UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Онлайн консультація юриста
  3. Відпустка

Відпустка #111483

Питання від Юлія (16 травень 2023):
Доброго дня! Працюю в державному підприємстві на цілу ставку і в приватному підприємстві на 0.5 ставки. Маю двох діток 4-6 років. У 2022 році на державному підприємстві брала додаткову відпустку на дітей (10 днів), на приватному підприємстві не взяла. Чи можу я тепер в 2023 році взяти ту не використану додаткову відпустку на дітей за 2022рік в приватному підприємстві? Буду вдячна за відповідь!!!

Ответ юриста ( 1 червень 2023) :

Доброго дня! Статтею 2 Закону України «Про відпустки» визначено право на відпустки громадян України, які перебувають у трудових відносинах із підприємствами (установами, організаціями) незалежно від форми власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи. Працівник, який уклав трудовий договір про роботу за сумісництвом, має право на оплачувану щорічну відпустку повної тривалості. Робота в режимі неповного робочого часу на встановлену тривалість щорічної основної відпустки не впливає (частина 3 ст.56 КЗпП). Тривалість відпустки внутрішнього сумісника також визначають окремо за кожною з обійманих посад. Якщо тривалість відпустки за основним місцем роботи перевищує тривалість відпустки за сумісництвом, то за бажанням сумісника роботодавець зобов’язаний надати йому відпустку без збереження зарплати на період до закінчення відпустки за основним місцем роботи (на підставі п.14 ч.1 ст.25 Закону України «Про відпустки»). Працівники-сумісники мають право не лише на щорічну основну відпустку, а й на інші види відпусток, зокрема, на додаткову соціальну відпустку для працівників, які мають дітей; відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами; відпустку без збереження заробітної плати. При цьому відпустка у зв’язку з навчанням не передбачена. Сумісники, які мають дітей, можуть отримати додаткову оплачувану відпустку згідно зі ст. 19 Закону про відпустки. Крім того, сумісники (так само, як і основні працівники) мають право на отримання компенсації за невикористану відпустку (ст. 24 Закону про відпустки). Додаткові відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи надаються понад щорічні відпустки, передбачені статтями 6, 7 і 8 Закону "Про відпустки", а також понад щорічні відпустки, встановлені іншими законами та нормативно-правовими актами, і переносяться на інший період або продовжуються у порядку, визначеному статтею 11 цього Закону. ст. 116 КЗпП компенсацію за невикористані дні додаткової відпустки на дітей роботодавець повинен виплатити працівниці в день її звільнення, з урахуванням вимог ст. 117 КЗпП. Отже, невикористана додаткова відпустка працівникам, які мають дітей підлягає грошовій компенсації при звільненні або працівник може взяти невикористану відпустку на дітей при звільненні, з наступним днем звільнення або невикористана у попередньому календарному році відпустка на дітей підлягає перенесенню та продовженню у випадках передбачених Законом «Про відпустки».

Відпустка, інші питання

    Oleksandr Dryzhov (15 липень 2024)

    Доброго дня.чи можу я військовий виїхати за кордон до родини у відпустку, якщо маю депортацію в Польщі на 5років

     Переглянути відповідь

    Вікторія ( 4 липень 2024)

    В колективному договорі методисту ДЮСШ вказано додаткову відпустку за ненормований роб.день в кількості 6кл.дн. Працівник вийшов з профспілки 3 роки назад, але хоче взяти за 2 роки цю додаткову відпустку. Чи правомірно надати ці дні до.відпустки?

     Переглянути відповідь

    Вікторія (24 червень 2024)

    Помічник вихователя має щорічну відпустку 28кл.дн, чи 24кл.дн. основної щорічної відпустки і 4 згідно колективного договору. Якщо працівник має 24кл.дн. відпустки і є інвалідом, наприклад 2 групи, то він має збільшену основну відпустку 30кл.дн., а не додаткову 6кл.дн? Як писати цей наказ?

     Переглянути відповідь

    Вікторія (24 червень 2024)

    У директор ЗДО працює внутрішнім сумісником, а саме вихователем. Хто погоджує наказ на відпустку вихователя? Чи має право директор сам на себе писати наказ? Також питання.. Директору 42кл.дн відпустки(за осн.місцем роботи), а вихователю 56кл.дн.(внутр.суміснику)? Дякую за відповідь

     Переглянути відповідь

    Світлана (13 червень 2024)

    Добрий день. Я мати двох дітей (16 і 9 років). З сином якому 16 років, я жінка. яка не перебуває у шлюбі й у свідоцтві про народження дитини якої нема запису про батька дитини або запис про батька зроблено в установленому порядку за вказівкою матері (маю витяг із статті 135). А з дочкою якій 9 років. я вдова. Питання: Яка тривалість додаткової відпустки? 10 календарних днів, чи 17 календарних днів. Наперед дякую за відповідь.

     Переглянути відповідь

    Ольга ( 7 червень 2024)

    Доброго дня. В дитячому садочку займаю посаду директора і маю педагогічне навантаження в основний робочий час.чи маю відпрацьовувати години вихователя під час щорічної відпустки за основним робочим місцем?

     Переглянути відповідь

    Марина (27 травень 2024)

    Добрий день) Я працюю в освіті. У серпні 2023 року була в безплатній відпустці близько двох тижнів. Тепер мені належить літня відпустка 56 календарних днів. Мені повідомляють на роботі, оскільки я була у безплатній відпустці, то нарахують менше відпускних днів, відповідно і оплата. Чи це правомірно? В якому документі про це написано? Я інвалід 3 групи. Дякую!

     Переглянути відповідь

    Знанецька Наталя (29 квітень 2024)

    Таке питання,чи маю право на відпустку від підприємства після проходження строкової служби на протязі трьох років (2021-2024) на скільки днів,чи це оплатна чи ні?

     Переглянути відповідь

    Знанецька Наталя (29 квітень 2024)

    Доброго дня.В мене таке питання.Син працював на підприємстві в 2021 був призваний на строкову службу, В 2024 демобілізувався чи має він право на відпустку за місцем роботи,на скільки днів? це буде опачуватись чи ні?Дякую.

     Переглянути відповідь

    Рита (19 квітень 2024)

    Доброго дня! Я працюю педагогічним працівником. З 2021 по 2024 р., перебувала у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Також маю ще одну дитину 8 років. Скажіть, будь ласка, чи нараховувались мені соціальні відпустки по догляду за двома дітьми за час декретної відпустки (3 роки -30 календарних днів) і чи маю я їх право забрати після виходу на роботу?

     Переглянути відповідь

Шукаєте роботу?

Шукаєте персонал?

Часто шукають

↑ Вгору