UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Цікаво про бізнес
  4. Чоловіки, які змінили світ
  5. Людина року Ілон Маск і його 2021 рік: досягнення і невдачі найбагатшої людини світу

Людина року Ілон Маск і його 2021 рік: досягнення і невдачі найбагатшої людини світу

13.01.2022 511
Людина року Ілон Маск і його 2021 рік: досягнення і невдачі найбагатшої людини світу

Людина року Ілон Маск і його 2021 рік: досягнення і невдачі найбагатшої людини світу

13.01.2022     511

В 2021 році Ілона Маска багато хто критикував за самовпевнену поведінку, неоднозначні повідомлення в твіттері, які призводили до значних коливань криптовалюти, і за погане ставлення до працівників. І, попри це, його все ж визнали людиною року. Чому і за які заслуги? Давайте з’ясуємо, які досягнення і невдачі зазнала в 2021 році Людина року і за сумісництвом – найбагатша людина в світі.

Заінтригували вас? В такому разі – приємного читання!

Хто обрав Ілона Маска Людиною року?

Авторитетний американський журнал «Таймс» і не менш авторитетна британська щоденна газета «Файненшел Таймс» обрали в 2021 році Людиною року всіма улюбленого мільярдера. Ну гаразд, не усіма, бо Ілон Маск може похвалитися не лише чисельною армією прихильників як його особистості, так і продуктів його компанії – наприклад, космічних ракет Falcon чи електрокарів Tesla, – а й великою кількістю його противників чи, як зараз модно говорити, хейтерів.

І попри все, факт залишається фактом: 2021 рік – рік Ілона Маска, бо будь-кого Людиною року не оберуть. Винятком можна вважати хіба що 2006-й рік, коли журнал «Таймс» обрав Людиною року кожну людину в світі, усіх нас. Але таке рішення авторитетного журналу теж є вираженням певної концепції, певної ідеї, що усі ми, люди, є частиною величезної світової спільноти, бо живемо на одній планеті. Можна припустити, що Ілон теж дотримується такої думки.

На досягненнях Маска за минулий рік ми ще зупинимося детальніше, але не підлягає сумніву те, що одним із найбільших його успіхів у 2021 році можна вважати отримання статусу найбагатшої людини світу. Ті часи, коли Білл Гейтс панував на цьому троні, давно в минулому; і, як бачимо, Ілону вдалося посунути з першої сходинки ще одного видатного конкурента – Джефа Безоса, про якого ви детальніше можете дізнатися, ознайомившись зі статтею Феномен успіху найбагатшої людини в історії – засновника Amazon Джеффа Безоса.

Гаразд, про найбагатших людей світу згадали, можна рухатися далі.

Найвагоміше зізнання Маска за 2021 рік

Безперечно, перше місце можна присудити зізнанню мільярдера, що у нього синдром Аспергера. Хто не знає, це вроджений розлад психіки, який до того ж не лікується, і пов’язаний він з порушеннями соціальної комунікації та взаємодії. Про цей прикрий факт своєї біографії Ілон повідомив на популярному гумористичному шоу Saturday Night Live, куди завітав у якості гостя. Він також вибачився перед глядачами за те, що іноді публікує «дивні речі». У якості виправдання додав, що так працює його мозок. Ну і не був би він Ілоном Маском, якби не сказав те, що він сказав мільйонам американців, а заодно – і всьому світу, адже легендарне шоу каналу NBC дивляться у всіх куточках світу: «Я заново винайшов електромобілі, і я відправлю людей на Марс на космічному кораблі. Ви думали, я буду спокійним і нормальним хлопцем?» Так і хочеться поцікавитися в Ілона: «А костюм Залізної людини ви коли вже придумаєте? Вогнемети вже були, ракетні двигуни – які хочеш, повний набір… а костюм Айронмена – коли?» Хоча Ілон, безперечно, зауважив би, що для такого костюму потрібно опанувати холодний термоядерний синтез і розробити надміцні і надлегкі матеріали. От цікаво, якби NASA і SpaceX влаштували б подібні змагання, хто б зміг досягти більшого успіху, як вважаєте?

Принаймні, в космічній сфері компанія SpaceX демонструє значні успіхи. І настільки значні, що хочеться розповісти про них докладніше.

SpaceX – найбільші досягнення за 2021 рік

Космічна компанія Ілона Маска – перша приватна компанія в історії, яка змогла скласти серйозну конкуренцію уряду США в аерокосмічній галузі. І настільки серйозну, що в квітні 2021 року NASA обрало саме компанію Маска для організації польоту на Місяць в найближчі декілька років. Сума в контракті вказана величезна – 2,89 млрд. доларів США.

Щоправда, інший амбітний мільярдер Джефф Безос намагався оскаржити це рішення. Судова тяганина тривала близько пів року, і зрештою в листопаді компанія Безоса програла суд, і в NASA повідомили, що контракт із SpaceX залишається в силі.

Капіталізація компанії в жовтні 2021 року склала близько 100 млрд. доларів, в SpaceX працює понад 9,5 тис. працівників. Безумовно, значні фінансові ресурси та велика кількість кваліфікованих фахівців теж відіграли величезну роль в усіх успіхах компанії за минулий рік:

– Влітку – успішна посадка корабля Starship після польоту на 10 кілометрів;

– Восени – перший запуск цивільного екіпажу без жодного астронавта на борту. Космічні туристи пробули за межами Землі три дні і успішно повернулися додому.

Найбільші досягнення Tesla за минулий рік

У своєму поясненні, чому було вирішено обрати Людиною року саме Ілона Маска, «Файненшел Таймс» посилалися на той факт, що Ілону вдалося майже неможливе – змінити обличчя автомобільної індустрії в світі, привернути величезну увагу до електромобілів. Щоправда, увесь цей шум навколо електромобілів іноді супроводжувався порушенням деяких правил ведення бізнесу, і все ж цю ситуацію – тобто ситуацію недовіри до електрокарів – вдалося зрушити з місця. «Собаки гавкають, караван іде», стверджує народна мудрість; щось схоже відбулося з компанією Tesla: спершу конкуренти зі світу автомобільної індустрії насміхалися над Ілоном Маском, а вже в 2021 році капіталізація компанії перевищила позначку в 1 трлн. доларів. І хто в результаті залишився в програші?

Які найбільші досягнення «Тесли» за минулий рік, окрім згаданої вже фантастичної цифри в один трильйон американських доларів? До найбільших проривів можна віднести наступні:

– Презентація найшвидшого електрокару в світі Model S Plaid, який може розганятися до 320-ти кілометрів на годину. До речі, суперкар здатен розігнатися до сотні за 2,1 секунди, в цьому йому допомагають три електромотори загальною потужністю в тисячу кінських сил. Ну хіба не фантастика?

– За три місяці 2021-го року прибутки компанії виявилися вищими, ніж за весь 2020-й рік. Безумовно, електромобілі «Тесла» з року в рік приваблюють все більшу кількість людей. Покупців цього кару приваблює інноваційність, потужна ємкісна батарея, комфорт їзди та управління. Звичайно, можна згадати безліч інших переваг електрокарів Маска перед іншими автомобілями, але й без того стає зрозумілим, що погані машини у таких кількостях купувати б не стали. Як ви вважаєте?

Електромобіль Тесла

Tesla Model S BLUEFIRE. Ну хіба вона не прекрасна?

Які ж невдачі Ілона Маска за минулий рік?

Від невдач не застрахований ніхто, навіть найбагатші і найвпливовіші люди світу. Якщо говорити про героя нашої оповіді, Ілона в професійному оточенні вважають мало не тираном, який надто жорстко ставиться до співробітників, і може водночас звільнити за незначну помилку. Детальніше про це у статті Ілон Маск, Tesla і його авторитарний стиль управління. Але водночас Ілон дотримується егалітарного стилю управління, тобто будь-який працівник може поспілкуватися безпосередньо з ним, якщо має інноваційну ідею чи знає як покращити процес виробництва. Можливість спілкуватися з усіма співробітниками напряму дає змогу Ілону Маску постійно покращувати робочі процеси у своїх компаніях. Не будемо забувати, що в професійній сфері він змушений «розриватися» на три сторони: окрім SpaceX і Tesla, Маск керує амбітною компанією Neuralink, яка має на меті створення передового інтерфейсу для управління ґаджетами силою думки. Певні успіхи в цьому напрямку спостерігаються, хоча попереду ще багато роботи.

Серед інших значних невдач 2021-го року можемо виділити: проблеми з автопілотом в електрокарах «Тесла», вплив на курс криптовалют, нахабну поведінку в соцмережах. Також дехто критикує Ілона Маска за його супер багатство, і що йому варто було б виділяти більше коштів на благодійність. Маск заявив, що почне активно займатися нею років через двадцять, коли за долю «Тесли» як компанії не потрібно буде хвилюватися. Якщо його обіцянки не розійдуться з дійсністю, через два десятки років Ілон витратить мільярди доларів свого статку на створення поселення на Марсі (на випадок природних чи техногенних катаклізмів світового масштабу), і на додачу значну частину свого багатства він виділить для вирішення проблем на Землі. Що ж, майбутнє покаже.

А яке досягнення Ілона Маска за 2021-й рік ви визнали б найвагомішим? Супер дорогий контракт приватної космічної компанії SpaceX з аерокосмічною агенцією NASA чи успіхи Tesla? Чи, можливо, перше місце в списку найбагатших людей світу? А яка найбільша невдача Ілона Маска вас засмутила?

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору