу.

Розважальний контент

Напишіть книгу про свій досвід

Тут уся хитрість полягає в тому, щоб знайти цікавий підхід до написання власного тексту. Про будь-яке заняття написано вже десятки книг, але це не означає, що ця ідея заздалегідь приречена на невдачу. Яскравим прикладом може слугувати бестселер Каті Бльостки «Матера вам не наймичка, або чому діти – це прекрасно». Здавалося б, що можна такого цікавого повідати на велику публіку про материнство? Адже про це написано десятки, та ні – сотні! – книг в усьому світі. Але приклад цієї авторки підтверджує, що нестандартний підхід важить дуже багато. А якщо володієте літературним талантом та вмієте писати дотепно, з гумором та іронією – це вже великий бонус до майбутньої книги.

Вихід на міжнародні біржі фрілансу

Звичайно, для цього потрібно знати бодай одну іноземну мову. Ви здивуєтеся, але на Upwork, американській біржі фрілансерів, можна монетизувати будь-які свої вміння. Іноді запити замовників на цій біржі справді дивують. Приміром, одному замовнику потрібен фахівець, який навчить стрільбі з короткого монгольського лука; іншому потрібна людина, яка навчить робити екзотичні коктейлі. Словом, заробляти на Upwork можна практично на чому завгодно. Але, повторимося, для цього потрібно володіти як мінімум англійською мовою.

Підіб’ємо підсумки

Насправді ніхто краще за вас самих не відповість на це питання. Тим паче зараз, під час війни, коли заробляти стало в рази важче. Як і реалізовувати навіть дуже вартісні ідеї, коли більшість із нас намагається всіма силами допомагати ЗСУ та волонтерам. І навіть якщо ви маєте чудову ідею для онлайн-курсу чи власного блогу – привабити клієнтів набагато складніше, ніж до війни. Але це не означає, що потрібно здаватися і навіть не думати про те, як монетизувати свої знання. І якщо ви маєте змогу здобувати нові знання – обов’язково робіть це. Щоб уже потім, після війни, конвертовувати їх в хрусткі купюри. Тим паче, навчаючись, ви даєте собі чіткий сигнал: «У мене є майбутнє, я просто зараз створюю міцне підґрунтя для нього».

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору