UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Відпустка
  5. Як навчитися правильно відпочивати у відпустці

Як навчитися правильно відпочивати у відпустці

21.08.2019 587
Як навчитися правильно відпочивати у відпустці

Як навчитися правильно відпочивати у відпустці

21.08.2019     587

Ефективний трудовий процес неможливий без повноцінного відпочинку. Це необхідно фізіологічно і передбачено на рівні законодавства, в Трудовому кодексі (вихідні дні, відпустка). Динамічний темп життя, необхідність виконати максимум завдань за мінімальний період створюють велике навантаження, щільний робочий графік, психологічну залежність, що не дозволяє в повній мірі відпочити, навіть коли для цього з’являється вільний час. Навчитись правильно релаксувати не менш важливо, ніж плідно працювати. Це дозволить мобілізувати фізичні, інтелектуальні сили, нормалізувати емоційний стан і створити оптимальні умови для повернення до робочого графіку.

Значення повноцінного відпочинку

Більшість людей проводять на роботі левову частку часу, крім того, багато хто шукає додатковий заробіток навіть на вихідних. Відпустку також часто позиціонують як можливість додатковий час попрацювати в іншому місці, збільшивши місячний прибуток. Це неправильний підхід, який стає причиною емоційного, фізичного виснаження, втрати інтересу до професійної діяльності, розвитку хвороб, депресій, що знижує продуктивність праці, перспективи кар’єрного зростання, погіршує стосунки в родині, з друзями.

Дослідники виділяють 4 базові елементи повноцінного відпочинку, відновлення сил:

  • релаксація (поступово зменшуємо звичне навантаження);
  • контроль (створення нового графіку дня, менші витрати енергії, мінімальне напруження);
  • цікаве хобі (продумане дозвілля допоможе нормалізувати емоційний стан, отримати позитив, творче натхнення);
  • формування бар’єру для роботи (намагаємось не вирішувати бізнес-питання, не працювати в рідній сфері під час відпустки).

Для відновлення ресурсів організму після тривалого періоду напруження рекомендують відпочивати не менше 3–4 тижнів. Але цей показник дуже індивідуальний, залежить від темпераменту, фізіологічних особливостей людини.

отдых в отпуске

Як відпочити легко і позитивно

Психологи помітили, що для багатьох відпустка замість бажаного відпочинку стає випробуванням – активізується відчуття провини, з’являється нав’язливе бажання взяти додаткову роботу додому, часто стартують не продумані проекти. Іноді відпочинок не приносить задоволення через нераціональне планування, невиправдані витрати часу.

Корисні правила відпочинку:

  • плануємо цікаві заняття;
  • витрачаємо час з користю для себе;
  • реалізуємо особисті цілі, на які раніше не вистачало ресурсів;
  • спимо не менше 8 годин;
  • спілкуємося з цікавими людьми;
  • подорожуємо;
  • займаємося активними видами діяльності.

Щоб насправді відчути відпустку на смак, не варто поринати в буденні справи, шукати додатковий заробіток – хороший релакс мобілізує сили для ефективної роботи, і в подальшому все вийде наздогнати. Відволіктись від буденності допоможуть такі приклади відновлення ресурсів:

  • фізичні (яхт-похід, прогулянки на природі, подорожі, купання в морі, відвідування цікавих місць, заняття йогою);
  • інтелектуальні (читання, майстер-класи);
  • емоційні (спілкування з друзями, родиною, цікавими людьми);
  • духовні (поїздка по святим місцям, медитація).

Організувати хороший відпочинок не менш складно, ніж серйозну ділову зустріч чи поїздку. Незважаючи на зовнішні чинники, які впливають на якість відпустки, в основному її успішність залежить від нашої активності і творчості.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору