UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Співбесіда без проблем
  5. Як пройти співбесіду без досвіду роботи

Як пройти співбесіду без досвіду роботи

24.02.2022 1392
Як пройти співбесіду без досвіду роботи

Як пройти співбесіду без досвіду роботи

24.02.2022     1392

Якщо у вас немає досвіду роботи, пройти успішно співбесіду – це складне завдання. Вам доведеться продемонструвати роботодавцю свою готовність викладатися на сто відсотків, адже відсутність досвіду роботи доведеться чимось перекривати. Але важливо не перегнути палицю в прагненні показати рекрутеру свій ентузіазм. Розглянемо, які найважливіші кроки необхідно здійснити, щоб успішно пройти співбесіду без досвіду роботи.

Дізнайтеся про компанію та вакансію – це обов’язково

Дивно було б прийти на співбесіду і нічого не знати про компанію, в якій хочете працювати, та ще й без релевантного досвіду роботи. Деякі кандидати схильні не вивчати роботодавця перед співбесідою, і це перша помилка. Поставтеся з усією відповідальністю до цього питання: довідайтеся про історію компанії і поточні проєкти, які напрямки роботи здійснюються нею, ознайомтеся з профайлами працівників на LinkedІn, поцікавтеся сторінками компанії в соцмережах. Ви не можете знати, яка інформація стане у нагоді на співбесіді, тому максимальна обізнаність про компанію та вакансію зможе виручити вас на інтерв’ю.

Скористайтеся також порадами зі статті Як дізнатися більше про компанію та потенційного роботодавця, щоб не пропустити щось важливе в процесі підготовки до інтерв’ю.

Навчіться розповідати про себе коротко і стисло

Будьте готовими до того, що вас попросять коротко розповісти про себе, бо таке прохання звучить майже на кожній співбесіді. Тому самопрезентація – ще один важливий крок на шляху до успішного проходження інтерв’ю. Що розповідати про себе? Виділимо декілька пунктів:

  • про свій досвід на попередній роботі (коротко і стисло),
  • свої захоплення і улюблені заняття,
  • про свої досягнення і вміння вирішувати робочі ситуації.

Проявіть креативність у цьому питанні, розказуючи про себе. І, звичайно, деякі теми не потрібно піднімати на співбесіді: а які саме, пропонуємо детальніше ознайомитися за цим посиланням.

Майте сміливість визнати, що досвіду бракує

Далеко не кожен кандидат знайде в собі сили зізнатися потенційному роботодавцю, що йому не вистачає hard skills для цієї вакансії. Дехто навіть вирішує вказати у вакансії ті професійні навички, з якими знайомий лише в теорії. І якщо ви подумуєте про подібне – зважте, чи варто це робити. Адже навіть безпосередньо на інтерв’ю вам можуть поставити питання стосовно ваших hard skills, і ви не зможете відповісти. Тобто самого себе в кут не треба заганяти. Правдива відповідь – це краще, ніж обман.

Оскільки підготовка до співбесіди, тим паче без досвіду роботи – серйозний крок, радимо скористатися порадами, наведеними у статті Не повністю відповідаєте вимогам до кандидата? Чи подаватися на вакансію?

Ознайомтеся із мистецтвом сторітеллінгу

Це вміння розповідати про себе цікаво і захопливо. Погодьтеся, мало інформативності у словах «Я дуже люблю свою роботу». Такі вислови не несуть жодних відомостей для роботодавця, тому що можна сфальшувати багато речей, але підробити пристрасть і захоплення своєю справою не вдасться. Хоча б тому, що такі моменти одразу кидаються в очі. Так, над створенням особистої історії, яка б захопила увагу інтерв’юера, доведеться гарненько подумати, але це вартуватиме витраченого часу. Захопити увагу рекрутера – ваша задача, тому почати розповідь про себе можна наступними словами: «Зацікавлення мовами програмування з’явилося ще в старших класах. Я навчався в школі з поглибленим вивченням інформаційних технологій, тому перший вдалий проєкт ми створили ще на уроках інформатики в 11-му класі, а свою першу програму я написав, навчаючись в університеті».

Пишемо про себе

Не соромтесь ставити питання рекрутеру

Якщо у вас немає питань до інтерв’юера – це погано. Ваші питання – показник вашої мотивації. Недостатньо просто сказати на співбесіді про те, як ви готові викладатися вже в процесі роботи, ненастанно вчитися і опановувати робочі навички навіть у вільний від роботи час. Підкріпіть ці слова реальними питаннями – і не лише наприкінці співбесіди, коли рекрутер поцікавиться у вас, чи маєте якісь питання. Правильні питання варто ставити в процесі усього спілкування з рекрутером, щоб він теж частково почувався так, ніби прийшов на співбесіду, а не тільки ви.

Пам’ятайте, що відсутність з вашого боку питань можуть розцінити як брак зацікавленості в цій вакансії та ваш непродуманий підхід до вибору роботи. Тому, вирушаючи на співбесіду, ви повинні знати, про що будете запитувати рекрутера, і в процесі спілкування з ним, звісно, теж повинні «назріти» конкретні питання. Які це можуть бути питання? Наприклад: поцікавтеся стратегією розвитку компанії, умовами роботи, технічним забезпеченням тощо.

«Горите» бажанням вчитися на практиці? Продемонструйте це

Якщо ви хочете влаштуватися в ІТ-компанію, в айтішніків значно простіше із проблемою відсутності досвіду в кандидатів. Через брак спеціалістів на ІТ-ринку компанія може взяти на роботу людину без досвіду, а прокачка скілів і досвіду відбудеться вже в реальному проєкті. Про інші сфери діяльності такого не скажеш, тому будьте готові продемонструвати свої технічні навички на практиці. Майже на будь-яку позицію можна продумати тестове завдання.

Як зробити це правильно? Проаналізуйте ті вимоги у вакансії, стосовно яких відчувається брак досвіду роботи, але з якими ви знайомі в теорії. Продумайте практичне завдання. Вирішіть його і поділіться своїми результатами на співбесіді. Ось вам простий приклад: ви хочете працювати SMM-ником, теорію опанували, але на практиці ще нічого не робили. Зайдіть на фейсбук-сторінку компанії, проаналізуйте її на наявність цікавих публікацій і придумайте нову рубрику, а то й декілька. Напишіть контент-план і покажіть його рекрутеру.

Не забувайте, що співбесіда – це співбесіда

Саме це слово, співбесіда, означає аж ніяк не односторонній рух. Співбесіда, тобто спільна бесіда, вловлюєте це? Поставтеся до неї як до можливості довідатися про компанію чим побільше. Ідеально, якщо інтерв’ю минатиме у форматі дружньої бесіди, а не лише питання рекрутера – і ваша відповідь, питання – відповідь. Не соромтеся, повторимось, ставити питання ейчару. Вас запитують «Чому ми повинні найняти саме вас?», після відповіді поцікавтеся «А що компанія може дати мені натомість? Які можливості для кар’єрного зростання і саморозвитку можете мені запропонувати?». Іноді кандидати соромляться запитувати про ці речі, як і цікавитися фінансовою стороною питання. І це, безумовно, знижує їхню привабливість для роботодавця. Тобто йдеться про те, щоб тримати фокус на двох моментах: що компанія може дати вам, і що ви можете дати компанії натомість.

І наостанок

А оскільки знань та корисної інформації замало не буває, радимо зазирнути за цими посиланнями:

Що робити, якщо ви потрапили на дивну співбесіду,

Як успішно пройти стрес-інтерв’ю,

Помилки на співбесіді та як їх уникнути.

І пам’ятайте – навіть якщо найперша співбесіда у вашому житті виявиться для вас безрезультатною, бо компанія не хоче брати без практичного досвіду, опускати руки не потрібно. Краще поцікавтеся в рекрутера, чи зможуть вас у майбутньому взяти на роботу, якщо ви підтягнете професійні навички і вміння.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору