UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Роботодавцю
  4. Світова практика
  5. Як у країнах Європи ставляться до віддаленої роботи?

Як у країнах Європи ставляться до віддаленої роботи?

17.08.2022 370
Як у країнах Європи ставляться до віддаленої роботи?

Як у країнах Європи ставляться до віддаленої роботи?

17.08.2022     370

Можливість віддаленої роботи після пандемії пристрасно обговорюється в різних країнах. Працівники здебільшого прагнуть до збереження гнучкості та мобільності, але окремі представники топ-менеджменту вважають, що потрібно повертатися в офіси. А як ставляться європейські країни до теми узаконення віддаленої роботи після пандемії? Дізнайтеся разом із Jobs.ua.

Нідерланди

Законодавці цієї країни планують обговорити подану до нідерландського парламенту пропозицію, згідно якої віддалена робота розглядається як законне право громадян. «Ми отримали зелене світло для цього нового закону завдяки підтримці як від працівників, так і від профспілок роботодавців», – сказав Ван Вейенберг, один з політиків.

Дані Євростату свідчать, що нідерландці і до пандемії мали найвищий показник дистанційної роботи: близько 14% громадян Нідерландів працювали дистанційно. Коли ж розпочалася пандемія, нідерландський уряд всіляко заохочував підприємців дозволяти їхнім співробітникам працювати віддалено. А з січня 2022 року була започаткована програма відшкодування додаткових витрат, адже облаштування домашнього офісу може коштувати чималу суму.

Пересічні нідерландці ставляться до таких ініціатив позитивно. Вони не хочуть позбуватися цієї свободи – можливості працювати віддалено. І така тенденція, схоже на те, буде зберігатися й надалі. Особливо якщо пропозиція, направлена парламенту, перетвориться в закон. За цим законом компанії будуть пропонувати кандидатам можливість обирати, де працювати: віддалено чи в офісі.

Іспанія та Португалія

Уряди та громадяни цих країн також позитивно ставляться до віддаленої роботи. Приміром, в Іспанії ще у вересні 2020-го року прийняли закон, який захищає права іспанців на дистанційну роботу.

Що стосується Португалії, прийнятий у листопаді 2021-го року закон регулює таке важливе питання, як заборона роботодавцям зв’язуватися з працівниками поза робочим часом.

Велика Британія

Уряд Сполученого Королівства, як і уряд США, ще не закріпив на законодавчому рівні можливість дистанційної роботи. Як вже було згадано, гарячі дебати стосовно цього питання продовжуються в Сполучених Штатах. А поки дискусії на урядовому рівні тривають, працівники і роботодавці обговорюють умови віддаленої роботи так, як вважають за потрібне. Але не все так безхмарно: у Сполученому Королівстві роботодавці поки що мають право в односторонньому порядку вирішувати питання про повернення працівників в офіси. Якщо бачитимуть для цього вагомі причини.

Україна

У нас, як вам, мабуть, уже відомо, фактично відбулося узаконення віддаленої роботи, хоча точніше буде сказати – фрілансу. Для узаконення такої форми робочих відносин укладатиметься договір з нефіксованим робочим часом, в якому не прописана конкретна тривалість робочого часу. Вона визначатиметься в залежності від об’єму робіт. Також закон обмежуватиме кількість таких договорів від загальної кількості трудових договорів для одного роботодавця (10% від усієї кількості договорів).

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору