UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Онлайн консультація юриста
  3. Відпустка

Відпустка #111261

Питання від Ольга (25 липень 2022):
Добрий день. Я знаходилась в відпустці без збереження зарплати з березня до 15 липня 2022 року у зв'язку з воєнним станом. Написала заяву на щорічну основну відпустку тривалістю 24 кал. дні. 19 липня вступив в силу новий закон зі змінами. Мене повідомили, що я маю відпустку тільки за відпрацьовані дні, а дні ,коли я була в відпустці за свій рахунок, не враховуються до трудового стажу для відпустки. Але заяву на відпустку я писала до набрання чинності закону 19 липня і тоді відпустка за свій рахунок враховувались до трудового стажу. Чи має закон зворотню силу? Чи правомірно зі мною поступили. Буду вдячна за відповідь.

Ответ юриста (28 липень 2022) :

Доброго дня! згідно ст. 26 ЗУ "Про відпустки" ст. 26. Відпустка без збереження заробітної плати за згодою сторін За сімейними обставинами та з інших причин працівнику може надаватися відпустка без збереження заробітної плати на термін, обумовлений угодою між працівником та власником або уповноваженим ним органом, але не більше 15 календарних днів на рік. У разі встановлення Кабінетом Міністрів України карантину відповідно до Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" термін перебування у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину не включається у загальний термін, встановлений частиною першою цієї статті. Головне управління Держпраці у Київській області надало роз'яснення Статтею 9 Закону України «Про відпустки» передбачено, що до стажу роботи, який дає право на щорічну основну відпустку, зараховуються, зокрема, час, коли: 1) працівник фактично не працював, але за ним зберігалося місце роботи (посада); 2) такому працівнику не виплачувалася заробітна плата у зв’язку з перебуванням у відпустці без збереження заробітної плати, передбаченої статтями 25, 26 Закону України «Про відпустки». Тривалість відпусток без збереження заробітної плати, які надаються за угодою сторін відповідно до статті 26 Закону України «Про відпустки», обмежена 15 календарними днями на рік. Разом з тим, особливості трудових відносин у період воєнного стану, не передбачені іншими актами трудового законодавства, визначені Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». Зокрема, статтею 12 цього Закону передбачено, що протягом періоду дії воєнного стану роботодавець на прохання працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого частиною першою статті 26 Закону про відпустки. Таким чином, відпустка без збереження заробітної плати, яка надається упродовж дії воєнного стану, надається відповідно до статті 26 Закону України «Про відпустки» і включається до стажу, який дає право на щорічну основну відпустку. http://kiev.dsp.gov.ua/novyny/chy-daie-period-vidpustky-bez-zberezhennia-zarobitnoi-platy-pid-chas-voiennoho-stanu-pravo-na-shchorichnu-vidpustku/#:~:text=Зокрема%2C%20статтею%2012%20цього%20Закону,статті%2026%20Закону%20про%20відпустки.

Відпустка, інші питання

    оксана ( 7 грудень 2023)

    Доброго дня! Цікавить питання відпустки за власний рахунок на 90 днів. Хочу виїхати за кордон та подавитися на директиву. Чи можу я взяти на роботі таку відпустку? Яка процедура, та докуенти я аю надати в бухгалтерію в такому випадку? Дякую!

     Переглянути відповідь

    Олена (22 листопад 2023)

    Працюю медсестрою в лікарні. Графік сутки через троє. Якщо останне чергування 13 грудня,з якого числа маю право вийти у відпустку.

     Переглянути відповідь

    Марія (22 листопад 2023)

    Навчальна сесія вчителя ,що працює за сумісництвом не оплачується,будь ласка, підкажіть підставу.

     Переглянути відповідь

    Дмитрий ( 7 листопад 2023)

    Сколько дней отпуска имеет инкассатор в Украине ? Спасибо .

     Переглянути відповідь

    Світлана (20 вересень 2023)

    Доброго дня. Директор, єдиний працівник ТОВ, знаходився три місяці в відпустці без збереження заробітної плати на період воєнного стану. Вийшов з відпустки на роботу 01.09.2023 року. Чи можна в табелях обліку робочого часу за цих три місяці, які директор був у відпустці, вказати дату складання табелів 01.09.2023 ?

     Переглянути відповідь

    Вікторія (28 серпень 2023)

    Добрий день. Я працюю в школі вчителем. Під час літньої відпустки була на лікарняному 7 днів. Чи можу отримати грошову компенсацію замість відпустки, яку пропонують мені взяти на осінніх канікулах?

     Переглянути відповідь

    Наталія ( 7 серпень 2023)

    Доброго дня,я розлучена з лютого 2019 року,виховую дитину 11 років ,батько участі у вихованні не бере та аліменти не сплачує(не подавала на аліменти),чи можу я взяти відпустку відповідно до ст.19 ЗУ про відпустку як одинока мати ,та чи можу я забрати невикористані відпустки з 2019 року по 2023 рік на дитину

     Переглянути відповідь

    Надія (15 червень 2023)

    Доброго дня. чи можу я взяти відпустку напердед. Я була ц відпустці 3 02.02.2023 року на 24 к.д. за 2023 рік. В мене склалися так сімейні обставини, що мені в червн-липні необхідна відпкстка. Ч маю я право взяти відпустку на 24 к.д наперед.

     Переглянути відповідь

    Олеся (14 червень 2023)

    Добрий ден. Цікавить таке питання. Працююу навчальному закладі на 0,5 ставки заступником директора з НВР, та 0,5 ставки кадровик. За заступник директора маю 56 календарних днів відпустки та матеріальну допомогу, а за кадровика - 24 календарні дні без матеріальної допомоги, так як мотивують, що я її маю вже за посаду заступника директора. Чи мають мені надавати відпустку в таких розмірах, тобто по кожній посаді окремо. Чи повинні надати мені jlye відпустку більшої тривалості? Дякую

     Переглянути відповідь

    Юлія (16 травень 2023)

    Доброго дня! Працюю в державному підприємстві на цілу ставку і в приватному підприємстві на 0.5 ставки. Маю двох діток 4-6 років. У 2022 році на державному підприємстві брала додаткову відпустку на дітей (10 днів), на приватному підприємстві не взяла. Чи можу я тепер в 2023 році взяти ту не використану додаткову відпустку на дітей за 2022рік в приватному підприємстві? Буду вдячна за відповідь!!!

     Переглянути відповідь

Шукаєте роботу?

Шукаєте персонал?

Часто шукають

↑ Вгору