UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Ваше здоров'я
  5. Як позбутися почуття провини під час війни

Як позбутися почуття провини під час війни

14.04.2022 638Автор: Лоліта Платошкіна
Як позбутися почуття провини під час війни

Як позбутися почуття провини під час війни

14.04.2022     638Автор: 

Багато українців вже зараз почали зізнаватися у відчутті провини у зв’язку із воєнними подіями. Багато хто евакуювався з рідних міст, багато хто виїхав за межі країни, багато хто вже встиг й повернутися, проте синдром виживання може спіткати будь-кого будь-де. Деякі українці, що живуть не в зоні активних бойових дій можуть відчувати провину, що з ними все нормально, хоча деяким їх співвітчизникам доводиться жити майже під кулями. Таке почуття виникає найчастіше під час війни або несприятливих екстремальних подій. Jobs.ua зібрали для вас поради, як поратись з синдромом, якщо помітили в собі відчуття провини та само докори.

З почуттям провини під час воєнних дій необхідно працювати одразу, адже воно може перерости в синдром та нанести ще більшу шкоду психологічному здоров’ю та самопочуттю. Найчастіше відчуття провини при цьому супроводжується наступними симптомами:

  • апатія, відсутність бажання прокидатись зранку чи їсти, виконувати повсякденні обов’язки, соціальне відсторонення,
  • депресія, почуття пригніченості,
  • невпевненість, стани тривоги, або навіть надмірного збудження, маятникові стани, перепади настрою,
  • безсоння, неспокійний сон чи жахи під час сну тощо.

Психологи виділяють наступні типи провин:

  • за те, що залишився живий, коли інші померли чи скалічені,
  • за те, що не зміг нічого зробити або допомогти,
  • за те, що зробив для своєї безпеки, коли інші не мали змогу щось зробити.

Почуття провини справді руйнівне, здатне виснажувати та роз’їдати зсередини. Саме тому так важливо не залишатися з цим наодинці, а вчасно подавати це відчуття та не доводити до формування синдрому, щоб зберегти свою дієздатність та психологічну повноцінність та зосередженість під час такого важливого часу.

Як боротися з почуття провини під час війни

Замисліться над справжніми причинами війни

Насправді люди та близькі страждають не через вас і ви не є причиною їх болі. Вони, як і ви, хотіли б щоб вони були в безпеці та щоб за ним не в першу чергу несе відповідальність за своє життя. І тільки рятуючи себе, ви зможете допомогти іншим, якщо буде така можливість та потреба. До того ж треба пам’ятати, що ви не можете вплинути на глобальні масштабні події у світі, тому інколи найкращим рішенням стане не втручатися та не заважати, тим самим зберігаючи спокій та нерви собі й близьким.

Дозвольте собі відчувати емоції

Дозволити собі сумувати, коли сумно та радіти, коли радісно допоможе не тримати все в собі. Це ще одна можливість боротися з накопиченням емоцій всередині та давати їм волю, щоб не шкодити собі та своєму здоров’ю. Не намагайтесь також розігрувати й позерських емоцій, бо це виглядає неприродно та вимагає витрат більших зусиль. Намагайтесь вчасно та чесно проживати ті відчуття, що виникають у вас. Це допоможе вчасно виявляти зародження негативних почуттів та реагувати на них правильно.

контролюйте емоції

Сконцентруйтеся на рутинних справах

Монотонні побутові справи здатні заспокоїти психіку людини. По-перше, це подібно флешбеку, що ви робили повсякденно до війни. Можливо, це прибирання чи готовка або читання з дитиною улюблених книжок. По-друге, подібне занурення дозволяє відволіктися від жахливих новин, що переслідують вас кожний день з будь-якого гаджета. Виділіть для цієї справи обмежену кількість разів та годин. Це допоможе наповнити вашу буденність новими змістами.

Зосередьтесь на самому факті події ніж на провині

Війна вже відбувається і помирають люди - це факт. Зараз як ніколи кожному з нас необхідно володіти інформацією та вчасно реагувати: знати, що близькі в безпеці, рідні живі, місто захищене, знати, коли існує загроза життю та грамотно розподіляти сили. Якщо ж ви кинете всі сили на зрощування та переживання почуття провини, то втратите найголовніше на даний час - концентрацію, вміння швидко реагувати та бажання відстежувати інформацію, бути в курсі подій. 

Знайдіть собі заняття

Спробуйте на час воєнних дій знайти собі декілька занять або хобі, які зможете виконувати кожний день. Це можуть бути як нові, зовсім вам невідомі до цього, так і старі. Навіть такі банальні хобі, як складання пазлів чи читання жанрової літератури допоможуть відволіктися та зайняти голову іншою діяльністю. Непогано також не втрачати професійні здібності. Лекції, курси, відеоуроки стануть вам в цьому в пригоді. А наразі багато хто з провідних кураторів якраз надали вільний доступ для багатьох, хто бажає навчатися. Використовуйте таку можливість з користю.

Зробити щось для інших, будьте корисними

Спробуйте реально трансформувати власну провину в користь для багатьох завдяки своїм діям. Якщо ви маєте бажання волонтерити та допомагати іншим, то чому б справді не зайнятися цим. Для цього відшукайте потрібні канали та людей, хто офіційно займається цим та запитайте про додаткову допомогу в якості волонтерства. Можливо ви можете допомогти й ближнім на роботі, своїм колегам, спробуйте запитати в чаті чи у керівництва про власну можливу користь.

Спілкуватися з людьми, що мають подібні почуття 

Спілкуйтеся з тими, хто має подібний досвід, проте не знижуйте емоційний стан співбесідника. Це допомагає позбутися відчуття самотності у своїй боротьбі зі складними емоціями, краще розпізнати свої думки й емоції, а також дізнатися, як з цим справляються інші. Якщо у вас є в друзях психологи, то зверніться про допомогу чи спитайте їх, вони нададуть професійний погляд на ситуацію.


Читайте також статтю «‎Поради, як заспокоїти себе під час війни»‎.

Використовуйте ці поради, щоб вчасно відстежувати негативні думки та почуття, боротися з почуттям провини та вчасно запобігати виникненню синдрому вцілілого. І ні в якому разі не знецінюйте значення свого життя та своїх емоцій.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору