UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Навчання, розвиток, підвищення кваліфікації
  4. Тенденції ринку освіти
  5. Формат ЗНО 2022 року

Формат ЗНО 2022 року

19.04.2022 386Автор: Лоліта Платошкіна
Формат ЗНО 2022 року

Формат ЗНО 2022 року

19.04.2022     386Автор: 

У зв’язку з воєнними діями питання щодо проведення ЗНО у 2022 році постало досить гостро. По-перше, воєнні дії становлять загрозу цивільній структурі, збільшують загрозу небезпеки для молоді. По-друге, умови війни знижують мотивацію вступу до вищих навчальних закладів. По-третє, обставини унеможливлюють проведення повноцінного та рівного в умовах оцінювання для всіх. З цих причин був прийнятий Закон №7132 про скасування ЗНО, ДПА, єдиного вступного іспиту, єдиного фахового вступного випробування у 2022-му. На сьогодні відомі додаткові деталі цього рішення та проведення ЗНО 2022 року.

Новий формат проведення ЗНО 2022

Під час прямого ефіру на “1+1” Міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет повідомив, що формат проведення ЗНО 2022 буде змінено. Відмінність в тому, якщо раніше учні складали 3 або 4 іспити, то в нових умовах буде 1 іспит – національний мультипредметний тест (НМТ) в комп’ютерному форматі. Фізична присутність на іспиті - головна умова здачі екзамену. НМТ триватиме протягом 90 хвилин – не в режимі онлайн, а в навчальних закладах, і буде містити 3 важливі дисципліни: українську мову, математику та історію України. Загальна кількість завдань національного мультипредметного тесту – 60. Кожній дисципліні буде присвячено по 20 завдань. Саме ці дисципліни обрані не просто так. Міністр освіти і науки пояснив саме такий предметний вибір тим, що українська мова і математика були обов'язковими під час складання державної підсумкової атестації в Україні. Ці дисципліни мають найбільшу можливість навчання на програмах бакалавра. А українська мова на сьогодні є визначальним предметом українського генокоду. До того ж для отримання громадянства в будь-якій країні потрібно скласти екзамен з історії держави. Тому до списку цілком логічно було додано історію України. Щоб максимально гарантувати безпеку, Сергій Шкарлет наголосив, що буде можливим перерватися під час повітряної тривоги і потім продовжити складати тест.

Окремо було надано роз’яснення щодо деталей вступу у заклади вищої освіти тих випускників, які перебувають за кордоном. Ті абітурієнти, що закінчили 11 класів і мають бажання вступити в заклади вищої освіти України, будуть мати змогу це зробити. Для цього на території країн ЄС або у столицях європейських держав, або на базі університетів цих країн вони зможуть скласти національний мультипредметний тест. Фізична присутність на екзамені також обов’язкова.

До речі, зареєструватися на участь в національному мультипредметному тесті можна до 19 квітня, тому поспішіть записатися на іспит.

Порядок зарахування до закладів вищої освіти у 2022 році буде зазначено на сайті МОН, а також у відповідній вкладці «Нормативні документи».

Планується проведення трьох сесій національного мультипредметного тесту: основної та додаткової в липні, а також спеціальної у вересні.

Наразі визначаються й деталі проведення  вступної кампанії до магістратури, а також особливості проведення магістерського комплексного тесту й магістерського тесту навчальної компетентності.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору