UARU
Ваш акаунт не активовано. Перевірте пошту. 
  1. Робота в Україні
  2. Публікації про роботу
  3. Все про роботу
  4. Кар'єра
  5. Чи потрібно вчити другу мову програмування або для кар’єри в IT вистачить і однієї

Чи потрібно вчити другу мову програмування або для кар’єри в IT вистачить і однієї

20.11.2022 545
Чи потрібно вчити другу мову програмування або для кар’єри в IT вистачить і однієї

Чи потрібно вчити другу мову програмування або для кар’єри в IT вистачить і однієї

20.11.2022     545

Коли новачки тільки підступають до сфери ІТ, цілком природньо, що у них виникає ряд питань, пов’язаних з програмуванням. «Яку мову програму вивчати першою?», «Чи вистачить мені однієї мови програмування?», «Яка мова найлегша і з чого, власне, розпочати?» Звичайно, для старту кар’єри розробника вистачить і однієї мови, але не все так просто. Якщо ви знатимете другу мову програмування, шанси знайти роботу в ІТ стрімко зростають. Крім того, для певних професій – приміром, Full-stack розробника – однієї мови буде недостатньо.

Пропонуємо в цій статті розібратися з такою нагальною для багатьох українців темою.

Хороший програміст – це, передусім, інженер

Кожен програміст з досвідом скаже вам, що він передусім вирішує завдання клієнтів, а не пише конкретною мовою. Це твердження особливо актуальне для складних проєктів. Тому першочерговим завданням для хорошого програміста є вибір певного стеку технологій, які вирішуватимуть ту чи іншу задачу. Наприклад, у великих компаніях поширена практика брати на роботу дженералістів, тобто універсальних розробників. А вже мова, яку знає цей розробник – це другорядна річ.

Популярні спеціальності в програмуванні

Розглянемо найпопулярніші професії в ІТ і з’ясуємо, які мови програмування потрібно знати, щоб почуватися на роботі «мов риба у воді».

Front-end розробник

Мови програмування, які йому необхідні – JavaScript, TypeScript. Звичайно, всі новачки розпочинають з JavaScript. Ця мова з’явилася ще в 1995 році і досі не втратила своєї актуальності. Але якщо поглянути на вакансії зі сфери фронтенду, навіть на джуніор-позиції роботодавці хочуть бачити людину, яка знає не лише JavaScript.

Back-end розробник

Мови програмування, необхідні цьому спеціалісту – Java, PHP, C#, Python, Ruby, Go, JavaScript, TypeScript, C++, Scala, Kotlin, C, Rust, Erlang. Поспішимо заспокоїти вас – лякатися цього переліку не варто, адже та чи інша мова використовуватиметься залежно від проєкту. Але, повторимося, чим більше мов знатиме програміст, тим універсальнішим фахівцем він буде. І, як результат, він без проблем отримає високооплачувану роботу в сфері ІТ.

Full-stack розробник

Цей фахівець відповідає одночасно і за front-end і за back-end. Мови програмування, які знадобляться йому для створення клієнтської і серверної частини сайтів – C#, JavaScript, TypeScript, Java, Python, Ruby, С++.

Mobile розробник

Для розробки мобільних додатків на iOS, Android чи інших системах йому знадобляться такі мови програмування – Swift, Kotlin, Dart, C#, Java, JavaScript, TypeScript, C++, Objective-C.

Desktop розробник

Цей спеціаліст створює програми, що встановлюються на ноутбук чи комп’ютер. Тут усе простіше, йому достатньо буде обмежитися двома мовами програмування – С++ та С#.

Embedded розробник

Для цієї категорії програмістів, які займаються розробкою всього, що пов’язано з Internet of Things (IoT), теж знадобляться, по суті, тільки дві мови програмування – С та С++.

GameDev розробник

Для творців ігор знадобляться наступні мови програмування – С++ (Unreal Engine) та С# (Unity).

Як бачимо, кожна з перелічених ІТ-професій передбачає знання не однієї мови програмування. Але починати вивчення потрібно з якоїсь конкретної мови. Велику помилку роблять ті новачки, які кидаються вивчати декілька мов одночасно. В результаті швидко настає вигорання та втрачається інтерес до сфери програмування в цілому.

GameDev

Що кажуть вакансії?

Поглянемо для прикладу на актуальні вакансії на сайті dou.ua, щоб з’ясувати, скільки мов програмування хочуть бачити роботодавці в резюме початківців.

Junior Android Developer, компанія Futurra Group

Зазираємо в розділ «Основні вимоги». Окрім розуміння основних принципів розробки, розуміння шаблонів програмування та низки важливих для цієї вакансії технологій, початківець повинен знати одну з мов програмування – Java або Kotlin. Знання Kotlin буде перевагою.

Strong Junior Full stack Developer (Java, JavaScript), Приватбанк

Як бачимо, вже в описі вакансії в дужках вказано, якими мовами програмування повинен володіти кандидат. В описі вакансії, в розділі «Основні вимоги» (Must have) зазначено:

Базовий досвід Java;

Базовий досвід Spring;

Базовий досвід JavaScript;

До речі, Spring – це фреймворк для мови програмування Java. Практично всі вакансії для джуніорів вимагають знання необхідних для конкретної мови фреймворків.

Junior Back-end Developer, компанія Erbis

Окрім розуміння базових технологій фронтенду – HTTP/HTTPS, DNS, CSS – від кандидата вимагається знання двох мов програмування, JavaScript та PHP. Також – бази даних PostgreSQL чи MySQL, NoSQL, MongoDB.

Як бачимо, навіть побіжний огляд найактуальніших вакансій засвідчує, що без знання другої мови програмування знайти першу роботу в ІТ буде непросто.

Специфіка вивчення другої мови програмування

Вивчаючи свою першу мову, ви передусім навчаєтеся мислити як розробник. Включається аналітичне і логічне мислення, опановуються ази методології. Що таке методологія? Це ідеї, принципи та способи написання програм. Так, кожна мова відрізнятиметься в багатьох підходах, але якщо ви непогано вивчили одну з мов, опанувати іншу буде значно легше. Значно легше – мається на увазі легше, ніж якби ви починали вчити її з нуля.

Приміром, умови, цикли та масиви. Вивчаючи JavaScript і засвоївши ці поняття, ви почнете вивчати Python і вже не зупинятиметесь докладно на цих питаннях. Так, відмінності в синтаксисі, приміром, перший час збиватимуть з пантелику, але тут як з духовими інструментами – якщо ви добре граєте на кларнеті, знаєте нотну грамоту, то опанувати гру на саксофоні не складе жодних проблем.

На що зважати, перш ніж обрати другу мову програмування?

Перш за все вам треба дізнатися, в якій предметній області вона застосовується. Якщо ви працювали у фронтенді і хочете вивчати бекенд, щоб стати універсальним фахівцем в області веб-розробки, вам потрібно вивчати Python. Якщо ж ви захочете, приміром, перейти в розробку мобільних ігор – зверніть увагу на ті мови, про які ми вже згадували вище.

Ще один підхід – загуглити список найпопулярніших мов програмування в 2022 році, ознайомитися з думками досвідчених розробників про перспективи тієї чи іншої мови в майбутньому. Річ у тому, що деякі мови можуть бути популярними деякий час, а потім втрачати свою актуальність. Але це вже нюанси: як вже зазначалося вище, досвідченому програмісту не складе труднощів за декілька місяців опанувати нову мову з нуля.

Що робити, якщо ви новачок в програмуванні?

Прогляньте на YouTube відеоролики про найпопулярніші мови, їхні перспективи. Зверніть увагу, які завдання вони вирішують. Підшукайте ментора, який допоможе правильно визначитися з першою мовою програмування. Але яку б мову ви не вивчали, цей час не мине даремно. Ось що важливо усвідомити передусім, а не акцентувати увагу на тому, яка мова найлегше і де платять більше.

Зрештою, для старту кар’єри в ІТ вистачить і однієї мови. А далі все залежатиме від того, в яку компанію ви потрапите і над якими проєктами ви працюватимете. Навіть якщо доведеться вивчати другу мову, компанія обов’язково допоможе вам швидко опанувати її. Наприклад, надасть вам ментора, бодай частково оплатить освітні курси, сприятиме в навчанні.

Добірка корисних матеріалів

Якщо ви всерйоз зацікавилися сферою ІТ, зверніть увагу на добірку нещодавніх статей на нашому порталі, присвячених програмуванню:

Хто такий Back-end розробник та чим він займається,

Frontend-розробник – хто такий та як освоїти цю професію,

Міфи про роботу тестувальника в ІТ,

Десять професій в ІТ для людини з будь-яким дипломом,

Чому сьогодні навички важливіші за диплом в ІТ сфері,

Міфи про жінок в ІТ,

Чому приватні ІТ-школи не дадуть той результат, який ви очікуєте, і що з цим робити,

Чому люди кидають вивчення програмування на пів дорозі,

Як вчитися ефективно, і не лише програмуванню.

Нехай ця корисна добірка статей стане вам у нагоді!

Читайте також

  • Як стати дата-аналітиком і чим він займається22 грудень, 2023

    Пропонуємо вам познайомитися з перспективною сучасною професією, яка допомагає компаніям приймати рішення на основі даних, а не інтуїтивно.

  • Новорічні знижки на сайт Jobs.ua22 грудень, 2023

    Jobs.ua хоче привітати вас з наступаючим Новим 2024 роком і порадувати новорічними святковими знижками!

  • Як спорт сприяє кар'єрі21 грудень, 2023

    Спостереження доводять, що спортивні люди витривалі та цілеспрямовані, саме тому вони віддадуть перевагу при прийомі на роботу співробітникам, які мають в інтересах спорт. А психологи стверджують, що заняття спортом не лише сприяють фізичному здоров’ю, а й поліпшенню душевного та психологічного стану. Пропонуємо і вам ознайомитись із цими очевидними фактами в цій статті на Jobs.ua і віддати перевагу фізичним вправам.

  • Як правильно написати лист-пояснення19 грудень, 2023

    Скласти лист-пояснення про власну відсутність на робочому місці чи порушення певних робочих режимів не так уже і складно. Обов’язково скористайтесь зазначеними в цій статті порадами.


↑ Вгору