UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Кар'єра
  5. Як планувати власну професійну кар'єру і чому це корисно для успішного майбутнього

Як планувати власну професійну кар'єру і чому це корисно для успішного майбутнього

28.04.2023 1288Автор: Лоліта Платошкіна
Як планувати власну професійну кар'єру і чому це корисно для успішного майбутнього

Як планувати власну професійну кар'єру і чому це корисно для успішного майбутнього

28.04.2023     1288Автор: 

Кожний спеціаліст, що бажає досягти значних професійних результатів задумується над формуванням кар’єрної мапи та плануванням власного подальшого шляху. Набутий життєвий досвід людини та плани на майбутнє структуруються під час організації процесу планування кар’єри у цілісну концепцію життя. Під плануванням кар’єри розуміється процес поступового розвитку професійного самовизначення особистості на підґрунті власних умінь й талантів, мотивів. Трудовий шлях окремого працівника включає періоди як росту, так і спаду. Вчасно відстежувати ці внутрішні, на перший погляд, непомітні, процеси, допомагає аналіз, розвиток та подальше планування усвідомленої кар’єри. Все це допомагає будувати успішне майбутнє спеціаліста.

Чому корисно планувати власну професійну кар’єру

Планування та управління розвитком кар'єри вимагає від спеціаліста певних зусиль і надає ряд переваг. 

По-перше, для кожного спеціаліста це можливість професійного зростати та підвищувати рівень власного  життя.

По-друге, цілеспрямованість  надає більш чітке бачення власних професійних перспектив та можливість планувати інші аспекти свого життя.

кар'єрний план

По-третє, це змога спрямована підготуватися до майбутньої професійної діяльності.

По-четверте, це можливість надати собі більшої конкурентоспроможності як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках праці.

Хочеться одразу зазначити, що без внутрішньої мотивації та розуміння власних потреб, соціально-економічних умов, а також загального уявлення про перспективи власного професійного зростання досить важко планувати власну професійну кар’єру загалом. А тому планування професійної кар’єри передбачає наступні кроки.

Систематизація інформації про себе

Доведено, що для реалізації успішної професійної кар’єри першочергове місце посідають соціально-психологічні якості особистості, що стануть вирішальними в професійній діяльності. А це поглиблені знання про себе: вподобання й інтереси, мотиви та потреби, цінності й цілі, здібності й нахили. Якщо ви досі не можете визначитись із певними складовими про себе, то радимо пройти певні тести, що допоможуть вам дізнатися більше про власну мотиваційну спрямованість особистості, активність, самостійність, адаптивність, орієнтацію на результат, конкурентоспроможність тощо.

Збір повної інформації щодо визначеної професії

Мати уявлення про обрану вами професію - це вже неабияке підґрунтя для вашого кар’єрного планування. Це важлива інформація про предмет, ціль, засоби, умови праці, можливі форми стимулювання і заохочення професійної активності; способи професійного і посадового зростання; професійно важливі особистісні якості; вимоги до рівня професійної компетентності; можливий соціальний статус та фінансові прибутки. Мати уявлення про це значить розуміти, що необхідно, чого не вистачає, а чого вдосталь, щоб досягти професійних цілей.

Володіння інформації щодо ринку праці

Кожен рік ситуація на ринку праці щодо певних професій змінюється, а деякі спеціальності взагалі виходять з ужитку завдяки автоматизації. Цілком корисні знання щодо можливих траєкторій у державній і приватній професійній сферах; затребуваності обраної професії на ринку праці та перспективах попиту на спеціалістів обраного напряму в майбутньому; щодо перспектив розвитку обраної професійної галузі, що можуть вплинути на ваше подальше рішення та планування професійної кар’єри.

Розробка технологій досягнення цілей та професійних планів

Полягає у визначенні сходинок до визначеної мети; добір оптимальних засобів; розбиття великих цілей на менші; аналіз та самооцінка власних сильних і слабких сторін як можливих трамплінів і перешкод для реалізації власної професійної кар’єри; прогнозування, пошук найкращих способів та визначення способів і формування проміжного і підсумкового контролю їх виконання тощо.

Аналіз та коригування

Не обминайте етап аналізу плану кар’єри за такими критеріями: реалістичність, амбіційність, суперечливість, економічність (раціональність), привабливість. Це дасть змогу зрозуміти, скільки докладено зусиль в досягненні вами поставлених цілей. Це дає можливість скоригувати власних професійний шлях, якщо ви розумієте, що втратили орієнтири. Ви також можете підбити підсумки професійного досвіду.

Сценарний аналіз, як спосіб побачити весь спектр можливостей

Сучасний підхід сценарного аналізу кар’єрного планування, що став наразі популярним, дає більше змоги проаналізувати альтернативні шляхи реалізації своєї стратегії. Розробка найрізноманітніших сценаріїв дає можливість спрогнозувати не тільки найкращі та найгірші варіанти професійного розвитку, а взагалі будь-які можливі, прослідковуючи приховані можливості та переваги. Сценарний підхід до професійного планування є запорукою більшого ступеня готовності до всіляких несподіванок – раптових скорочень, незрозумілих перспектив тих чи інших спеціальностей і цілих галузей, кардинальних змін у структурах компаній. І це досить зручно, бути підготовленим до усіляких неочікуваних неприємних форс-мажорів. Є й недоліки цього аналізу, а саме складність побачити більшого спектра можливостей, адже спираємось на наш попередній досвід кар’єрних сценаріїв. Багато аналітиків стверджують, якщо людина не може побачити різні сценарії подальшого розвитку, то вона певно знаходиться на стадії вигорання і їй потрібно терміново звернутися до спеціаліста чи ментора задля допомоги в цьому питанні. До речі, допомога фахівців з питань розвитку кар’єри може допомогти подолати внутрішні бар’єри та вигідно виділитися на тлі інших претендентів,  розкрити внутрішні потенціали, збільшити дохід і, навіть, змінити посаду.

Складаючи кар’єрний план, необхідно враховувати низку результатів і змін професійного характеру, що задовольнять ваші особистісні потреби та прагнення. Планувати необхідно такі результати, які б надихали, стимулювали, оскільки тільки вони сприяють вашій мотивації до праці, енергетично заряджують на реалізації всього задуманого.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору