UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Особисті якості на роботі
  5. Як розвивати креативне мислення

Як розвивати креативне мислення

24.04.2022 677Автор: Лоліта Платошкіна
Як розвивати креативне мислення

Як розвивати креативне мислення

24.04.2022     677Автор: 

Складно уявити, але здатність створювати креативні ідеї - це не дар, який мають лише обрані, а навичка, якій реально навчитися кожному охочому. Креативне мислення може бути властиве людині будь-якої професії. В широкому розумінні, креативне мислення грає велику роль не лише в створенні нового та творчості, але й в пошуці нестандартних рішень в непростих ситуаціях та обставинах. Ось чому конкурентними спеціалістами вважаються ті, що мають в наявності скіли креативного мислення. Читайте цю статтю на Jobs.ua, щоб краще зрозуміти, які компоненти креативного мислення більше цінуються роботодавцями та як їх розвивати.

Компоненти креативного мислення

Давайте в першу чергу розберемось, що роботодавці вкладають в поняття креативного мислення, адже воно має досить абстрактне незрозуміле для багатьох значення. Основними компонентами креативного мислення можна:

  • здатність до виявлення та постановки проблеми (Свіжі ідеї не виникають на порожньому місці, для них потрібне паливо - проблему, яку потрібно вирішити).
  • вміння генерувати велику кількість ідей (Пошук безлічі рішень для однієї і тієї ж проблеми - основа будь-якої креативності, де ви маєте можливість вибрати найкращий варіант із усіх можливих).
  • здатність створювати різноманітні неймовірні ідеї (Гнучкість - одна з найважливіших рис креативного мислення. Навіть з тими самими вихідними даними креативна людина може вирішити проблему відразу декількома способами).
  • оригінальність (Це можливість відповідати на подразники нестандартним чином. Не мають значення ні попередні спроби розв'язання задачі, ні усталені суспільні погляди. креативність дозволяє вирватися за їхні межі та створити щось нове.
  • здатність перетворювати вже існуючі об'єкти, додаючи до них деталі (Неймовірно, але трохи поміркуючи над вже існуючими ідеями, додавши свою інтерпретацію можна винаходити щось нове. Дехто це може вважати банальним, але додумається до цього не кожен). 
  • уміння аналізувати та синтезувати (По суті це і є здатність розв'язання проблеми. Її потрібно розібрати на складові, добре їх вивчити, а потім зібрати в іншому порядку, додавши ще щось нове).

Незвичайні способи розвитку креативного мислення

Психологи рекомендують для розвитку креативного мислення користуватися також креативними незвичайними способами. Ось декілька з них.

Генератор маячні

Одна людина розказує історію, а інша говорить раптові слова.Завданням першого швидко зорієнтуватися та включити ці слова у свою історію, при цьому зберегти логічний зміст.

Дебати

Одна людина задає ситуацію та розподіляє ролі. У кожного учасника свої ролі та інтереси. Наприклад, інвестор та автор бізнес проєкту. Головне правило гри - все, що сказане персонажем, стає правдою та опоненту необхідно погодитись і прийняти нові умови і спробувати все ж таки заключити угоду.

Нове закінчення фільму

Спробуйте придумати нові цікаві закінчення улюбленого фільму. Починайте з улюблених і переходьте до тих, що подивитеся останні. В таку гру можна грати навіть самому в транспорті, або з кимось змагаючись.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору