UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Це важливо знати кожному
  5. Як не постраждати від туроператора, збираючись у відпустку

Як не постраждати від туроператора, збираючись у відпустку

6.09.2018 247Автор: Олександр Мавлідінов
Як не постраждати від туроператора, збираючись у відпустку

Як не постраждати від туроператора, збираючись у відпустку

6.09.2018     247Автор: 

Аналізуючи сезон «туристичних скандалів» у 2018 році, в якому було зіпсовано відпустки багатьом українським відпочивальникам, ми підготували матеріал у якому висвітлюємо основні моменти на які слід звернути увагу при виборі туроператора. Після того як тисячі українських туристів постраждали через конфлікт туроператора та авіаперевізника і вимушені були провести по декілька діб в аеропортах, багато хто задався питанням як же уникнути таких невдач у майбутньому.

Звертаючись до туристичної агенції у пошуках свого туру, слід розрізняти поняття між туристичним агентством і туроператором. Туроператор самостійно складає тур, бронює готель, замовляє і викуповує квитки, готує всі необхідні документи, бере до уваги всі нюанси. Тобто, туроператор займається організаційними питаннями, продумує всі деталі та створює сам тур. ТурагФентство ж, в свою чергу, займається лише продажем турів. Таким чином, якщо є тур, то є і оператор, який займався його органфізацією. Якщо в агентстві відмовляються давати інформацію про оператора, то від їхніх послуг ми б радили відмовитися.

Якщо вами вже обрано туроператора, ми б радили зробите ще декілька кроків, щоб перевірити його надійність. По-перше, не полінуйтеся повністю прочитати договір і зрозуміти значення кожного пункту, адже від цього залежить ваш спокій. Зверніть увагу на тип договору, це не має бути «договір на надання консультаційних послуг», а саме «договір купівлі-продажу туру». Разом з тим, занадто дешеві путівки, ціна яких значно відрізняється від середньої при аналогічному змісті, повинні також вас насторожити.

При укладанні договору на туристичне обслуговування обовязково слід перевірити, щоб:

- туроператор мав дійсні ліцензії та відповідне фінансове забезпечення (питаннями туризму в Україні займається Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, інформація з цих питань доступна на офіційному сайті мінітерства);

- в договорі були чітко зазначені дати вильоту і прильоту;

- туроператор розрахувався зі своїм перевізником в повному обсязі (авіаперезник, в свою чергу, має право надати інформацію про розрахунки);

- в договорі була вказана інформація про наявність трансферу з аеропорту в готель та в аеропорт з готелю (але, інколи, ця послуга не заявлена в пакетному турі);

- готель відповідав заявленій категорії і це було також чітко зазначено в договорі;

- були визначені і прописані умови повернення коштів у разі відмови від туру;

- кожний турист мав індивідуальний страховий поліс на медичне обслуговування та від нещасного випадку;

- був передбачений фіскальний чек або квитанція про оплату туру ( тобто, обов’язково потрібно вимагати документи, які підтверджують факт оплати турпродукту в повному обсязі).

Збираючись валізи на відпочинок, обовязково слід захопити із собою:

  • копію договору на туристичне обслуговування;
  • оригінал страхового полісу на медичне обслуговування та від нещасного випадку;
  • контакти туроператора та його представників у країні вашого перебування;
  • контакти дипломатичної установи України в країні, до якої ви подорожуєте.

Звичайно, перераховані вище дії не гарантують 100% захист від всіляких туристичних бід, але в кілька разів збільшують шанси провести свою омріяну відпустку без проблем та на отримання компенсацій у разі порушення туроператором умов договору.

Ірина Дягель, юрист Адвокатської компанії «Кравець і партнери»

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору