UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Роботодавцю
  4. Методи управління персоналом
  5. Керівник під час війни: як підтримувати і мотивувати свою команду?

Керівник під час війни: як підтримувати і мотивувати свою команду?

7.04.2022 887
Керівник під час війни: як підтримувати і мотивувати свою команду?

Керівник під час війни: як підтримувати і мотивувати свою команду?

7.04.2022     887

Навіть в умовах мирного життя у керівників завжди вистачало, через що стресувати. Усвідомлення своєї відповідальності перед командою, показники ефективності команди, цілі та налагодження спілкування з підлеглими – словом, турбот вистачало. В умовах війни рівень стресу зріс у десятки разів, тому питання про те, яке керівнику під час воєнного стану підтримувати і мотивувати свою команду, набуває неабиякої актуальності.

Давайте з’ясуємо, як керівник і справжній лідер може подбати про людей у своїй команді, допомогти їм підкорегувати свій психоемоційний стан.

Перш за все, подбайте про себе

Перш ніж допомогти іншому – переконайтеся, що з вами все гаразд. Що ви самі вмієте брати під контроль свою увагу, свій психоемоційний стан. У вас повинна виробитися щодення звичка, подібна до наших гігієнічних звичок (душ, почистити зуби, помити голову тощо). Можете скористатися порадами зі статті Бійцям «офісного фронту»: як не втрачати продуктивність.

Подбали про себе? Тепер ви готові подбати про інших людей.

Переймайте досвід очільників нашої країни

Ви всі чудово бачите, яку потужну комунікацію тримають з українцями очільники держави, мери наших міст та представники місцевих адміністрацій. Заведіть звичку щоденно інформувати членів команди про ситуації в компанії, якою б вона не була. Навіть якщо новини не надто втішні, все одно ваші звернення робитимуть свою справу, даватимуть учасникам команди відчуття безпеки. Тільки не забуваємо про максимальну чесність та відвертість, бо в умовах війни особливо болюче дізнаватися, що людина, яку ти вважав за певний взірець для себе, поводиться геть по-іншому.

Не припиняйте святкувати важливі події

Дні народжень, дні ангела та інші пам’ятні дні, які ви продовжуєте відзначати, незважаючи на війну – теж сприяють підняттю морального духу команди. Працівники розуміють, що їх цінують і не забувають про них. Святкуйте навіть невеликі перемоги, акцентуйте на них увагу під час своїх щоденних відеозвернень.

Сформуйте нові ритуали і традиції в роботі з командою

Наприклад, домовтеся з підлеглими, що будете виходити з ними на зв’язок в чітко визначений час. Мотивуйте їх позитивним зверненням на початку робочого дня, окресліть щоденне коло завдань. Якщо потрібно, зверніть увагу конкретних працівників на якісь робочі моменти.

Для чого це потрібно? Для спокійної роботи мозку, бо наявність певних ритуалів нормалізує стан нашої психіки, «заземляє її». На вихідних теж не припиняйте зв’язок з командою, але вже не з робочих питань. Наприклад, влаштуйте обговорення прочитаної книги чи переглянутого фільму, обговоріть інші хвилюючі вас теми. Можливо, хтось із ваших підлеглих виговориться під час вашої спільної відеоконференції, і на душі йому стане легше. Якщо є можливість зробити такі «віддушини» для всього колективу у форматі спільних відеодзвінків у тому ж самому зумі, то чому б і ні?

Спілкування в зумі

Проявляйте чуйність та людяність

Зараз трохи не той час, щоб бути жорстким і безпристрасним керівником. Не забувайте, що всі ми переживаємо найстрашніший етап у своєму житті, тому приділяйте увагу моніторингу психоемоційного стану своїх підлеглих. І питанню їхньої фізичної безпеки теж.

Але також не забувайте про дисципліну

Звертайте увагу своєї команди на те, що дисципліна та чітке дотримання правил стануть їм сильною опорою. Особливий акцент робіть на самодисципліні. Найкращі працівники – це ті працівники, яких не потрібно постійно контролювати і підштовхувати в спину. Проявляйте інтерес до їхніх зауважень та відгуків. Не зайвим буде також отримувати регулярні звіти від працівників про їхню роботу. Якщо ви кожного дня звітуєте їм про все, що діється у вашій компанії – значить, ви теж маєте право просити їх про те саме.

Література нон-фікшн і не тільки

Читання заспокоює і відволікає від жахіть війни, а якщо читаєте корисну літературу – ще й дізнаєтеся нову, цінну інформацію. Станьте справжнім лідером своєї команди: читайте цікаві книги і рекомендуйте їх своїм підлеглим. Якщо у вашій команді є люди, які раніше не брали до рук книги – ось вам ще один виклик як керівнику і лідеру. Спробуйте зацікавити їх такими книгами, від яких неможливо відволіктися в процесі читання. Ваш підлеглий любить дивитися фентезі та фантастику? Чудово, порекомендуйте йому «книжкові» пригоди Фродо і Сема, чи Гаррі та його друзів; якщо ваш підлеглий любить «потерти за політику», порекомендуйте йому книги про світових лідерів минулого – Вінстона Черчилля, Маннергейма чи Лінкольна.

Якщо хочете, щоб ваші працівники збагнули, наскільки це важливо – працювати з розумом, працювати якісно і з почуттям відповідальності, – порекомендуйте їм автобіографію Генрі Форда «Моє життя і робота». В нашій країні теж панує демократія, тому за наявності певних талантів, працьовитості та наполегливості теж можна досягти чималих висот, як це зробив сам Генрі Форд.

Ось вам декілька безкоштовних книг на вибір із застосунку Якабу:

  1. Для психологічної підтримки співробітників – Віктор Франкл, «Людина в пошуках справжнього сенсу. Психолог у концтаборі»,
  2. Для розвитку лідерських якостей – Алан Аксельрод, «Вінстон Черчилль, СЕО. 25 уроків лідерства для бізнесу»,
  3. Як опанувати мистецтво переговорів – Кріс Восс, «Ніколи не ідіть на компроміс».

Словом, цікавих книг у жанрі нон-фікшн, та й не тільки нон-фікшн, вистачає. Обирати вам, як керівнику, що радити своїм підлеглим, виходячи з їхніх інтересів та вподобань.

Ось такі поради, як керівнику під час війни підтримувати моральних дух у своїй команді. Але для цього вам теж потрібно стати сильними і психологічно стійкими. Стати справжнім лідером для своїх людей.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору