UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Особисті якості на роботі
  5. Як не приносити додому негативні емоції через роботу

Як не приносити додому негативні емоції через роботу

21.09.2021 418
Як не приносити додому негативні емоції через роботу

Як не приносити додому негативні емоції через роботу

21.09.2021     418

Рано чи пізно це стається з усіма. На якій роботі ви б не працювали, але іноді буває складно уникнути негативу через певні робочі ситуації. І часто трапляється так, що ми приносимо негативні емоції додому. Але транслювати своє розчарування і злість на близьких людей – це ускладнювати і без того непросте становище. Тому давайте з’ясуємо, як мінімізувати негатив по дорозі з офісу до власної домівки.

Машину – в гараж… принаймні, на деякий час

Подумайте над таким варіантом, особливо якщо вас дратують затори на дорогах і невиховані водії. А коли повертаєшся з роботи не в гуморі, інші водії дратують значно більше, ви зауважували це?

Принаймні, проведіть тимчасовий експеримент. Поїздіть в громадському транспорті, походіть пішки чи пересядьте на велосипед. Повторюємо – тимчасово, в якості експерименту. Можливо, після тижневого експерименту з полегкістю зітхнете і повернетеся за кермо, вже не вважаючи затори настільки великим злом, бо в цей час можна поспілкуватися з родиною, діловими партнерами чи, навпаки, відпочити – послухати музику або аудіокнигу.

Або ж навпаки – ви відкриєте для себе, що ходьба пішки гарно бадьорить, а велосипед – бадьорить ще сильніше. Та й калорій спалите значно більше, і зайві кілограми прибрати можна. Це чудовий спосіб потрапляти на роботу, якщо по часу займає не довше 30-40 хв. Тобто на велосипеді ви можете покрити в 2-3 рази більшу відстань. Подумайте про велосипед, адже це чудовий спосіб не лише потренувати своє тіло і заощадити на паливі, а й розвантажити себе від негативних емоцій, поки будете крутити педалі по дорозі додому. Велосипед – це безкоштовне кардіотренування, яке позитивно впливає не тільки на зайві кілограми, а й на емоційний стан і настрій. Покрутили педалі, повертаючись з роботи, збадьорились і прокачали організм киснем – і вже додому потрапите більш розслаблені і спокійні, навіть якщо на роботі видався непростий день.

Їздіть на велосипеді!

Посилена увага – завершенню дня

Мається на увазі робочий день. Але чому саме завершенню робочого дня варто приділити посилену увагу? Давайте розберемося.

Вранці ви бадьорі і сповнені сил – звісно, якщо виспалися. А якщо ні, зважайте на те, що нестача сну веде до появи негативних емоцій, а хронічне невисипання – до хронічного негативу. І як тут не приносити додому негативні емоції через роботу, якщо організму для нормального функціонування регулярно не вистачає кількох годин сну?

Тому – висипайтесь. Повірте, з бадьорим настроєм на роботі до вас менше чіплятиметься негатив – від буркотливих колег чи надокучливих клієнтів. А якщо вам не вдається стабільно висипа́тися – дізнайтеся, як покращити якість свого сну зі статті «Здоровий сон – запорука хорошого настрою і продуктивності на роботі».

Але якщо дуже притисло, і ви відчуваєте, що не витримуєте, що можете зірватися – скористайтеся дієвими прийомами, які допоможуть вам не принести додому негативні емоції через роботу.

Завітайте на спортмайданчик

Спортивна агресія – це добре, а от побутова – це дуже і дуже погано. Якщо відчуваєте злість, повертаючись з роботи – зазирніть на найближчий спортивний майданчик. Навіть якщо не займаєтеся регулярно, зробіть над собою зусилля і виконайте бодай кілька підходів на турніку чи брусах.

Якщо ніколи не займалися спортом і навіть кілька разів підтягнутися – це проблема, тоді побігайте легенько, чи поприсідайте. Ваша задача – відсторонитися від негативу, який ви отримали на роботі. Щоб підняти ефективність міні-тренування, слухайте в цей час бадьору музику (в навушниках, а як іще?). Розігнавши трохи кров по організму, прокачавши легені і мозок киснем, ви бодай трохи охолонете і зможете оцінити ситуацію більш холоднокровно.

Якщо пробіжка чи турнік не допомагають, скористайтеся ментальними вправами, наведеними нижче.

Вправа №1 – відсторонення

Уявіть, що ваша свідомість – це океан, безмежний океан із думок. І у ньому, як і в кожному океані, час від часу відбувається шторм. Коли відчуваєте, що штормить, просто відпливайте подалі від шторму, поки він не втихне. Це можна назвати відстороненням – на деякий час, звісно, поки не вляжуться емоції.

Відсторонення передбачає, що ви цілком і повністю захоплюєте свою увагу, свої думки чимось стороннім. Подумайте, який з фільмів улюбленого актора чи акторки давно хотіли переглянути, але все забували це зробити; чи яку книгу хотіли прочитати, але постійно відкладали на потім. Словом, займіть свою голову приємними думками та міркуваннями, і щоб їхня тематика перебувала чимдалі від вашої роботи. І неприємної ситуації, яка відбулася. Чимдалі – тим краще.

Вправа №2 – заглиблення

Це означає, що ви на деякий час поринаєте у свій внутрішній світ.

І відмінність від першої ментальної вправи полягає в тому, що ви не думаєте про щось стороннє, а навпаки – занурюєтесь у щось своє, щось глибоко особисте. Щось таке, що міститься глибоко всередині вас. Наприклад, приємні спогади з дитинства, спогади про ті радісні моменти, коли світ видавався величезним і дивовижним.

Чи згадуйте щось радісне і приємне, що пережили вже в дорослому віці. І подумайте про те, скільки чудових моментів ще переживете в майбутньому. А негативні емоції через роботу – хіба так варто через це перейматися? В такі моменти розумієш, що ні, не варто. Вирішувати ситуації, які призвели до появи негативу – так; але брати негатив у серце чи душу – однозначно не варто.

Спогади, солодкі спогади

Ці вправи дійсно дають свій результат, бо дозволяють бодай на деякий час відволіктися від негативних думок. Але практикувати їх потрібно регулярно, як і тренування в залі, коли ви працюєте над своєю фігурою. До речі, про досить практичну і нескладну програму тренувань для новачків можете ознайомитися у циклі статей «Як змінити себе за сто днів». Додайте до ментальних вправ фізичні – і через деякий час ви себе не впізнаєте.

І якщо будете виконувати такі мислєннєві вправи щодня, ви досить швидко відчуєте, що можете брати під контроль свій процес мислення. Контролюєте мислення – контролюєте емоції, в тому числі негативні. І якщо ми вже згадали про художні фільми, пригадайте Майкла Корлеоне з «Хресного батька». Який він холоднокровний та беземоційний, ви зауважили це? І самі такі риси характеру, його вміння відсторонюватися від негативу дозволили йому очолити фамільний клан (хоча крісло хресного батька мав зайняти його старший брат, який вродився запальним і з гарячою головою. Пам’ятаєте, що з того вийшло?).

Просто прогулянка на свіжому повітрі

Повертаючись до теми піших прогулянок: в холодну пору року чудово освіжає голову сама погода. Холодне повітря здатне освіжити найгарячішу голову. І взагалі – в будь-яких конфліктних ситуаціях, якщо ви відчуваєте, що назріває серйозний конфлікт – краще взяти паузу і вийти на свіже повітря. Десять-п’ятнадцять хвилин буде достатньо, щоб заспокоїтися. Практикуйте частіше, збережете багато нервів.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


Часто шукають

↑ Вгору