UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Шукачу
  4. Знай свої права
  5. Офіс зруйновано, документи втрачені – що робити?

Офіс зруйновано, документи втрачені – що робити?

11.04.2022 388
Офіс зруйновано, документи втрачені – що робити?

Офіс зруйновано, документи втрачені – що робити?

11.04.2022     388

На жаль, і така ситуація може трапитися. Офіс розташовувався в районі міста, куди влучив снаряд, і тепер його не існує, як і будинку, який снаряд окупантів теж зруйнував. Що робити в такій ситуації, коли первинні документи втрачені? Давайте з’ясуємо.

Спеціалісти податкової служби пояснюють, що в таких ситуаціях, коли первинні документи втрачені, платник податків має п’ять днів, щоб у письмовому вигляді повідомити орган контролю за місцем обліку в порядку, що встановив Податковий кодекс України для подання податкової звітності.

Отже, згідно чинного законодавства, власник бізнесу, офіс якого зруйновано, подає документ, у якому підтверджується настання події, яка призвела до втрати документів. Але що робити у випадку, якщо підприємець все так і зробив, але спеціалісти податкової не змогли провести податкову перевірку, бо певні документи втрачені? В такій ситуації строки проведення податкової перевірки можуть переноситися до дати відновлення втрачених документів, але не більше, ніж на сто двадцять днів (але окрім перевірок, визначених статтею 200 Податкового кодексу України). Детальніше про межі строків – в пункті 44.5 Податкового кодексу. Також на період, поки триває воєнний стан (іншими словами, тимчасово), призупинено перебіг строків, які визначає податкове та інше законодавство – як для платників податків, так і для органів контролю.

Розглянемо ще одну ситуацію.

На підприємстві встановили факт крадіжки чи псування майна. Що робити керівнику підприємства, чи проводити інвентаризацію активів, які перебувають на балансі суб’єкта господарювання? Так, проводити – згідно пункту 7, розділу І Положення про інвентаризацію №879 (назву для зручності подаємо дещо скороченою).

Якщо підприємство перебуває на тимчасово окупованій території, проведення обов’язкової інвентаризації можливе тільки тоді, коли буде здійснено безперешкодний доступ уповноважених осіб до активів підприємства, без загрози їхній персональній безпеці. Якщо ці умови дотримані, особи, які здійснюють перевірку, згідно пункту 8 Положення про інвентаризацію №879 отримують доступ до активів та фінансових документів підприємства.

Нагадуємо нашим читачам, що портал з працевлаштування та пошуку роботи Jobs.ua продовжує працювати для вас у воєнний час, публікувати статті на актуальні теми та тримати постійний зв’язок між роботодавцями та їхніми потенційними працівниками. Кожен з нас повинен працювати в міру своїх сил, намагатися виконувати покладені на нас робочі обов’язки якісно і відповідально, щоб зробити свій внесок в нашу загальну перемогу, погоджуєтесь? Але якщо вам важко це робити – тобто працювати, бо немає ресурсів чи не дає спокою «провина вцілілого», ознайомтеся з нашою добіркою статей на ці важливі теми, які зараз хвилюють багатьох українців:

Як підтримати корпоративний дух під час війни,

Бійцям «офісного фронту»: як не втрачати продуктивність,

Як вірити в краще та зберегти сили під час війни,

Поради, як заспокоїти себе під час війни.

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору