UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Особисті якості на роботі
  5. Як виховати в собі стресостійкість

Як виховати в собі стресостійкість

8.10.2020 1214
Як виховати в собі стресостійкість

Як виховати в собі стресостійкість

8.10.2020     1214

Як протистояти стресам: корисні і ефективні поради

Сучасний ритм життя дуже стресогенний. Він став більш динамічним, люди — амбіційнішими, кожен прагне досягти успіху в починаннях, виконати максимум завдань. Але в такому форматі найбільш вразливим місцем стає психіка. Люди стикаються з фізичними, емоційними, фінансовими, робочими стресами. Життєвий досвід наповнюється не тільки перемогами, успіхами, досягненнями, але й страхами, злістю, хронічною втомою. Будь-які подразники виводять організм зі стану рівноваги, несприятливо позначаються на емоційному стані, пригнічують бажання рухатися далі. Як їм протистояти? Кращий спосіб — виховати в собі стресостійкість.

Що таке стресостійкість

Це сукупність якостей, завдяки яким людина краще переносить інтелектуальні, вольові та емоційні навантаження. Є люди з вродженою стресостійкістю, яка передалася їм від минулого покоління. Вони володіють такими якостями, як легкість характеру і розвинене почуття гумору. Ці люди швидко знаходять вихід зі стресових ситуацій, і вони не відображаються на їх емоційному стані в повній мірі. Але якщо генетика не нагородила подібними якостями, стресостійкість можна розвинути.

Як протистояти стресам: корисні поради

У кожної людини — своя стресова межа. Одні стійкі до зовнішніх подразників, інші починають панікувати через кожну дрібницю і знаходяться в стані стресу досить довго. Як протистояти всьому, що негативно відбивається на настрої, працездатності і психічному здоров'ї? Ось кілька порад:

  • гартувати організм і займатися спортом. У цьому допоможе контрастний і холодний душ. Спорт вчить витримці. Регулярна фізична активність, прогулянки, ранкові пробіжки не тільки зміцнять здоров'я, але й допоможуть виховати стресостійкість;
  • відмовитися від шкідливих звичок. Алкоголь і куріння роблять людину нервовою і агресивною. Вони не дозволяють тверезо оцінювати ситуацію і провокують підвищення рівня стресу;
  • планувати свій день і розставляти пріоритети. Розписуйте план, не залишайте термінові завдання на кінець тижня. Це дозволить не допускати завалів по роботі, виконувати все вчасно. Дотримання розписаного плану допоможе все встигати, залишити час на відпочинок, а отже — менше нервувати;
  • знайти собі хобі. Люди, які чимось захоплені, менше схильні до стресу. Хобі дозволяє відволіктися від повсякденної рутини, розслабитися, отримати задоволення від процесу. Вихідні рекомендується проводити активно, міняти обстановку, виїжджати за місто;
  • зберігати терпіння. Стрес починається з дрібниць. Намагайтеся уникати конфліктів, не зациклюйтеся на незначних успіхах, шукайте плюси у будь-якій ситуації;
  • приймати вітаміни. Причиною стресу може бути недолік магнію, який відповідає за функціонування нервових клітин і робить організм стійким до зовнішніх подразників. На магній багаті горіхи, бобові, крупи, морська капуста. Вживайте продукти з високим вмістом вітаміну В-6. Це антидепресант, який активізує синтез гормону щастя. Вітамін є в гранаті, горіхах, печінці, тунці, птиці, часнику, солодкому перці. Щоб задовольнити добову потребу цих мікроелементів, приймайте комплекси та харчові добавки.

спокій

Намагайтеся сприймати стрес як невід'ємну частину життя. Без нього не буде прогресу. У багатьох ситуаціях стрес допомагає включити внутрішні резерви організму, навчитися швидше думати, діяти ефективніше. Негативно впливають на емоційний стан сильні і постійні конфлікти, відсутність повноцінного відпочинку, рутинний спосіб життя. Досить змінити ставлення до того, що відбувається навколо, навчитися розуміти емоції інших людей, і ви зможете спокійно реагувати на різні ситуації, навіть якщо вони виходять з-під контролю.

Що ще допомагає розвинути стійкість до стресів

Виховати в собі стійкість до подразників і стресів допоможе отримання нових знань. Психолог Абрахам Маслоу помітив, що владу над людиною має те, чого він не знає. Знання приносить можливість контролю і вибору. Легше впоратися з труднощами, якщо знаєш, чому протистояти.

Дивіться в обличчя страхам і підвищуйте самооцінку. Той, хто поважає себе, вірить в свої сили, захищений від інших. Знаючи собі ціну, ви не будете близько сприймати зауваження і критику, вплутуватися в конфлікти. Всі сили краще кинути на виховання характеру, вдосконалення навичок, навчання і саморозвиток.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору