UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Ваше здоров'я
  5. Як підвищити свою стресостійкість під час війни

Як підвищити свою стресостійкість під час війни

18.01.2023 787Автор: Лоліта Платошкіна
Як підвищити свою стресостійкість під час війни

Як підвищити свою стресостійкість під час війни

18.01.2023     787Автор: 

З початку повномасштабної війни 70% українців почуваються стурбовано та занепокоєно. При чому серед загальних причин фігурують: фінансові труднощі, соціально-політична ситуація в країні, власне здоров’я, безробіття, робочі проблеми та питання, нестабільність курсу, сімейні справи та стосунки, стан здоров’я близьких та багато іншого. Майже кожний українець хоч раз за воєнний період відчував занепокоєння з цих причин. Цей стан значно вибиває з колії спокійного життя та роботи. Якщо ви постійно відволікається на перевірку новин та турботу про близьких, то скоріше за все ви перебуваєте постійно в напрузі, пониженій концентрації уваги,  нервозності. Найкращим способом вирішити цей неспокійний емоційний стан - підвищити власну стресостійкість в умовах кризи.

На жаль, стрес - невіддільна частина життя кожної людини, але не обов’язково негативна. Звісно, вона примушує тіло відчувати негативні емоції, втому, проте дає можливість розуміти, що з тілом та психологічним станом щось не так, дозволяє швидше і терміново приймати рішення в житті й діяти в складних обставинах. А це значить, що саме ця функція дає змогу організму вижити. Якщо стрес вчасно не зняти, то він переростає в хронічні захворювання, що іноді приносять неймовірної шкоди в повсякденному житті. Дуже часто стрес є причиною розповсюджених захворювань: серцево-судинних проблем, депресії, підвищеному артеріальному тиску, цукровому діабету. Лікарі стверджують, що єдиний вихід впоратись зі стресом: постійно підвищувати власний поріг сприйняття стресу та власного відношення до вимог, які нам виставляє життя чи роботодавець. Тож іншими словами, слід розвивати стресостійкість, комплекс особистісних якостей, що дозволяють переносити навантаження без особливих шкідливих наслідків для власного здоров'я, оточуючих та своєї професійної діяльності.

Перш ніж працювати над розвитком стресостійкості, необхідно визначити наскільки ви стресостійкі. Визначити це можна за допомогою спеціальних методів:

Опитувальники. З їх допомогою можна отримати дані зі слів випробовуваного. Завдання в опитуваннях подано у вигляді запитань та тверджень без правильних відповідей.

Спостереження. Самоспостереження чи спостереження керівника, менеджера з персоналу за особою, яка на їх думку вимагає виявлення рівня стресостійкості.

Бесіда. Застосовується для збирання первинних даних за допомогою вербальної комунікації. З її допомогою можна визначити рівень протистояння стресу, мотиви, стійкі схильності опитуваного.

П’ять ефективних способів подбати про себе та близьких під час стресу

Так часто трапляється, що, попадаючи в складні обставини, нам важко одразу виявити, що ми в стані стресу. Ще складніше помітити невротичні стресові стани у близьких чи колег. Тому підібрали для вас п’ять робочих ефективних способів, як подбати про себе чи близьких під час стресу.

Визначитись із власними факторами стресу

Кожен із нас реагує на стрес по-різному, тому визначити, що викликає стрес саме у вас – самостійна робота. У більшості випадків це досить очевидно: наприклад, складні особисті стосунки, нездорове робоче середовище чи проблеми зі здоров'ям. Іноді пошук причини може бути складнішим. У такому разі ви можете звернутися до коуча чи психотерапевта, щоб розібратися, що викликає стрес саме у вас.

Позитивно думайте та налаштовуйтесь психологічно

Positive thinking грає велику роль не тільки у світосприйнятті людини, але й повсякденному житті: роботі, налагодженні стосунків тощо. І це справді так, адже дуже часто саме завдяки негативним думкам ми накручуємо себе, погіршуємо власний психологічний стан, доводимо думками ситуацію до найгіршого фіналу. Вчіться забороняти мозку розкручувати певні ситуації, а частіше помічати, що саме зараз є.

Плануйте свій день та режим 

Плануючи день, насамперед включайте у план пріоритетних завдань, які наближають нас до ваших цілей. Те, що важливо, можна виконати в цей день пізніше, перенести на інший день або взагалі викреслити зі свого списку. Ви також можете самі навантажувати чи розвантажувати власний день, контролюючі рівень стресу. Це також допоможе вам відчути контроль над власним життям, а значить власну підготовленість до будь-яких обставин.

Ведіть активний образ життя

Активний образ життя включає в себе і відпочинок, і рівень власної повсякденної активності. Все це позитивно впливає на гормональний та психологічний баланс, адже рівень серотоніну та ендорфіну значно підвищується. А значить ми можемо стверджувати про певну задоволеність життям та внутрішній баланс.

без стресу на роботі

Будьте уважними до свого внутрішнього стану та стану близьких

Будьте більш уважними до власного фізичного, психологічного, емоційного стану та стану близьких, друзів, колег. Вмійте застосувати кілька практичних прийомів, щоб допомогти собі чи людині поруч. Ось декілька.

  • Дихання з затримкою. Вдих - рахуємо до чотирьох - пауза - рахунок до чотирьох - видих. І так по колу по 10 підходів.
  • Безпечне місце. Щоб виконати техніку, потрібне тихе місце, де можна присісти, чи навіть, прилягти і просто уявити безпечне місце, яке у вас асоціюється з комфортом. Спробуйте відновити в пам’яті всі деталі цього місця та вашого стану.
  • М’язова релаксація. Почергово напружуйте частини тіла від пальців ніг до мокушки голови. Дихайте рівномірно. Після чого продовжуйте напружувати частини тіла у зворотному напрямку: від мокушки до пальців ніг. І так по колу до 5-10 раз.

З цими порадами ви опануєте стрес і розвинете власну стресостійкість.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору