UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Співбесіда без проблем
  5. Як підготуватися до технічної співбесіди ІТ-спеціалісту?

Як підготуватися до технічної співбесіди ІТ-спеціалісту?

1.07.2022 635
Як підготуватися до технічної співбесіди ІТ-спеціалісту?

Як підготуватися до технічної співбесіди ІТ-спеціалісту?

1.07.2022     635

У попередніх статтях портал з працевлаштування Jobs.ua розповів своїм читачам про те, які якості потрібно розвивати, щоб стати програмістом, – та які поради варто вислухати програмістам-початківцям. В цій статті пропонуємо вам звернути увагу на поради, як правильно ІТ-фахівцю підготуватися до технічної співбесіди.

Технічна співбесіда

На відміну від інших типів співбесід, на цій співбесіді, як зрозуміло вже з її назви, будуть цікавитися технічними аспектами ваших навичок. Поради, викладені нижче, чудово підійдуть як Frontend-розробникам, так і Software engineer.

Що зазвичай запитують?

Будьте готові до того, що на технічних співбесідах вас зазвичай запитають наступне:

  • Про ваш попередній досвід роботи (чим саме займалися на попередніх проєктах, які технології застосовували? Чи маєте досвід роботи в команді?);
  • Якими технологіями для цієї посади володієте (конкретні мови програмування та їхня специфіка; або ж, як варіант, які ваші в загальному знання програмування без прив’язки до конкретної мови).

Як минає технічна співбесіда?

Зазвичай алгоритм наступний: на початку співбесіди питання ставляться легші, а потім рекрутер поступово переходить до складніших питань. Якщо так сталося, що на певне питання ви не знаєте відповіді, не поспішайте відповідати «Ні». Не мовчіть, роздумуйте вголос – з великою долею ймовірності вас підведуть до правильної відповіді. Або ж запитають про те саме, тільки по-іншому сформулюють питання.

Закцентуємо увагу на важливому моменті: якщо не знаєте відповіді на питання, все одно не мовчіть. Рекрутеру буде цікаво почути хід ваших думок. Не забувайте також, що якщо ви впевнені у своїй відповіді, не поспішайте одразу відступати. Річ у тому, що співрозмовник теж може помилятися (або вас спеціально хочуть заплутати). Будьте уважні і пам’ятайте про це.

Алгоритми

Знаєте хоча б базові алгоритми? Чудово. Це основа різних напрямків у програмуванні, тому компанії часто вимагають розуміння цих базових основ. Можливо, вас навіть попросять написати фрагмент коду, тому краще підготуйтесь зарання.

Live Coding

Як зрозуміло із заголовку, вас можуть попросити написати шматочок коду прямо на співбесіді. Наприклад, написати фрагмент коду, який вирішуватиме певне завдання, або ж знайти баги в пропонованому фрагменті коду. Вас можуть попросити прокоментувати, чому ви обрали саме таке рішення.

Ресурси, які можуть використати для «live coding»:

  • CodeInterview,
  • CodePen,
  • CodeWithMe,
  • HakerRank.

Загальні поради

Звичайно, не забувайте дотримуватися усіх інших порад: прийдіть на співбесіду завчасно, концентруйтеся перед співбесідою не на своєму власному хвилюванні, а на пригадуванні та проговорюванні подумки ключових аспектів певної технології тощо. Це потрібно для того, щоб ви зменшили рівень хвилювання, думаючи про щось важливе. Це правильним чином «заряджає» на співбесіду. Так ви будете виглядати значно впевненішими в своїх силах.

Такі моменти, будьте певні, одразу кидаються в очі.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору