UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. На роботі
  5. Як уникнути пасток офісного маніпулятора

Як уникнути пасток офісного маніпулятора

4.02.2021 466
Як уникнути пасток офісного маніпулятора

Як уникнути пасток офісного маніпулятора

4.02.2021     466

Нещодавно Jobs.ua писали, за якими ознаками розпізнати офісного маніпулятора. А зараз давайте поговоримо, як з успіхом уникати пасток недобросовісних колег і як протистояти їхнім психологічним і словесним трюкам.

Маска доброзичливця

До вас підходить колега і починає розмову по душам. І ця розмова така щира і відверта, що як можна відмовити йому в проханні? Ось тут і криється пастка. Будь-який маніпулятор знає про силу душевної бесіди, тому часто використовує цей прийом в спілкуванні з колегами.

Тому проявляйте неабияку пильність, коли колега «підкочує» до вас із приятельськими бесідами, жваво цікавиться вашим самопочуттям чи сім’єю. Навряд чи його насправді цікавить ваше здоров’я; швидше за все, йому щось потрібно від вас. Тому, щоб ефективно протистояти цій маніпуляції, не надто розкривайтеся йому назустріч. Зрештою, з будь-якою сторонньою людиною варто обмежуватися нейтральними темами, а не розповідати якісь подробиці із сімейного життя. І жодних зобов’язань перед цією людиною не відчуватимете.

Нав’язування ролі боржника

Пам’ятаєте, як в дитинстві вас пробували взяти на слабо? Не вилізеш на високе дерево – значить, слабак; не перебіжиш дорогу перед машиною – слабак. І так далі, і тому подібне… В дорослому житті маніпулятори теж полюбляють користуватися цим брудним прийомом. Маніпуляція – та ж сама, що й у дитинстві, тільки формулювання змінилися. Фрази на кшталт «будь чоловіком», або «якщо ти мене поважаєш…» мають на меті взяти вас на слабо і, відповідно, виконати прохання маніпулятора, навіть якщо воно видається абсурдним і позбавленим жодного сенсу.

Отже, будьте пильні, якщо чуєте від колеги подібні фрази: «Якщо ти хочеш вписатися в колектив…» або «Щоб отримати підвищення, ти повинен…». Важливо усвідомити, що ви нікому з колег нічого не повинні, якщо це не продиктовано виконанням ваших професійних обов’язків.

Пастка «Загальний ворог»

Якщо колега пропонує вам «дружити» проти когось, це повинно насторожити. Такі пропозиції не з’являються просто так: маніпулятор або діє за принципом «розділяй і владарюй», або намагається залучити вас у союзники. Чи потрібно це вам? Звісно що ні. Тому найкраще, що можна зробити в цій ситуації – це проігнорувати подібну «дружбу». Бо нічим хорошим це не завершиться.

Вербує спільника

Якщо колега намагається активно залучити вас до свого проекту, набридає постійними проханнями, значить, це йому дуже потрібно. Він бачить велику вигоду в тому, щоб ви стали його спільником. Наприклад, ви знаходитеся у хороших стосунках з начальством, і дружба з вами допоможе просунути якусь його ідею.

Насправді причин такої поведінки може бути багато: приміром, в колективі стало відомо, що вас збираються підвищити, і котрийсь із колег, який раніше не звертав на вас увагу, раптом почав проявляти значний інтерес до вашої персони. З такими людьми потрібно бути насторожі: сьогодні вони підлизуються до вас, завтра будуть підлизуватися до когось іншого.

Гра на марнославстві

Ще одна улюблена пастка маніпуляторів, яка ефективно спрацьовує проти перфекціоністів. Наприклад, з вас намагаються зліпити образ ідеального працівника. Звичайно, це лестить, але від вас завуальовано вимагають, щоб ви відповідали цьому образу: наприклад, брали більше зобов’язань на себе, ніж це потрібно, або затрималися на кілька годин після роботи, або навіть вийшли попрацювати на вихідних.

Як діяти в цій делікатній ситуації? Перш за все, реагувати стримано на компліменти. І дивитися на ситуацію з прагматичних позицій: якщо вам пропонують просування по службі, але зарплату при цьому не збираються підвищувати, не бійтеся розчарувати у відповідь.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору