UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Все про професії
  5. Хто такий Back-end розробник та чим він займається

Хто такий Back-end розробник та чим він займається

8.11.2022 1296
Хто такий Back-end розробник та чим він займається

Хто такий Back-end розробник та чим він займається

8.11.2022     1296

Нещодавно ми розповідали про особливості професії Front-end розробника – спеціаліста, який займається створенням клієнтської частини сайту. Але не менш важливою є професія Back-end розробника, про яку й поговоримо в цій публікації.

Хто такий Back-end розробник?

Якщо коротко, цей ІТ-спеціаліст відповідає за реалізацію серверної частини сайту. І якщо front-end розробка – це, образно кажучи, сцена, то back-end – це закулісся. Приміром, якщо ви заповнюєте авторизацію на сайті, то після натиснення кнопки авторизації frontend закінчується і починається backend. Все просто – ваш запит про авторизацію надсилається на сервер, де обробляється отримана від вас інформація і реєструється новий користувач. Ну а потім знову «спрацьовує» frontend, що ви й побачите на екрані монітора, планшета чи смартфона.

Отже, в сферу обов’язків Back-end розробника входить:

  • Розробка програмно-адміністративної частини веб-додатків;
  • Робота з базами даних, продумування архітектури проєкту, його програмної логіки.

Загалом обов’язки Back-end девелопера можуть суттєво відрізнятися. Це залежить від того, над яким проєктом він працює. Тому цей ІТ-спеціаліст може створювати та інтегрувати бази даних, забезпечувати безпеку або налаштовувати технології резервного копіювання та відновлення.

Проте зазвичай робота Back-end спеціаліста минає в декілька етапів:

  • Спершу він вивчає технічне завдання, яке формулює клієнт чи бізнес-аналітик компанії;
  • Моделює майбутній продукт та його функціонал;
  • Обирає певний стек технологій, який застосовуватиметься в проєкті;
  • Пише код, займається виправленням багів після релізу.

Особисті та ділові якості Back-end розробника

Приглядаєтеся до цієї затребуваної професії на ринку ІТ? Тоді зверніть увагу на ті якості, якими повинен володіти Back-end спеціаліст:

  • аналітичний склад розуму та логічне мислення – зрештою, це must-have для будь-якого технічного ІТ-фахівця;
  • навички командної роботи;
  • ініціативність та гнучкість мислення;
  • вміння планувати свою роботу і дотримуватися дедлайнів;
  • звичайно ж, відповідальність, наполегливість та цілеспрямованість;
  • бажання розвиватися та вдосконалюватися, вивчати нові технології;
  • допитливість і знання англійської мови (ну куди ж без неї?).

Плюси та мінуси цієї професії

Звичайно, тут все досить суб’єктивно. І все ж виділимо ті основні моменти, які крокують пліч-о-пліч з професією Back-end розробника. А плюси це чи мінуси – вирішувати вам (окрім останнього пункту, звісно, бо це однозначно мінус будь-якої ІТ-професії):

  1. Відповідальність. Обравши back-end, будьте готові до того, що у вашій роботі доведеться враховувати безліч різних нюансів. Про щось забули, десь прорахувались – і швидкість взаємодії «клієнт-сервер» одразу дасть про себе знати (як і всі інші прорахунки). Або ж тестувальники, які намагатимуться «зламати» ваш код перед тим, як вийде остаточний реліз продукту. І чим складніша розроблена вами архітектура проєкту, тим вищою буде ціна помилки.
  2. Оскільки візуальна складова в цій професії відсутня, ви не зможете похвалитися результатом роботи перед іншими людьми. Якщо Front-end розробник чи веб-дизайнер похизується розробленим інтерфейсом сайту, то Back-end розробнику доведеться обмежитися словами: «Поглянь, як усе швидко працює». З іншого боку, Back-end девелоперу не потрібно переживати через те, що на екранах планшетів зверстаний макет сайту акуратно «попливе» кудись убік. Зрештою, в Back-end розробників своя естетика – чітко структурована серверна частина та швидкодія.
  3. Багато комунікації з іншими членами команди. Звичайно, це залежатиме від компанії, в яку потрапите. Але іноді бекенд-спеціалістам доводиться чимало часу затрачати на мітинги з іншими членами команди та клієнтами. Узгодити той чи інший момент, переговорити з фронтендом чи клієнтами – а коли, питається, писати і відлагоджувати код? Хоча в цю пастку комунікації втрапляє лише частина бекендщиків.
  4. Дослідження предметної області. Працюючи в тій чи іншій сфері діяльності, бекенд-спеціалістам, зокрема, доводиться досліджувати предметну область та специфіку діяльності їхніх клієнтів. Це допомагає краще зрозуміти, як підходити до вирішення конкретного стеку задач. Не всім подобається витрачати на це час, але іноді від такої роботи нікуди не дінешся.
  5. Оскільки програмісти багато часу проводять за комп’ютером, страждає їхня постава та зір. Але рішення цих проблем цілком очевидні і не потребують додаткових пояснень: відвідування спортзалу, якісні монітори чи ноутбуки і захисні окуляри.


back-end

Технічні знання, які необхідні Back-end розробнику

Звичайно, цей спеціаліст повинен чудово розбиратися в тому, як працює інтернет: це і протоколи передачі даних, і особливості взаємодії браузера із сервером, DNS, навички роботи з різними операційними системами.

Вважається, що цю професію складніше опанувати, ніж фронтенд. Загалом це так, і бекендщику потрібно знати 2-3 мови програмування – наприклад, обирайте щось із переліченого: C#, JS, Python, PHP, Ruby, Java. Але якщо освоїти добре одну мову програмування, наступні дадуться в рази легше.

Звичайно ж, робота із фреймворками: Django, Express.js, ASP.NET core, Flask, Play (Scala) та інші. Переглядаючи вакансії, можна зауважити, що ІТ-компанії використовують в своїй роботі різні фреймворки. Це зумовлено специфікою їхньої роботи. А які краще вивчати, щоб не прогадати – тут вам ніхто не дасть універсальну пораду. Кожен з перелічених фреймворків має свої недоліки та переваги.

Куди ж без систем управління базами даних? Виділимо найпопулярніші: MySQL, PostgreSQL, SQLite, MongoDB. Знову ж таки, кожна ІТ-компанія використовуватиме в своїй роботі ту чи іншу базу даних. Але переживати через це не потрібно – яку з перелічених мов програмування, СУБД та фреймворків ви б не вивчали, ваші навички будуть затребувані на ринку праці. Але більшість бекендщиків починають свій шлях з вивчення Python.

Серед інших технологій, необхідних для Back-end розробника, виділимо наступні:

  • Розуміння принципів API (REST, GraphQL, json, OpenAPI, способи автентифікації);
  • Знати, як «працює» кешування (Redis, CDN);
  • Вміти писати тести;
  • Розумітися на системах контролю версій (GIT та GitHub), а також безпеці даних (CORS, CSP, хеш-алгоритми, HTTPS, SSL/TLS).

Як щодо кар’єри?

Кар’єрний шлях Back-end спеціаліста цілком стандартний. На шляху від Trainee до Lead’а доведеться побувати Джуніором, Мідлом та Сеньйором. Зарплати на всіх етапах росту відрізнятимуться від компанії до компанії, а також від складності проєктів, знання англійської мови та інших факторів. Зрозуміло, що чим вищий професіоналізм та вміння бекендщика, тим вищою буде його зарплата.

Можна розвиватися і в суміжних сферах, якщо Back-end розробнику набридне займатися виключно бекендом. Наприклад, ставати управлінцем або розвивати свої експертні навички. Але на початку кар’єри цими питаннями не потрібно перейматися. З часом вам стане зрозуміло, в якому напрямку потрібно рухатися саме вам.

Що обрати для старту – безкоштовний контент чи платні курси?

Кожен з цих варіантів має свої переваги. Безкоштовний – тому що безкоштовно; платні ж курси ефективні тим, що мотивації подекуди більше, бо людина заплатила гроші за навчання, та й зворотній зв’язок і підтримка з боку менторів багато важить. Але якщо у початківця мотивації хоч відбавляй – на тому ж YouTube безліч якісного контенту, по якому можна вчитися самостійно.

Що стосується книг, які варто прочитати початківцю – перерахуємо найважливіші:

Роберт Мартін, «Чистий код». Класика серед професійної літератури для програмістів. Прочитавши цю книгу, ви навчитеся писати код, який легко читати та підтримувати. Вивчайте безліч наочних прикладів, наведених в книзі, щоб навчитися відрізняти добре написаний код від поганого;

Стів Макконнел, «Досконалий код». Попри рік видання, ця книга завжди залишатиметься актуальною серед розробників. Її головний меседж – навчитися писати свій код так, щоб інші розробники не поминали вас лихом;

Адітья Бхаргава, «Грокаємо алгоритми. Ілюстрований посібник для програмістів і перехожих». Вивчайте з цією книгою структури даних та алгоритми, які потрібно знати кожному програмісту. Ця книга простою і доступною мовою пояснює доволі складні для розуміння концепції.

І наостанок

Опановуючи цю складну і непросту професію – це правда, бо сказати, що це легко, означає злукавити – ви ніколи не залишитеся без роботи. І якщо проглянути наявні зараз вакансії в ІТ-сфері, то пропозицій для бекенду значно більше, ніж для фронт-енд розробників. В сучасному світі, куди не кинь оком, скрізь потрібно працювати з даними, реалізовувати складну логіку та забезпечувати безперебійний доступ до контенту з будь-яких гаджетів та пристроїв. А із зростанням роботизації всіх сфер нашого життя потреба у таких фахівцях тільки зростатиме.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору