UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. На роботі
  5. Як залишатися організованими, працюючи віддалено?

Як залишатися організованими, працюючи віддалено?

19.11.2023 380
Як залишатися організованими, працюючи віддалено?

Як залишатися організованими, працюючи віддалено?

19.11.2023     380

Заради мрії працювати віддалено можна відмовитися від привабливих офісних умов праці, які можуть запропонувати в компанії на противагу віддаленій роботі. Чому привабливих? Та хоча б тому, що в атмосфері офісу і колективу легше налаштуватися на роботу. Але як залишатися організованими, якщо працюєте з дому, і не маєте змоги бачити щодня друзів-колег? Пропонуємо обговорити це питання, а також з’ясуємо, як не втратити продуктивність, працюючи віддалено.

Не любите правила? Тоді спробуйте полюбити!

Секрет ефективності дистанційної роботи полягає ось у чому: правила. Правила дозволяють лишатися організованими, а звідси випливає, що ваша продуктивність не «просідатиме» від зіткнення з реальністю, яку пропонує віддалена робота: робота з ліжка, робота в піжамі, робота на кухні в піжамі і нескінченними чашками кави і чаю.

Робота з ліжка

І якщо ви не любите підкорятися правилам, ось вам інформація для роздумів – правила ви придумуєте самі. Ви адаптуєте свій день під робочі справи і відпочинок; а якщо гнучкий графік, ви самі вирішуєте, коли ви прокидатися і коли працювати, а коли можна дозволити собі розслабитися чи зайнятися домашніми справами. Вирішуєте лише ви. В цьому й полягає мистецтво балансу між робочим та особистим життям, а правила дозволяють унормувати весь ваш день, від миті пробудження і до вечірніх процедур перед сном.

Підсумуємо. Складно залишатися організованими, працюючи віддалено, якщо одразу не виробити собі низку правил. Намагайтеся дотримуватися їх щодня, і продуктивність вашої праці не постраждає.

«Цифрові» помічники: скористайтесь ними на повну силу

А як щодо цифрових помічників – ґаджетів і їхніх неймовірних можливостей? Просто вдумаємося в це: раніше в людській історії – ще якихось двадцять-п’ятдесят років тому, – людям була недоступна та неймовірна функціональність і допомога, яку пропонують в наш час цифрові ґаджети. Пригадується епізод із першого сезону блискучого детективного серіалу Only Murders in the Building, коли помічниця відомої подкастерки в стилі «true crime» звіряє з дейлі-пленнером на планшеті, коли і які справи заплановані найближчими днями. На екрані її планшету видно, як помічниця перевіряє тижневий графік завдань і зустрічей. Звичайно, скласти робочий графік на тиждень простіше, аніж дотримуватися його. Та й особистого помічника поруч немає.

Але це все нюанси. Просто візьміть і опануйте один з численних дейлі-пленнерів, які можна встановити на смартфоні, ноутбуці чи планшеті. З іншого боку, хіба це не цікаве заняття – продумати власний робочий день і тиждень, відмітити заплановані справи в програмі-планувальнику справ, і просто дотримуватися графіка виконання робочих завдань? Що може бути простіше для дорослої людини? Так ви зможете на власному досвіді, без допомоги мотиваційних бестселерів і надихаючих відео на ютубі, пропрацювати найважливіші навички тайм-менеджменту. Навички, які завжди стануть вам у нагоді. Кожного дня. І якщо захочете в майбутньому розпочати власну справу, написати книгу чи зайнятися будь-яким трудомістким заняттям – ви знову і знову дякуватимете самому/самій собі, що змогли взяти під контроль власне життя завдяки розвиненим навичкам тайм-менеджменту.

Правила для всієї родини

Ще один важливий пункт, якщо хочете залишатися організованими, працюючи віддалено – встановити правила для всієї родини. І знову ми повертаємося до пункту з правилами. Якщо дорослій людині легше організувати себе і свою діяльність, то як бути з дітьми? Інколи буває недостатньо просто прочитати дітям міні-лекцію на тему «Важливість робочої атмосфери для тата/мами, які працюють віддалено». Але є вихід із ситуації – ігри та ігрова діяльність. Для дітей дотримування щоденних правил не будуть настільки обтяжливими, якщо ви загорнете їх у яскраву обгортку ігор, тобто навчите дітей слідувати щоденним правилам за допомогою ігрових ситуацій. Навіть ми, дорослі люди, любимо ігри і все, що з ними пов’язано, чи не так? А що вже казати про дітей. Використайте це знання на повну силу, щоб у ваші робочі години ви змогли працювати в тиші та спокої.

Обмеження відволікаючих факторів

Якщо з дітьми чудово спрацює додавання ігрових елементів в усі аспекти життя, а також ваш власний артистизм і творчий підхід, то як бути з іншими відволікаючими факторами? Інтернет, ті ж самі ігри, серіали, та й просто звичайне людське бажання побути довше в ліжку на годинку-дві – можуть стати серйозною завадою на шляху вашої продуктивності, якщо працюєте віддалено. Продумайте кроки, щоб обмежити вплив відволікаючих факторів на ваші робочі години: вимикайте інтернет на телефоні та сповіщення в браузері від соціальних мереж, а особисті повідомлення перевіряйте під час обідньої перерви. Тим паче, матимете заняття, коли готуватимете обід. Так ви вбиваєте двох зайців одним пострілом: і робочі завдання не постраждають, і щоденний соцмережний голод задовільните під час приготування обіду. Чи будь-яку іншу мережну активність (скролінг стрічки новин, перегляд інстаграму тощо).

Робочий стіл

Якщо маєте можливість, придбайте робочий стіл, за яким можна працювати як стоячи, так і сидячи. Зміна положень під час роботи допоможе зберігати працездатність впродовж багатьох робочих годин. Попрацювали годинку сидячи, змінили положення. Годинка стоячи – і знову зміна положення. Подумайте, наскільки такий простий процес здатен урізноманітнити ваш звичний робочий день. А якщо додамо сюди зручне ергономічне крісло, атмосферно обладнане робоче місце, як на картинці нижче – отримаємо ще кілька балів до бажання щоденно займатися робочими справами, не втрачаючи ефективності. Здавалося б, такі дрібниці, але ці дрібниці в сумі неабияк мотивують залишатися організованими, якщо працюєте віддалено.

Робочий стіл

До речі, про організацію робочого столу і простору можна детальніше ознайомитися за цим посиланням. В статті ви знайдете поради щодо підтримування порядку на робочому столі, відокремлення робочого простору від сімейного та інші корисні рекомендації.

Паперові планувальники – в чому їхня фішка?

Звісно, комусь краще і зручніше користуватися віртуальним помічником. Але паперові планувальники мають одну цікаву перевагу перед електронними: ні з чим незрівнянне задоволення від викреслювання виконаних завдань. Та й невеликий записник завжди потрібно тримати під рукою, незалежно від того, чим займаєтеся: вирішуєте справи бізнесу, кодите чи пишете книгу. Привчіть себе до цієї чудової звички, вона вернеться вам сторицею.

Декілька нотатників… чому б і ні?

Можна піти ще далі, завести кілька паперових записників: нотатник для творчих ідей, блокнот-мотиватор і дейлі-пленнер з календарем, в комірки якого ви вписуватимете заплановані справи, а потім, після виконання, з великим задоволенням їх викреслите. Чудове відчуття, насправді. Якщо зможете отримувати від нього справжнє задоволення, ви привчите мозок до виконання найскладніших робочих завдань, після яких мозок з радістю видасть вам нову порцію ендорфінів. Це ще один важливий крок до нашої цілі, як залишатися організованими, працюючи віддалено.

Визначайте пріоритетність завдань

Після пробудження, коли почуваєтесь найбадьоріше, виконайте спершу найважливіші завдання. А потім можна приступати до легших задач. Хоча можна вчинити інакше – спочатку ви виконуєте незначні завдання, виконання яких потребує 5-10 хвилин, а після перерви на чай/каву вже можна братися до складніших завдань. Обирайте той варіант, який більше до вподоби, і комбінуйте їх собі на користь. Але про пріоритетність завдань все ж краще не забувати. Лишивши трудомістку задачу під кінець робочого дня, можна з нею не впоратися. Так, це завдання можна перенести на наступний день, але якщо постійно так робити, таких завдань може піднакопичитись чимало. Виконання завдань в порядку пріоритету допоможе подолати цю проблему.

Читайте також

  • Розміщення вакансій на сайті Jobs.ua19 серпень, 2024

    Jobs.ua хоче підтримати Кращих Роботодавців і розширити можливості Шукачам роботи у важку хвилину, тому продовжує працювати в галузі працевлаштування та зберігає знижки і можливість безкоштовного розміщення вакансій для роботодавців.

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


Часто шукають

↑ Вгору